Розвалений «Авангард», реконструкція якого коштує вже пів мільярда, Хомко залишає новому голові

4367 0

Ми у соцмережах:

У вересні, коли почалися роботи з облаштування поля стадіону, Володимир Хомко заявляв: «На сьогодні освоєно приблизно 36 мільйонів гривень із 60 мільйонів, виділених міською владою. Коштів достатньо, щоб завершити поле до кінця року»

Наприкінці 2018 року, коли рівненська фірма «Фіалка» виграла тендер на реконструкцію стадіону «Авангард» у Рівному, в договорі з нею міська влада вписала цілком прийнятну, хоч і чималу для міста суму — 200 млн грн. Торік фірмі додали ще понад 80 млн грн на «додаткові роботи», проте подорожчання реконструкції на цьому не зупинилося. Нині, за підрахунками проєктантів, роботи на «Авангарді» уже обійдуться місту в понад 500 млн грн. Причому півмільярда — сума не остаточна, і поки стадіон здаватимуть в експлуатацію, ще може зрости на невідомо скільки мільйонів.

549,4 млн грн — такою стала кошторисна вартість реконструкції «Авангарду» після того, як у проєктно-кошторисну документацію внесли зміни. Нагадаємо, що з проєктом рівненському стадіону не пощастило. Львівська фірма «Артпростір», яка взялася за рекомендацією екс-президента «Вереса» Олексія Хахльова за проєктування нового стадіону, спершу затримала саму роботу, а потім здала її незавершеною. Принаймні так стверджує і міська влада, і нова проєктна фірма, яка з минулого року коригує проєкт — ТОВ «Орбіта Будпроєкт».

Цього року за реконструкцію стадіону «Фіалка», що належить родині бізнесменів Фалків, отримала з міського бюджету, за даними Єдиного порталу використання публічних коштів, близько 35 млн грн. Торік — 25 млн грн. За даними з міського управління капітального будівництва, фірма виконала загалом робіт на трохи більше 87 млн грн, тобто до кінця року їй би мали віддати решту суми.

Міський голова Рівного Володимир Хомко журналістам раніше зазначав, що до кінця року хоч і недобудований, але «Авангард» відкриють для атлетів та футболістів. Втім, цього не зроблять. Як не встигнуть повністю виконати всі роботи до кінця травня 2021 року — такий термін міська влада вказувала у 2018 році, проводячи тендер. Перш за все тому, що місто на наступний рік не зможе знайти навіть половини з понад пів мільярда гривень. Так, на початку цього року бюджет розвитку Рівного, тобто всі кошти, передбачені на будівництво чи реконструкцію у місті, становив менше 100 млн грн. У п’ять разів менше, аніж вартість реконструкції стадіону.

Гроші доведеться просити з держбюджету. Та чи дадуть, коли у Рівному ще будують спорткомплекс на Макарова, яким опікується Рівненська ОДА? Володимир Хомко зазначав, що вів переговори з Кабміном, аби місту таки виділили кошти з Державного фонду регіонального розвитку у 2021-му. Проте до кінця року повноваження Хомка на посаді завершаться, і домовлятися — найімовірніше, заново — доведеться новому голові.

Подорожчання стадіону в понад два рази шокувало навіть міських депутатів. Голова бюджетної комісії міськради Олег Карпяк у прямому ефірі на UA:Рівне натякнув, що з подорожчанням стадіону має розбиратися прокуратура:

Це халатність замовника. За що платили тоді гроші львівській фірмі й за що підписували акти виконання робіт? Чому наші рівненські архітектори мали це переробляти? Підніму цифри, будемо розбиратися, скільки ми оплатили львівській фірмі. Звичайно, тут поле для роботи прокуратури, повернення грошей. Фактично, проєкт робився з нуля.

Окрім того, чи не обійшовся б стадіон у Рівному дешевше, якби його взялися будувати з нуля, а не реконструювати, вкладаючи кошти ще й в обстеження старих будівель? І чи потрібен місту з чвертю мільйона населення стадіон, розрахований на 13 тисяч глядачів і збудований за стандартами для проведення міжнародних ігор? Чи потрібен стадіон за пів мільярда гривень, який не готовий буде забезпечити комфортне діставання до нього для всіх охочих? Бо навіть 1000 автомобілів, які приїдуть на вузеньку вулицю Замкову, спричинять транспортний колапс. Відповідь на ці запитання, схоже, уже риторична.

Валентин Алексієвець, головний інженер проєкту «Авангарду» ТОВ «Орбіта Будпроект»:

Ми проект переробляли повністю, якщо чесно. Східна трибуна завалилася одразу, а за старим проєктом вона мала залишатися. Ми запроєктували повністю нову східну трибуну. Перерахували навіс над нею — з прольотом у 30 метрів, до висоти 33 метри. І він у нас вийшов важчий, аніж був запроєктований попередніми проєктантами. Різниця у металі вийшла близько 700 тонн. А тонна металу з монтажем — 80 тис. грн, тобто загалом майже на 60 млн грн більше на одному металі.

І західна трибуна мала б залишатися, а вона почала падати — також її робимо з нуля. Запроєктували ще додатково роботи, що стосуються безпеки, евакуації, пожежної безпеки, інтернет-зв’язку. Також врахували всі вимоги телебачення, переробили освітлення стадіону до норм, які потрібні для проведення міжнародних матчів. Змінили конструкцію футбольного поля. Попередні проєктанти пропустили ряд інженерних мереж. На кресленні вони були, а у кошторисі їх не відобразили.

Тобто одразу штучно була занижена вартість робіт. Не знаю чому. У 2019 році ми робили коригування на 80 млн грн, то воно включало тільки додаткові роботи по фундаментах і частково залізобетонний каркас східної трибуни. А зараз ми вже скоригували повністю весь комплекс: врахували і металеві конструкції, й мережі, і малу котельню запроєктували. Бо у старому проєкті теплозабезпечення стадіону було з котельні, що на вулиці Шевченка, а ми взяли нові технічні умови на газ, запланували свою блочно-модульну котельню, яка вийшла приблизно 10 млн грн, запланували підведення газової мережі до стадіону — буде своє опалення, своя гаряча вода, свій підігрів поля. Стадіон буде автономний, не буде залежати від міста, грубо кажучи.

Також старі проєктанти запланували забір води на опалення, підігрів поля з міських мереж, а така вода не підходить під системи, які працюють на футбольних стадіонах. Має бути відповідна якість, щоб не псувався підігрів поля, який коштує близько 10 млн грн. У запроєктованій нами котельні буде стояти спеціальна водоочисна техніка.

Ми передаємо замовнику документацію — нехай перевіряє і вирішує, що робити. У 2021 році, однозначно, будемо ще одне коригування проєкту робити, тому що на таких об’єктах завжди багато непередбачуваних робіт виникає — щось додасться, щось навпаки. Деякі роботи не будуть робитися. Наприклад, у попередньому проєкті був «ремонт трибун». Який ремонт, якщо ми нові робимо? Можливо, замовник щось спростить.

У нас є деякі пропозиції. Наприклад, зменшити місткість стадіону — менше місць на південній та північній трибунах. Але усі трибуни, без сумніву, мають бути. У північній та південній буде розташовано все, що потрібно для легкоатлетів, спортивних шкіл. Західна трибуна — безпосередньо футбольна: там будуть дві футбольні команди і люди, які їх обслуговують: медперсонал, журналісти, судді й т.п. Західну трибуну проєктували відповідно до нового регламенту УЄФА, щоб можна було проводити міжнародні матчі, щоб могла у Рівному грати збірна України з іноземними командами.

Щодо запуску стадіону в грудні, то східну трибуну, що на вході, уже дороблюють, зроблено основу під футбольне поле. Можна покласти бігові доріжки — і бігати. Але як ви це уявляєте: легкоатлети бігають, а збоку кран будівельний стоїть? Хтось дитину свою пустить?

Якби ми взялися за проєктування «Авангарду» на початку, ми б зразу вирішили всі старі конструкції знести під нуль. Була б зовсім інша концепція стадіону, а то попередні проєктанти прив’язалися до старої архітектури. Можливо, тоді робота вийшла б і дешевше. Попередні проєктувальники взагалі запланували, що стадіон буде на 18 тисяч глядачів — натулили місць, що ні проходу, ні проїзду. Зараз ми вже зменшили кількість місць до 13 тисяч. Але якщо буде багато глядачів на матчах, то треба буде ще робити оголошення, щоб люди йшли до стадіону пішки або добиралися громадським транспортом. Бо Замкова не витримає — хіба думати про додатковий виїзд на вулицю Соборну.

Олеся АНТОНЕНКО.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також