Рівнянин доводитиме, що через лікаря став інвалідом

2102 0

Ми у соцмережах:

Валентин Горбатюк

Близько трьох років підприємець з Рівного Валентин Горбатюк боровся за власне життя. Наразі він пережив видалення селезінки і трансплантацію клітин печінки у Туреччині. Почалося усе після операції у міській лікарні Рівного, яку йому запропонував провести місцевий хірург Юрій Самойлик. Тепер рівнянин має намір позиватися проти лікаря та довести у суді, що саме через нього він став інвалідом.

Консультація, яка змінила життя

Рівнянин багато років мав проблеми з печінкою. Адже йому ще у 2007 році медики поставили діагноз гепатит. Однак попри хворобу він продовжував звичне життя та навіть займався спортом. Підтримувати свій стан йому дозволяли ліки, які відносно нещодавно надійшли у продаж. Оскільки чоловік жив із вірусом, то для підтримки свого стану періодично проходив огляд у гепатологічному центрі Рівненської міської лікарні. Під час одного з оглядів з’ясувалося, що через хворобу в нього, окрім печінки, почала страждати ще й селезінка.

Через те, що виникла нова проблема, лікар-гепатолог Галина Мартинюк направила його на консультацію до судинного хірурга відділення планової хірургії Юрія Самойлика. Цю консультацію чоловік згадує з великим розпачем.

Спочатку хірург оглянув мої результати аналізів, — розповідає Валентин Горбатюк. — Після цього він почав переконувати, що у мене великі проблеми. Адже моя печінка у майбутньому може збільшуватися, що може призвести до внутрішньої кровотечі та смерті. Вирішення цієї проблеми лікар бачив у проведенні операції. Вона полягала у тому, щоб зменшити селезінкову вену. Лікар переконував мене, що це доволі легка операція. Він так і сказав мені: «Наступного дня після операції ти встанеш і підеш спокійно додому». Це уже зараз я знаю, що це усе була неправда. Насправді це надзвичайно складна операція. В Україні таких операцій проводять одиниці. Перед такими операціями скликається цілий консиліум, бо вона надто небезпечна. У мене нічого не було. Лікар самостійно ухвалив рішення про операцію. Лише згодом виявилось, що я був у його лікарській практиці першим пацієнтом, якому цей хірург зробив таку операцію.

Під час операції апаратура вийшла з ладу

Юрій СамойликОперація була проведена 18 вересня 2019 року, згадує Валентин Горбатюк. До проведення операції чоловік добре почувався та ні на що не скаржився.

У мене почали виникати сумніви, коли під час операції почала ламатися апаратура, — ділиться чоловік. — У мене завжди був гарний тиск, бо я займаюся спортом. Коли лікар зробив хірургічне втручання, то на апараті зависло табло, яке показує тиск пацієнта. Воно почало показувати, що у мене надто високий тиск. Лікар Самойлик почав запитувати у мене, як я почуваюся. Але я відповів, що у мене все нормально. Однак він дав мені два уколи, щоб знизити тиск. Тоді мені стало погано. В мене було таке враження, ніби у мене щось рветься в ділянці грудей. Тоді лікар почав давати уколи, щоб підняти мені тиск. Моя дружина була поряд, то вона говорить, що до мене навіть викликали реаніматолога. Проблеми на операції лікар пояснив мені просто: «У нас така апаратура».

Після операції обіцяного покращення не настало, а встати з ліжка чоловік зміг лише на другий день. На усі запитання Валентину відповідали, що у нього стандартний післяопераційний стан. Тому є нормальним, що у нього постійно висока температура, бо вона може триматися 10–12 днів. Але коли після операції він зробив УЗД, то було виявлено, що у нього в печінці почала набиратися вода та формуватися тромби.

Таке спровокувала операція, — вважає підприємець. — Однак я тоді цього не усвідомлював і продовжував вірити лікарю, що все нормально. Бо до його операції це справді було так. Я був у нормальному стані. Хоч краще мені не ставало, але у такому стані за тиждень мене виписали з лікарні. Моя дружина отримала від лікаря номер рахунку, на який потрібно було скинути 10 750 гривень за операцію. Це була картка підставної особи. Коли ми переказали гроші, то мене й виписали з лікарні. Сказали, що я вдома долікуюся. Хоч температура 37–38 градусів у мене трималася ще два місяці. Лікар мені нічого не пояснював. На мої звернення, що у мене набирається вода, він радив пити сечогінне та побільше сидіти вдома, бо на вулиці коронавірус.

Шокуючі наслідки

Оскільки краще Валентину так і не стало, а, за його словами, рівненський хірург Юрій Самойлик на його звернення не реагував, то він звернувся до інших лікарів. Друзі порадили йому пройти огляд у професора Ігоря Зайцева у Києві.

Професор був шокований, — розповідає про результати огляду Валентин Горбатюк. — Він узагалі не міг зрозуміти, для чого мені робили таку операцію. Адже я нормально почувався. За його словами, таких операцій в Україні уже років із сорок не проводять. Бо дуже великий ризик, що людина після такої операції може померти. Наслідки після операції у Рівному для мене були катастрофічні.

Під час консультації у турецькій клініці

Під час огляду з’ясувалося, що рівнянин перебуває у критичній ситуації. Адже його селезінка збільшилася у чотири рази та почався гнійний процес. Тому він був змушений погодитися ще на одну операцію у Запорізькій обласній лікарні з видалення селезінки, а потім їхати до Туреччини, щоб провести пересадку тканин печінки, що обійшлося у 47 тисяч доларів.

Тепер чоловік має намір довести у суді, що все це стало наслідком операції, яку йому провели у Рівному. Для цього він зібрав усі необхідні документи та висновки київських, запорізьких і турецьких спеціалістів, які планує направити в департамент охорони здоров’я Рівненщини.

Головним завданням потерпілого є повернення справедливості, — говорить адвокат підприємця Ярослав Коноплястий. — Оскільки лікар зовсім не йде ні на який контакт, то ми плануємо довести, що дії рівненського лікаря Юрія Самойлика були непрофесійними. Для цього ми проситимемо створити при департаменті охорони здоров’я лікарську комісію. На її засідання будуть подані усі документи. Комісія викличе хірурга Юрія Самойлика і потерпілого Валентина Горбатюка. Діям лікаря буде дана фахова оцінка.

Найголовнішим для нас є те, щоб така людина більше ніколи не працювала лікарем. Добре, що Валентин встиг звернутися до спеціалістів і врятувати своє життя. Однак на його місці може опинитися будь-хто інший. Також зараз ми думаємо, чи подавати до суду на лікаря про компенсацію витрат. Адже лише за операцію у Туреччині було заплачено 47 тисяч доларів.

«Я рятував йому життя»

Хірург Рівненської центральної міської лікарні Юрій Самойлик відкидає усі звинувачення. Він стверджує, що добре пам’ятає свого пацієнта та робив усе від нього необхідне, щоб зберегти йому життя.

Коли я його оперував, то у нього була складна форма цирозу печінки, — висловлює свою позицію рівненський лікар Юрій Самойлик. — Пацієнт мав великий ризик загинути від кровотечі. Справді, це важка операція. Однак вона дала змогу врятувати йому життя та дожити до трансплантації. Рішення про операцію, якою ми рятували йому життя в 2019 році, ухвалювалося не одноосібно мною. Адже хворого до нас направили на операцію з гепатитного центру. Така операція потрібна пацієнту, коли його стан розцінюється як загрозливий.

Загалом такі операції проводять дуже рідко, бо хворі часто до них не доживають. Ідеться про те, що хвороба призводить до шлунково-кишкової кровотечі. Лікарям часто не вдається врятувати таких хворих, бо їх невчасно направляють. Ті хворі, яких вдалося прооперувати, мають гарні шанси на життя. Такі хворі виживають і мають дуже хороші прогнози на подальше лікування. Схоже відбулося й у нашому випадку. Після операції цей чоловік зміг дожити до трансплантації печінки.

Скажу від себе, що я авторитетний лікар. Все, що ця людина говорить на мене, це обман. Розумію, що цей хворий витратив великі гроші на лікування. Адже трансплантація печінки — це недешево. Припускаю, що він тепер хоче, щоб я ці гроші йому відшкодував. Але зауважу, що як інвалід він не виглядає. Адже цей чоловік зараз нормально почувається та ходить на своїх ногах.

Стосовно звинувачень мене у тому, що я не йду з ним на контакт, то це теж неправда. Я офіційно кожного дня з ранку до ночі на роботі. До мене цей чоловік не приходив. Я б не зміг від нього заховатися, якби він прийшов до мене у відділення лікарні. Тому ця людина говорить неправду. Також я заперечую той факт, що він платив мені якісь гроші за операцію. Нічого такого і близько не було. Якщо він хоче, то хай звертається до суду, це винятково його право.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також