Рівнянин судиться із заправкою

2880 0

Ми у соцмережах:

Рівнянин судиться із заправкою

Юрій Пантелєєв ось уже другий рік поспіль судиться з автозаправною станцією, що на вулиці Костромській у Рівному. Каже, що газом там торгують неякісним, і вимагає від АЗС компенсації — понад три мільйони гривень.

— Я заправляв автомобіль газом на заправці «БРСМ», — розповів п.Юрій. — Періодично у мене на цьому пальному глох мотор. Це траплялося в зимову пору, хоча згідно з ДСТУ, газ повинен витримувати температуру до мінус 30 градусів. Терпець урвався, коли авто заглохло посеред дороги. Написав заяву на АЗС з вимогою провести експертизу якості пального, яким заправлявся. Газовий балон в авто залишав наповненим, щоб експерти могли взяти його зразки для аналізу. Проте на заяву ніяк не відреагували. Змушений був врешті злити газове пальне в автосервісі, за що заплатив 1500 грн. Потім розібрав і перевірив газовий фільтр, при тому, що до наступної чистки фільтра згідно з правилами його експлуатації було ще далеко. З нього посипалося щось схоже на іржу. Так не повинно бути. Це неякісне пальне.

Юрій Пантелєєв подав до суду на АЗС у 2018 році, проте обидва суди — міський та апеляційний — винесли рішення не на його користь. Наразі справа перебуває у Верховному Суді на розгляді. У тому позові вимагав лише грошової компенсації за витрачені кошти на пальне — це тисяча гривень. А потім подав до суду ще раз — тепер вже з вимогою грошової компенсації за завдану моральну шкоду. І оцінив її у три мільйони гривень, мотивуючи тим, що витратив багато часу і нервів на те, щоб ліквідувати неполадки свого авто та зібрати необхідні докази: усі чеки, підготувати документи, знайти свідка, проконсультуватися.

Юрист управління захисту прав споживачів Держпродспоживслужби Олеся Полюхович розповідає:

— Коли споживач звернувся зі скаргою до Держпродспоживслужби, ми надіслали усі документи в Київ на погодження. До моменту, коли призначили дату перевірки на цій АЗС, минув місяць. В їхніх статутних документах тоді значилося, що фірмою, яка здійснює заправку автомобілів на «БРСМ», є ТОВ «Євро-Пауер». Проте коли наші інспектори прийшли на заправку, виявилося, що фірму перейменували на ТзОВ «Євро-Смарт-Пауер». Й інспектори пішли звідти ні з чим. Перейменування виглядає дуже підозріло, таке враження, що це зробили для того, щоб затягнути час. І їм це вдалося. Це ми порадили споживачу вимагати 3 млн грн моральної компенсації, адже інакше, якщо справа дійде до Верховного Суду, він може не розглянути її, якщо сума буде меншою.

Наразі відбулося перше засідання по цій справі у Рівненському міському суді попри те, що відповідач — представник заправки «БРСМ» — на нього не з’явився. З технічних причин, які не дозволили переглянути докази позивача на диску, було оголошено перерву. Наступне судове засідання відбудеться 27 лютого. У «Євро-Смарт-Пауер» наразі ситуацію не коментують.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також