КЗВО «Рівненська медична академія»: європейський вектор медичної освіти

3611 0

Ми у соцмережах:

КЗВО «Рівненська медична академія»: європейський вектор медичної освіти

Досвід та знання за кордоном можуть отримати студенти і викладачі рівненського вишу з понад 70-річною історією. Європейська освіта дуже близька, якщо ви пов’яжете свою долю з Рівненською медичною академією. Її поважають в Україні за потужний потенціал, вірність традиціям, значні успіхи та інноваційний підхід. Враховуючи сучасні потреби та вимоги у практичній підготовці студентів-медиків, в академії вже кілька років триває робота з пошуку партнерів у країнах Європейського співтовариства з метою співпраці як з медичними навчальними закладами, так і з лікувально-реабілітаційними установами ЄС.

Потужний потенціал, вірність традиціям та інноваційний підхід

Валерій ОКСЮТА, заступник­ директора з виробничої роботи Рівненської медичної академії, кандидат медичних наук:

— З метою підвищення академічної мобільності 11 січня 2019 року був укладений договір про співпрацю щодо проведення навчальних і виробничих практик між КЗВО «Рівненська медична академія» та Інститутом медичним ім. Івана Павла ІІ в м. Щецін. Відбір бажаючих пройти практику за кордоном проводив представник Інституту медичного ім. Івана Павла ІІ за критеріями володіння польською мовою та аналізу комунікативних можливостей претендентів. За підсумками такої співбесіди відібрано групу студентів, з якими було укладено тристоронні угоди.

Прибувши на місце стажування, практиканти були поселені в пансіонаті, де були забезпечені харчуванням. Їм був наданий доступ до матеріально-технічних засобів та інформаційних ресурсів, необхідних для виконання програми практики. Під час стажування в Центрі реабілітації для пацієнтів з неврологічними та кардіологічними захворюваннями студенти навчилися працювати з електричними пристроями для вихрового масажу нижніх і верхніх кінцівок та ступень, ознайомилися з методиками підводного масажу.

Також практиканти освоїли методику роботи з пацієнтами з особливими потребами, техніку догляду за шкірою та лікування ран з використанням сучасних пов’язок. До роботи з практикантами було залучено кваліфікованих працівників з різних підрозділів центру — лікарів, медсестер, фізіотерапевтів, терапевтів та доглядачів. Студенти мали можливість взяти участь у навчальних семінарах: «Сучасні методи лікування ран», «Догляд за пацієнтами», «Навчання з охорони праці та безпеки праці».

Для щоденного контролю за роботою практикантів на платформі «Навчальні матеріали» (MOODLE) був створений майданчик «Виробнича практика_POL», де у формі додатку «Семінар» кожен практикант щодня вносив коротку інформацію про роботу за день та/або міні-відеоролик з навчальних занять з відпрацювання практичних навичок за польськими стандартами. Щодня методичний керівник в Україні аналізував даний матеріал і виставляв відповідну оцінку. Зауваження передавали у вигляді WEB-конференцій. По закінченні практики методичний керівник підбивав підсумок з урахуванням оцінок керівника практики з Польщі та додатку «Семінар».

Підвищення кваліфікації в контексті глобальних трендів розвитку науки

Наталія ЗАХАРКО, голова циклової комісії фармацевтичних дисциплін №1 Рівненської медичної академії, аспірант Національного фармацевтичного університету (м. Харків):

— Міжнародний обмін у сфері медичної освіти має двосторонній характер — мається на увазі не тільки навчання українських студентів за кордоном, а й іноземних в українських вишах. Зокрема, в рамках співпраці КЗВО «Рівненська медична академія» з ТзОВ «Львівський медичний інститут», на підставі постанови КМ України №579 від 12.08.2015 р. «Про затвердження Положення про порядок реалізації права на академічну мобільність», здійснюється підготовка громадян Польщі за спеціальністю «Фармація». Для польських студентів це можливість культурного діалогу, вдосконалення володіння українською мовою, розширення світогляду, набуття нових професійних навичок. Для викладачів медичної академії — це, перш за все, професійний діалог, оскільки студенти-іноземці вже мають освіту фармацевта-техніка та досвід роботи в аптеках Польщі. Спільний виграш для обох сторін — підвищення кваліфікації в контексті глобальних трендів розвитку науки та конкурентоспроможності на ринку праці.

Українсько-швейцарський проект для медсестер «Розвиток медичної освіти»

Ганна КИРНИЧНА, викладач терапевтичних дисциплін Рівненської медичної академії, координатор проекту:

— Торік КЗВО «Рівненська медична академія», успішно пройшовши етапи конкурсного відбору, стала одним із трьох ВНЗ, що навчають медичних сестер, залучених до реалізації українсько-швейцарського проекту «Розвиток медичної освіти». 27 березня 2019 року директор Рівненської медичної академії, д.м.н. Ростислав Сабадишин та лідер проекту Мартін Рааб підписали договір про співпрацю.

Проект спрямований на поліпшення освітнього середовища навчальних закладів шляхом покращення їхньої матеріально-технічної бази, створення сучасної програми онлайн-навчання, впровадження студенто-орієнтованого навчання, створення симуляційних центрів для відпрацювання практичних навичок, навчання викладачів англійської мови для активного обміну досвідом з колегами з-за кордону тощо.

Проект підтримують Міністерство охорони здоров’я України, Міністерство освіти і науки України, Посольство Швейцарської Конфедерації в Україні, Швейцарський інститут тропічної медицини та громадського здоров’я, Швейцарське бюро співробітництва, Маастрихтський університет, Інститут медсестринських наук Базельського університету, USAID, Світовий банк, ЮНІСЕФ та інші міжнародні організації. Очікуваний термін реалізації проекту — чотири роки.

Наші студенти — активні учасники престижних наукових форумів

Оксана ШТРІМАЙТІС, заступ­ник директора з наукової роботи — завідувач кафедри хіміко-фармацевтичних дисциплін Рівненської медичної академії, кандидат фармацевтичних наук:

— Наші студенти — активні учасники престижних наукових форумів державного та міжнародного рівня. До роботи 88?ї міжнародної науково-практичної конференції студентів та молодих вчених «Інновації в медицині», що відбулася 28-29 березня 2019 року на базі ДВНЗ «Івано-Франківський національний медичний університет», долучилися Анастасія Деркач (науковий керівник — Кіщук В.М.) та Іванна Красько (науковий керівник — Штрімайтіс О.В.).

У роботі ХХІІІ Міжнародного медичного конгресу студентів та молодих вчених, що відбувся 15-17 квітня 2019 року на базі ДВНЗ «Тернопільський національний медичний університет імені І.Я. Горбачевського», взяли участь: Аліна Грановська (науковий керівник — Рижковський В.О.), Дарина Тимчук (науковий керівник — Каськів М.?В.), Іванна Красько (науковий керівник — Штрімайтіс О.В.), Іванна Денисюк (науковий керівник — Нестерук Т.М.), Марія Євчук (науковий керівник — Садовник О.В.), Яніна Василець (науковий керівник — Филипюк О.М.), Ольга Петрук (науковий керівник — Коробко Л.Р.).

За результатами проведених конференцій були відзначені студенти медичної академії: Анастасія Деркач, Яніна Василець та Дарина Тимчук.

«Коледж відкрив переді мною двері кращих європейських клінік»

Галина ПОКОТИЛО, менеджер-координатор Інституту медичного ім. Івана Павла ІІ (Польща, м. Щецін):

— Рівненський медичний коледж дав мені не тільки знання, а і став домівкою, де я знайшла себе, де мої одногрупники стали моїми вірними друзями, а викладачі — найкращими наставниками і в професії, і в житті. Впродовж усіх років навчання я відчувала їхню батьківську опіку на кожному кроці, вони прищепили мені любов до праці. Завдяки їм я зрозуміла, що медицина — моє покликання, що саме в цій сфері я зможу досягти найбільшого успіху. Я ніколи не пошкодувала про свій вибір, адже в коледжі отримала ґрунтовні професійні знання з хірургії, сестринської справи, анатомії, а також практичні навички. По закінченні коледжу працювала два роки в Острозькій центральній районній лікарні. Здобувши заочно вищу освіту в РДГУ, працювала практичним психологом в одній із острозьких шкіл, секретарем районної медично-педагогічної комісії.

У 15 років я вперше побувала в гостях у бабусі у польському місті Щецін. Там мені так сподобалося, що навіть з’явилося бажання жити в цьому місті. Але конкретних планів, як реалізувати цю дитячу мрію, в мене на той час ще не було. Навчалася в коледжі, успішно займалася масажами в Україні. Та мене не покидала думка випробувати себе за кордоном, тож я подалася до Польщі. Спочатку — масажі, психологічні тренінги для розвитку пам’яті. Але мені було цього замало: я шукала роботу в закладі з можливістю кар’єрного зростання та професійного вдосконалення. За оголошенням знайшла Інститут медичний ім. Івана Павла ІІ в Щеціні, де нині працюю менеджером-координатором. Мій функціонал — пошук працівників, надання їм допомоги у професійній адаптації, а також вирішення всіх інших питань, пов’язаних із їхньою роботою в даному медичному закладі.

Я рада, що десять років тому зуміла переконати батьків у правильності мого вибору професії, вдячна їм за підтримку, а коледжу — за високу фахову підготовку, яка відкрила переді мною двері кращих європейських клінік.

Мар’яна ЧЕЛЯДИН, студентка третього курсу Рівненської медичної академії:

— Цього року нам випала нагода побувати на практиці у Щеціні в Республіці Польща. Бажаючих було багато, але обрали тільки сімох, що пройшли співбесіду, яку проводила Галина Покотило. Нашою основною метою було відпрацювання теоретичних навичок на практиці. Також прагнули покращити знання польської мови, пізнати культуру польського народу.

В Інституті медичному ми навчилися дуже багато: одне те, що ти прочитаєш у підручнику, а зовсім інше — те, що робиш сам. У цьому закладі живуть люди з особливими потребами. Їм треба було приділяти особливу увагу та спілкуватися з ними. На початку був певний мовний бар’єр, але нам це не заважало. Своєю роботою ми прагнули зробити кращим життя підопічних — думаю, нам це частково вдалося.

Від свого імені та всіх сімох практикантів хочу подякувати і пані Галині, і нашій академії за організацію практики за кордоном, яка сприяла нашому професійному розвитку та вивченню європейського досвіду з охорони здоров’я.

КЗВО «Рівненська медична академія»
Приймальна комісія працює з 1 липня 2019 року за адресою:
м. Рівне, вул. Карнаухова, 53. Тел. (0362) 40?04?67


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також