Масові отруєння в Рівному: сальмонела була не в тортах, а у м’ясі

6874 0

Ми у соцмережах:

Масові отруєння в Рівному: сальмонела була не в тортах, а у м’ясі

Як ми уже повідомляли, наприкінці січня одразу два спалахи кишкових інфекцій сталися в Рівному: 7 дорослих отруїлися в ресторані «Адалін» та 6 дітей у ресторані розважального центру Fly kids. За результатами лабораторних досліджень Держпродспоживслужби, причиною були неякісні харчі, брудна кухня та недотримання правил особистої гігієни персоналу в закладах.

Згідно з даними Держпродспоживслужби, в ресторані «Адалін» виявили сальмонелу у замороженому м’ясі свинини та соусі. Підвищене мікробне забруднення лабораторно підтверджено у пробі курячих яєць та п’яти готових стравах. На кухонному обладнанні та посуді знайшли бактерії групи кишкової палички, а в персоналу — золотистий стафілокок.

В ресторані на території сімейно-розважального комплексу Flay kids сальмонела виявлена у двох напівфабрикатах власного виробництва: «голден чікен» та «сир фрі в сухарях». Підвищене мікробне забруднення підтверджено у пробі курячих яєць та трьох пробах харчових продуктів. У харчоблоці виявили бактерії групи кишкової палички і так само носіїв золотистого стафілококу серед персоналу.

Упродовж 10 днів обидва ресторани не працювали, усуваючи недоліки, вказані у приписах.

Василь Тонконоженко, начальник управління Держнагляду за дотриманням санітарного законодавства:

— Виявлені недоліки в роботі усунуто. Ми це перевірили. Також повторні медогляди працівників показали, що вони не є носіями будь-яких патогенних мікроорганізмів чи інфекцій. Оскільки 10 днів вже минуло, заклади відкрилися. Ми плануємо повернутися в ресторани «Адалін» та Fly kids з перевірками наприкінці лютого. Начальник управління Держпродспоживслужби в Рівненській області також прийматиме рішення щодо розміру штрафів, які будуть накладені на ці заклади громадського харчування. Також ми звернулися в поліцію, яка прийматиме рішення щодо подальшого розслідування.

Валентина Вербицька, директор ресторану «Адалін»:

— Ми мали великі неприємності через цю ситуацію. Нам належить виплатити штраф у великому розмірі. Ми не працювали 10 днів, люди позабирали завдатки… Ми й самі зазнали значних матеріальних збитків. Знайшли порушення і в харчах, і в працівників… Вам не здається, що вже якось забагато як на заклад, який не так давно відкрився?

Офіційний коментар, наданий піар-службою мережі розважальних комплексів Fly kids:

— Виконано усі можливі запобіжні заходи задля безпеки здоров’я гостей, а також ліквідовано зауваження Держпродспоживслужби України. 7.02.2020 року за достроковою постановою Держпродспоживслужби роботу кухні та ресторану Fly kids к місті Рівне було відновлено. На разі вони працюють у звичайному режимі. Окремо за нашою ініціативою та згодою Держпродспоживслужби України було замовлено дослідження продуктів харчування у незалежній лабораторії. За результатами лабораторних змивів не було виявлено жодних збудників інфекцій.

Додатково повідомляємо, що відділ контролю якості обслуговування Fly kids у результаті внутрішнього розслідування не зміг ідентифікувати відвідувачів, у яких було б зафіксовано будь-які порушення стану здоров’я після відвідин комплексу.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також