Ростислав САБАДИШИН: «Справжній лікар — це завжди вчитель». КЗВО «Рівненська медична академія» — сучасний центр підготовки та підвищення кваліфікації медичних кадрів європейського рівня

2930 0

Ми у соцмережах:

Ростислав Сабадишин та його команда

Медична освіта в Україні є невід'ємною частиною національної системи освіти й охорони здоров'я. Вона, як і за радянських часів, вважається однією з кращих у світі. Випускники українських медичних ВНЗ високо цінуються за свої фундаментальні знан­ня і чудові практичні навички. За останніми даними, освітній потенціал України дозволив їй увійти в десятку країн-лідерів у сфері міжнародної освіти, про що свідчить зростаючий попит на здобуття вищої освіти в Україні іноземними громадянами.

Ростислав САБАДИШИН

Про те, як сьогодні в нашій області готують сучасних медиків, а також підвищують кваліфікацію вже працюючих, нашому виданню напередодні Дня вчителя розповідає незмінний протягом останніх 20 років директор КЗВО «Рівненська медична академія» Ростислав САБАДИШИН (на фото). Ростислав Олексійович — професор, доктор медичних наук, заслужений лікар України, автор понад 170 наукових робіт, трьох монографій, семи навчальних підручників, низки винаходів та раціоналізаторських пропозицій.

З урахуванням сучасних тенденцій розвитку медичної освіти

— Ростиславе Олексійовичу, Кабінет Міністрів Гройсмана на останок своєї каденції, 21 серпня цього року, затвердив план заходів щодо реалізації Стратегії розвитку медичної освіти в Україні на 2019-2021 роки. Як ці нововведення вплинуть на якість підготовки випускників Рівненської медичної академії?

— Передусім зазначу, що буквально днями прем’єр-міністр Олексій Гончарук задекларував пріоритетом нового уряду «людський блок», який включає подальший розвиток освіти й охорони здоров’я. Якщо слова очільника Кабміну не розійдуться з ділом, то освітні стандарти в галузі знань «Охорона здоров'я» будуть розроблені з урахуванням сучасних тенденцій розвитку медичної освіти у співпраці з Всесвітньою федерацією медичної освіти та іншими провідними міжнародними експертами. Оновляться освітні програми та навчальні плани відповідно до нових стандартів і за активної участі вищих навчальних закладів. Надалі буде впроваджуватися єдиний державний кваліфікаційний іспит, включаючи міжнародний іспит з основ медицини. Студенти отримають сучасні засоби для навчання: електронні навчальні матеріали, переклад нових підручників, доступ до рецензованих видань у сфері охорони здоров'я, що індексуються науковометричними базами Web of Science, Scopus та PubMed.

— Рівненська медична академія вже кілька років поспіль веде пошук партнерів у країнах Євросоюзу з метою співпраці як з медичними навчальними закладами, так і з лікувально-реабілітаційними установами ЄС. Розкажіть, будь ласка, про євроінтеграційні здобутки академії.

— З метою підвищення академічної мобільності в січні цього року був укладений договір про співпрацю щодо проведення навчальних і виробничих практик між КЗВО «Рівненська медична академія» та Інститутом медичним ім. Івана Павла ІІ в м. Щецін. Зазначу, що міжнародний обмін у сфері медичної освіти є двостороннім: маю на увазі не тільки навчання українських студентів за кордоном, а й іноземних у нас. Зокрема, в рамках співпраці КЗВО «Рівненська медична академія» з ТзОВ «Львівський медичний інститут», на підставі постанови КМ України № 579 від 12.08.2015 р. «Про затвердження Положення про порядок реалізації права на академічну мобільність», здійснюється підготовка громадян Польщі за спеціальністю «Фармація».

Також наша академія, успішно пройшовши етапи конкурсного відбору, стала одним із трьох ВНЗ, що навчають медичних сестер, залучених до реалізації українсько-швейцарського проекту «Розвиток медичної освіти». 27 березня 2019 року академія та лідер проекту Мартін Рааб підписали договір про співпрацю. Проект спрямований на поліпшення освітнього середовища навчальних закладів шляхом покращення їхньої матеріально-технічної бази, створення сучасної програми онлайн-навчання, впровадження студенто-орієнтованого навчання, створення симуляційних центрів для відпрацювання практичних навичок, навчання викладачів англійської мови для активного обміну досвідом з колегами з-за кордону тощо. Термін реалізації проекту — чотири роки.

Понад 90% наших випускників-бюджетників працевлаштовуються

— Кажуть, земля тримається на трьох китах. А медична освіта?..

— Підготовка медичних кадрів європейського рівня вимагає: перше — якісного професійного відбору майбутніх медиків при вступі в академію; друге — системного підходу до організації навчально-виховного процесу і виробничої практики; і третє — подальшого супроводу випускників — маю на увазі сприяння в їхньому працевлаштуванні та підвищенні кваліфікації. Це, власне, і є ті три кити, на яких тримається наш навчальний заклад із 75-річною історією. Чотири спеціальності академії — «Сестринська справа — бакалаврат», «Фізична реабілітація — бакалаврат», «Фармація — бакалаврат», «Лабораторна діагностика — бакалаврат» — повністю адаптовані до європейських освітніх програм у медичній галузі. Завдяки цьому наші випускники можуть працювати за кордоном за своєю спеціальністю. Для цього потрібно буде лише перездати мову.

Контингент студентів у нас досить потужний — понад 2000 чоловік. З них 65% навчаються на державній основі, решта — на комерційній. Понад 90% наших випускників-бюджетників працевлаштовуються.

Практично в кожній аптеці міста та області можна побачити привітні обличчя наших студентів, які, отримавши диплом бакалавра та безпроблемно влаштувавшись на роботу, щодня надають висококваліфіковану фармацевтичну допомогу і здобуті в стінах академії знання вміло використовують на практиці.

Наші випускники — фельдшери, фізичні реабілітологи, лаборанти та медичні сестри — вступили до навчального закладу з надзвичайно благородним покликанням: допомогти зберегти здоров’я і життя людини, усунути фізичні і, як наслідок, моральні страждання. На жаль, у нашій державі високе покликання не заохочується і не підтримується належно на фінансовому рівні. Тому медичні кадри, а особливо медичні сестри, змушені шукати «кращої долі» за межами нашої країни.

Поспілкувавшись з випускниками, які наразі працюють у медичних закладах Німеччини та Польщі, стає зрозуміло, що «початкуюча» медична сестра в Польщі отримує майже 1700 євро, а в Німеччині — 3400 євро і має можливість одночасно здобувати європейську освіту, забезпечена проживанням та харчуванням, а вимоги і професійні навантаження такі ж, як і в Україні. А повернутися дівчата хочуть, коли хоч щось подібне буде вдома…

Починаючи з 2008 року, на базі нашого навчального закладу проводиться післядипломна освіта з підвищення кваліфікації та спеціалізації молодших медичних та фармацевтичних спеціалістів з 41 тематичного циклу та 50 спеціальностей з річним контингентом більше 3000 слухачів.

Педагогічний колектив Рівненської медичної академії результативно працює над науково-методичною проблемою — «Формування конкурентноспроможності шляхом впровадження інноваційних технологій». Успішно працюють навчально-методичні лабораторії над проблемами «Вплив макро- та мікроелементів на процеси життєдіяльності організму людини» і «Шляхи адаптації студентів-медиків до професійної діяльності». На базі академії відбуваються засідання регіональних та обласних методичних об’єднань викладачів.

Наші студенти — активні учасники престижних наукових форумів державного та міжнародного рівня. До роботи 88-ї міжнародної науково-практичної конференції студентів та молодих вчених «Інновації в медицині», що відбулася 28-29 березня 2019 року на базі ДВНЗ «Івано-Франківський національний медичний університет», долучилися: Анастасія Деркач (науковий керівник — Кіщук В.М.) та Іванна Красько (науковий керівник — Штрімайтіс О.В.).

Рівненська медакадемія — кузня медичних кадрів європейської якості

— Раніше лікарі користувалися особливою повагою в суспільстві. Як повернути цю повагу?

— Ви порушили проблему, над вирішенням якої в Рівненській медичній академії працюють унікальні люди з подвійним талантом — лікаря та вчителя. Своєю самовідданою подвижницькою працею наші педагоги утверджують нетлінний заповіт Гіппократа: «Мистецтвом і людяністю, працею і знанням!». Вони самі люблять Україну та прищеплюють любов до рідної землі випускникам навчального закладу, який заслужено вважається і кузнею кадрів медичних працівників європейської якості, і стартовим майданчиком для майбутніх викладачів вищої категорії, кандидатів та докторів наук. Деякі з них назавжди пов’язали свою долю з навчальним закладом, який ще в студентські роки дав їм міцні крила для безперервного творчого польоту до все нових професійних вершин. У рідному навчальному закладі працюють майже три десятки наших випускників, серед них третина мають науковий ступінь.

Варто відзначити сумлінну роботу викладачів-ветеранів. Понад 30 років працюють в академії: Петренко Валентина Петрівна — викладач біології, Петрівська Ніна Григорівна — викладач математики, Басюк Лариса Михайлівна — психолог, Дашевський Микола Степанович — помічник директора, Редько Євгенія Михайлівна — викладач мікробіології, Кірічик Ніна Олександрівна — викладач інфекційних хвороб, Юрчук Ніна Володимирівна — викладач фармакології, Іваницька Парасковія Феодосіївна — викладач латинської мови, Коник Єлизавета Борисівна — викладач акушерства та гінекології, Корінець Михайло Григорович — викладач фізичного виховання. Кожен викладач академії — неординарна особистість зі своїм інтелектуальним потенціалом, організаторськими і педагогічними здібностями. Та всіх їх об'єднує любов до своїх вихованців, високе почуття обов'язку і відповідальності, повага до колег, з якими працюють.

— Ростиславе Олексійовичу, маєте можливість привітати через наше видання своїх колег із професійним святом — Днем вчителя.

— Справжній лікар — це завжди вчитель. Накопичені людством знання і практичний досвід порятунку людей, які допомагають повернути хворому здоров'я та надію — безцінні. І ми повинні зробити все, аби ті, що прийдуть нам на зміну, були кращими за нас. Дорогі викладачі, наставники і вихователі Рівненської медичної академії, шановні викладачі училищ, коледжів та університетів, вчителі шкіл Рівного й області, щиро вітаю всіх вас із чудовим святом — Днем вчителя! Любіть своїх студентів та учнів — адже вони для нас невичерпне джерело натхнення. Щастя і здоров'я вам, нових професійних злетів, сімейного благополуччя, миру і добра!

Спілкувався Олесь ДУБОВИК.

КЗВО «Рівненська медична академія»
м. Рівне, вул. Карнаухова, 53. Тел. (0362) 40-04-67

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також