Рівнянам провели майстер-клас з писанкарства

751 0

Ми у соцмережах:

Рівнянам провели майстер-клас з писанкарства

Рівненські журналісти мали змогу опановувати мистецтво розпису великодньої писанки.

Захід був організований у рамках проєкту під назвою “Етноосвіта” за підтримки Українського культурного фонду “Культура плюс”. 

- Ми вирішили організувати передвеликодній майстер-клас саме для журналістів, щоб наочно показати збережені традиції писанкарства на рівненському Поліссі, - розповідає піар-менеджер проєкту “Етноосвіта” Руслана Броновицька.

Опанувати нове ремесло допомагала Заслужена майстриня народної творчості Вікторія Степанюк. Вже 15 років вона одна з небагатьох, хто на Рівненщині володіє ремеслом писанкарства та відстоює збереження народних традицій.


На столі лежали всі необхідні знаряддя для створення писанки: бджолиний віск, висушене яйце, оцет, баночки з барвниками, ложки, писачок, свічка, серветки.

Саме цей набір інструментів знадобиться для написання класичного великоднього яйця. Журналісти малювали польську писанку. Ці орнаменти були описані Оленою Пчілкою у виданні 1873 року “Український народний орнамент”.

Під час майстер-класу Вікторія Степанюк розповіла журналістам всі тонкощі та поетапність роботи з яйцем. Як геометрично намалювати контур візерунка, як працювати з писачком, коли фарбувати яйце, як стерти віск.

Майстриня зазначила, що писанкарство є одним із найдавніших технік мистецтва: “Історія показує, що цей вид творчості треба відроджувати. У радянські часи писанка була заборонена, бо за такий вид мистецтва могли покарати. Викоріняли все, що пов'язано з українською культурою. Ремесло почало відроджуватись канадською діаспорою у 60-80 роках. Зараз вони організовують фестивалі. Також вони придумали електричні писачки, відкрили фабрики, які випускають якісні хімічні барвники. Зараз писанкарство не тільки відроджує традиції, а й модернізується. Писанка може поєднувати кілька стилів, також виготовляють нові інструменти для малювання”.

 


“Етноосвіта” унікальна програма для культури Рівненщини, адже головна ідея проєкту - навчити керівників гуртків позашкільної освіти опановувати ремесла етнографічної культури. Щоб у майбутньому вони навчили дітей (гуртківців): писанкарству, вишивки, ткацтву, поліської польки, фольклорного співу, різьби, тощо.

Керівниця проєкту “Етноосвіта”, заступниця директора Рівненського обласного центру народної творчості Ірина Рачковська зазначила: “17-20 травня на базі Рівненського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти буде реалізовуватися програма, яка затверджена вченою радою закладу. Наші лектори будуть навчати й проводити майстер-класи вчителям позашкільної освіти аби ті, своєю чергою, передали навички учням. Час реалізації проєкту 10 місяців, починаючи з листопада цього року.

Крістіна Лапікоцька


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також