Рівнянка в Англії посіяла мальви, щоб нагадували про Україну

1894 0

Ми у соцмережах:

Рівнянка в Англії посіяла мальви, щоб нагадували про Україну

Мальви найрізноманітніших забарвлень здавна прикрашали українські садиби. Народні повір'я свідчать, що добрі душі предків поселяються на мальвах і охороняють мешканців оселі. А ще ця квітка дуже гарна і росте не лише в Україні.

- Ага, я ж казала, що зроблю Англію ще більш МАЛЬВОничою))). Минув рік, і нате вам вуаля))) - розповіла на своїй фейсбук-сторінці журналістка з Рівного Ірина Міллер, яка  уже тривалий час проживає в Англії. -  На останньому фото те, з чого я починала. Точніше, ні -- початку ви не бачили. В цьому незайманому кутку саду росла бузина з кропивою, до яких не доходили руки. Тоні викопав мені все екскаватором, а я ручками перетрусила той нещасний грунт, здобрила його й засадила те все мальвами й іншими нашими медоносами. Ця Англія змусить кожного взятися за граблі й лопату, бо сад тут -- святе))). Присвячую це діло прийдешньому 30-річчю боротьби за Незалежність в новітній історії України.

 

 "Сучасний бібліотекар" повідомляє, що знайомству Мальви і Людини понад 5000 років. Мальва (лат. Malva), калачики, шток-троянда - трав'яниста рослина з сімейства мальви. Мальва до нас потрапила з Середньої Азії в XV столітті. Мальву вирощували ще в Стародавній Греції і в Стародавньому Єгипті. Відомо близько 30 видів цієї рослини.

В Японії в середні віки мальва була центральною фігурою свята весни. Люди вірили, що квітки, які за формою нагадують серце, володіють чарівною силою і можуть запобігти буйству стихії, які так часто приносили спустошення на їх землі. За легендою, одного разу японці подарували мальву своїм богам за те, що вони позбавили людей від частих злив і повеней. З того часу, щороку, влаштовувалися свята на честь цих подій. В урочистій церемонії брали участь великі воїни і придворні. Розкішні наряди аристократів прикрашалися квітами мальви під час паломництва до храмів.Та й зараз, кожне 15 травня в Кіото настає свято «Аой мацурі» - фестиваль мальви. Ця традиція виникла ще в VII столітті.

У Біблії є згадка, що Мойсей лікував хворих від лихоманки відваром з мальви. І мав рацію, адже мальва має протизапальні властивості, її листя можна прикладати до шкіри при опіках, фурункульозі.

У народній медицині приймають настій квіток при кашлі, катарах верхніх дихальних шляхів, захриплості. В офіційній медицині препарати з мальви призначають при захворюваннях легенів і бронхів.

А ще мальву здавна вживали в їжу. Солодкі зелені стебла і листя додавали в супи і салати, порошком із сушеного листя посипали різні страви. Незрілі плоди маринували і використовували для приготування розсольник, борщів, солянок. До речі, в Єгипті і сьогодні готують суп з мальви, який називається мелокія. Горацій згадував їх як компонент свого харчування, описуючи досить коротко:«Для мене харчем є маслини, цикорій та мальви».

Існує багато свідчень того, що під час Голодомору українські селяни, рятуючись від голоду, харчувалися окрім інших диких рослин й калачиками (ще одна назва мальв)

Часто мальви вишивали на українських сорочках. Тому квіти мальви на вишиванці давали захист роду людині, що її носила.

Відкритий 4 жовтня 1926 року астероїд головного поясу отримав назву 1072 Мальва.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також