Рівнян застерегли від купівлі домашніх консерв через небезпечну хворобу

1626 0

Ми у соцмережах:

фото - ecovata-omsk.ru

Минулого вівторка у 49-річного жителя Костопільського району медики діагностували захворювання на ботулізм. Наразі працівники Держпродспоживслужби досліджують, який саме продукт міг спричинити захворювання.

Як повідомляє Держпродспоживслужба області, ботулізм – це гостре інфекційне захворювання, яке спричиняють екзотоксини ботулінічних бактерій. Такі бактерії у великій кількості є у ґрунті, там вони можуть існувати довгі роки. Того ці бактерії є також у кишечнику багатьох тварин, звідки з фекаліями потрапляють у землю.

Ботулотоксин починає вироблятися тільки без доступу кисню. Зазвичай це відбувається в консервованих, щільно закупорених продуктах, в черевці засоленої риби, в овочах, рибі та м’ясі, які засолені великими шматками у великій тарі, до дна якої не проникає кисень. Також отруєння ботулотоксином виникають від споживання консервованих грибів, м’ясних та рибних консерв, копчених та сиров’ялених ковбас, а також копченої чи в’яленої риби.

Захворювання на ботулізм характеризується тяжким ураженням нервової системи, починає двоїтися в очах, тяжко ковтати та виникають порушення мови. В тяжких формах захворювання виникають порушення з боку основних життєвих центрів головного мозку, що може призвести до смерті.

Для того, щоб не захворіти на ботулізм, рівнянам радять перед консервуванням ретельно промивати продукти з городу та добре мити рибу перед засолом. При домашньому консервуванні, особливо овочів, які містять мало природної кислоти, необхідно додавати оцтову чи лимонну кислоти, тому що збудник ботулізму не любить кисле середовище. Варто добре стерилізувати банки й кришки безпосередньо перед закладкою в них продуктів. Якщо можливо, то потрібно прогрівати домашні консерви перед вживанням, бо при 80 градусах ботулотоксин руйнується. А також не купувати консерви, у яких здуті кришки, приготовлені у домашніх умовах консерв, в’ялену, копчену та солону рибу.

Щорічно в Україні реєструють близько 50 випадків захворювань на ботулізм. На Рівненщині цього року це вже третій випадок ботулізму. У випадку появи симптомів захворювання працівники Держпродспоживслужби радять звертатися за медичною допомогою.
 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також