Рівненський лікар через коронавірус не дістався Антарктиди

4008 0

Ми у соцмережах:

Рівненський лікар через коронавірус не дістався Антарктиди

Пандемія коронавірусу завадила українській експедиції полярників, до якої входив рівнянин, потрапити до Антарктиди. Вчені повернулися в Київ і знаходяться на обсервації.

 Про це інформує прес-служба Міністерства освіти і науки України.

Через пандемію COVID-19 команда 25-ї Української антарктичної експедиції (УАЕ), що кілька днів тому вирушила на станцію "Академік Вернадський", не змогла дістатися Антарктиди й змушена була повернутися в Київ 20 березня 2020 року.

"Під час пандемії непросто робити навіть звичайні речі. А те, що і зазвичай є непростою операцією, стає інколи майже неможливим. 16 березня команда 25-ї УАЕ оперативно вирушила в Антарктиду, намагаючись подолати довгий шлях раніше, ніж карантинні обмеження зробили би це неможливим. Однак карантин у Чилі та майже всіх країнах Південної Америки змусив зкоригувати плани. Три дні експедиція перебувала в Стамбулі й була змушена повернутися до Києва сьогодні пізно ввечері", – розповів очільник Національного антарктичного наукового центру МОН Євген Дикий.

Під час поїздки команда була максимально захищена від коронавірусу – всіх забезпечили респіраторами, окулярами, антисептиками тощо. Всі пройшли навчання за рекомендаціями ВООЗ щодо профілактики коронавірусної інфекції. 

Зараз учасники експедиції почуваються добре, після приземлення літака вони пройшли температурний скрінінг. Попри це, весь склад експедиції добровільно поїхав на тимчасову обсервацію, а наступного тижня всім буде зроблено лабораторний тест на наявність коронавірусу. 

Тим часом МОН та Національний антарктичний науковий центр у тісній співпраці з МЗС України та постійним представництвом України у Республіці Чилі шукають шляхи, щоб доправити експедицію на станцію "Академік Вернадський". Там 25-та УАЕ має змінити на станції своїх колег, які працюють на "Вернадському" вже близько року. 

Нагадаємо, в складі експедиції летів лікар Ігор Дейнека - анестезіологз Рівного. Раніше Міністерство інформувало, що він має чіткий алгоритм дій у разі підозри захворювання когось із членів експедиції на коронавірусну інфекцію. Також у нього вже є досвід лікування пневмонії під час пандемії «свинячого» грипу A/H1N1.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також