Росія хоче поглинути Білорусь до 2023 року

738 0

Ми у соцмережах:

Росія хоче поглинути Білорусь до 2023 року

У 2021 році Росія розробила план повного поглинання Білорусі.

Це виходить з документів «Стратегічні цілі Російської Федерації на білоруському напрямі», який потрапив у руки розслідувачам, повідомляє «Медуза».

Кремль планує взяти під повний контроль політику, економіку та військовий потенціал Білорусі до 2030 року.

У документі лише 17 сторінок, на яких викладено політичні, оборонні, торгові та соціальні цілі російської влади в Білорусі. Вони поділені на короткострокові (до 2022 року), середньострокові (до 2025 року) та довгострокові (2030 рік).

Документ розробляли Генштаб збройних сил РФ, співробітники ГРУ, ФСБ та відділ адміністрації президента – управління президента з прикордонного співробітництва, яке очолює Олексій Філатов. Він представляв інтереси Кремля в Південній Осетії та Абхазії, а також займався гуманітарною та політичною взаємодією з самопроголошеними ДНР і ЛНР.

Так, до 2030 року російська влада розраховувала адаптувати законодавство Білорусі під російське, взяти під контроль зовнішню політику республіки та керувати їй на користь РФ, збільшити військову присутність на території країни, підпорядкувати собі інформаційний простір республіки, нарощуючи кількість російських ЗМІ, домогтися верховенства російської мови. білоруським, а також запровадити спрощену процедуру видачі російських паспортів громадянам Білорусі «з метою створення прошарку росіян, зацікавлених в інтеграції».

Крім цього, влада Росії розраховувала поширювати свій вплив через науку та освіту Білорусі. Для цього планувалося відкрити пункти здачі ЄДІ на території країни, а також створити кілька центрів науки та культури у Могильові, Гродно та Вітебську.

Реалізувати свої плани російська влада збиралася, зокрема, через договір про Союзну державу, підписану керівництвом Росії та Білорусі ще 1999 року. Переговори щодо нього затяглися на два десятки років. У 2019 році було оголошено, що країнам вдалося погодити 28 союзних програм щодо економічних питань на кшталт гармонізації грошово-кредитної політики та податкового законодавства.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також