Рівне зустрічає дифтерію!

2404 0

Ми у соцмережах:

Рівне зустрічає дифтерію!

Аби наша людина подбала про власне здоров’я, її слід добряче налякати. Масове щеплення дітей проти кору почалося лише після того, як засоби масової інформації кілька тижнів поспіль залякували народ загрозою епідемії цієї забутої вже хвороби. Як наслідок, на всю Рівненську область на кір захворіло поки що лише троє людей, причому двоє з них — приїжджі. Тепер на черзі дифтерія! Саме від неї ми можемо померти найближчим часом, якщо вірити лікарям. Від усього іншого мешканці області можуть поки що помирати без попереджень про епідемію. Більш докладно про те, яких саме епідемій нам слід стерегтися найближчим часом, нам розповіли провідні спеціалісти-епідеміологи:

Віктор Мороз, завідувач відділу епіднагляду Рівненського обласного лабораторного центру:

— У всій Україні дуже складна ситуація із захворюванням на кір, яке критично зросло. Зареєстровано вже 8 летальних випадків, 6 з яких — це діти. В наш час вмирати від хвороби, від якої розроблена вакцина, — це дико. І пов’язано це насамперед зі свідомим ігноруванням людьми щеплень. Ніякого штучно створеного ажіотажу навколо епідемії кору бути не може, адже бельгійську вакцину КПК (кір, паротит, краснуха) держава закуповує планово, тобто певну кількість вакцин у певний період, залежно від того, яка кількість дітей потребує щеплення. Наприклад, на Рівненщині вже використано майже всю останню партію КПК, наступна поставка очікується аж у квітні. І дітей в Україні щеплюють безкоштовно. Щодо дорослого населення, то й тут не бачу вигоди для виробника препарату, адже придбати його наразі в аптеках Рівного неможливо.

Сергій Дорошенко, завідувач інфекційного відділення Рівненської міської лікарні

— У нас кількість хворих на гепатит С стабільно зростає. А епідемії кору в нас немає. Епідемія має чітко визначені межі. Зростання захворюваності є, проте воно має сезонний, періодичний характер. Завтра це буде сальмонельоз, післязавтра дифтерія прогнозується, бо свого часу були проблеми із щепленням, як і з кором.

Ростислав Рожанський, головний лікар Рівненського протитуберкульозного диспансеру:

— Якщо говорити про туберкульоз, то офіційного статусу епідемії Україні не надано, але всі про це говорять. Наразі рівень захворюваності у нас суттєво знизився: проти 100/120 випадків на 100 тисяч населення, які були раніше, зараз фіксуємо 40/45. Насамперед зниження пов’язано з повним фінансуванням державою програми постачання ліками від туберкульозу. Наразі їх надаємо безкоштовно. Звісно, летальні випадки все ще фіксуємо за рахунок ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД, але невелику кількість.

Щодо ажіотажу навколо захворювання на кір, то моя особиста думка: кір теж має сезонність. Я пам’ятаю спалахи кору ще за Союзу, коли ми ходили до школи і їх закривали на карантин. І це при тому, що ми всі були щеплені, бо тоді ніхто не запитував у наших батьків згоди на щеплення. На мою думку, краще на цю хворобу перехворіти в дитинстві, ніж у дорослому віці.

Віктор Іськів, начальник міського управління охорони здоров’я:

— 91?% дітей Рівного, а це близько 5 тисяч, вже щеплено від кору, у деяких ЦПМСД (колишніх поліклініках. — Ред.) вакцина вже закінчилася. Ще два тижні тому ми щеплювали по 200 дітей в день, проте ажіотаж потроху спадає. В аптеках міста, як мені доповіли, КПК завезена і коштує трохи більше 300 гривень. Тож проблеми з вакцинами немає.

На кінець лютого нам прогнозують дифтерію. Це дуже небезпечне захворювання з великою кількістю летальних випадків. У поліклініках і навчальних закладах Рівного достатньо вакцин від дифтерії. Безкоштовно щепитися може і доросле населення, і відповідно до норм має це робити кожні 10 років. Щоправда, є одна проблема — вакцини індійські й нерідко викликають місцеві реакції — почервоніння на місці уколу та больовий синдром. Тож батьки воліють купити за 1200 гривень вакцину французьку в аптеці. Проте й наша, хоча й індійська, дуже надійна. Я сам нею щепився і почуваюся прекрасно.

Щодо ажіотажу навколо щеплень, то навіть якщо він і штучний — я тільки «за». Адже за його рахунок нам вдається підвищувати рівень імунізації населення. Бо зараз за цим показником Україна знаходиться на рівні Африки.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також