Садочок «BabyLand» визнали одним з найчистіших на Рівненщині

1179 0

Ми у соцмережах:

Садочок «BabyLand» визнали одним з найчистіших на Рівненщині

Жодна мама не хоче, щоб її дитина хворіла, а ще більше – підхопила хворобу в дитсадку, в якому перебуває протягом дня. Це особливо актуально зараз, коли в світі – епідемія грипу та ГРВІ, а також спалах коронавірусу. Перший приватний садочок “BabyLand” взяв участь у всеукраїнській програмі «Чистий садочок, здоровий розвиток». Тут було проведено аудит експертами в медичній сфері. І сьогодні, 6 березня, закладу вручили відзнаку, що закріплює за ним статус чистого садочка. На Рівненщині він такий – один.

 Директорка дитсадка Ірина Петрик-Щокова причину участі в програмі пояснила:

- Кожна мама дитини, яка відвідує садочок, має бути впевнена в тому, що її дитина знаходиться в чистоті та комфорті. Ми відповідаємо за життя та здоров’я дитини протягом її перебування. А для цього потрібно створити певні умови. Йдеться не тільки про діток, а вихователів та нянь, які перебувають з ними. Щоб захистити і дітей, і працівників від поширення інфекційних хвороб та поширень будь-яких вірусів, ми зробили усе можливе.

Статус садочку присвоює Асоціація «Служба організації інфекційного контролю» – це громадська організація, створена у 2008 році за ініціативи Асоціації медичних сестер України для налагодження санітарно-епідемічного режиму насамперед в закладах охорони здоров’я. Саме вона курує усім відомий проект «Чиста лікарня, безпечна для пацієнта». Коли вийшли санітарні норми щодо дошкільних навчальних закладів у 2016 році, зайнялися й садочками. З’явився проект «Чистий садочок, здоровий розвиток». Наприкінці листопада адміністрація подала заяву на участь в програмі, після чого до садочка навідалися експерти Асоціації.

- Експерти пояснили адміністрації закладу, що потрібно тут допрацювати, - розповідає Ірина Петрик-Щокова. - Показали зони підвищеного ризику. Адже технології йдуть вперед, як і засоби захисту, асортимент яких оновлюється. Згідно їхніх рекомендацій зробили все, щоб мінімізувати ризики. Це і забезпечення безконтактним дезінфекційним засобом кухонь, медичної частини, холу. І сухі рушники та дезінфектори в санітарних кімнатах. І повністю оновлене приладдя для прибиральниць.Технічно ці засоби для прибирання є сучасні і дуже мобільні.

В результаті 6 березня до садочка завітала спеціаліст Асоціації «Служба організації інфекційного контролю» Оксана Головня з відзнакою «Чистий садочок, здоровий розвиток», яка закріплює за закладом цей важливий статус.

- При відборі садочків ми керуємося нормами, затвердженими Міністерством охорони здоров’я, - каже вона. - Але також орієнтирами для нас є європейські стандарти. Участь у даному проекті не є обов’язкова для дошкільних закладів. Ініціатива йде від них самих. Наш представник проводить аудит, звертає увагу на важливі аспекти: чи правильно організований ізолятор в садку, як знезаражуються поверхні в групах, які засоби використовуються для прибирання і для миття рук. Враховуємо, наскільки вони алергенні, адже мова йде про діток, імунітет яких ще не сформований. Звертаємо увагу на те, чи знає персонал, коли і як обробляти руки. Проводимо відповідні семінари. Під час такого аудиту зауважень до «BabyLand» було дуже мало. На сьогодні дійсно всі вимоги в закладі виконані.

Тільки цей дитсадочок в Рівненській області має подібний статус. Проте це не тільки привілей, а й зобов’язання. Адже вже через рік на нього чекає повторна перевірка Асоціації. Потім - що два роки. Адже заклад не має залишатися на тому рівні, на якому він був перед тим, а щоб розвивався, пояснює Оксана Головня і додає, сміючись:

- Якщо «Бебіленд» вже потрапив в наше поле зору, ми не залишимо їх в спокої.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також