Кулінарні пристрасті сколихнули нещодавно Україну. Несподівано саме гастрономічні уподобання політиків та навіть окремі продукти (наприклад, яйця) набрали неабиякої політичної ваги. Виборці останнім часом, здається, тільки тим і займаються, що заглядають кандидатам до рота та обговорюють оприлюднені меню вірних слуг народу. «А що їв пан Віктор сьогодні зранку? Сало? Ти ба! І не отруївся…»
Янукович у «Марлені» їв сало. І не тільки Про те, що прем’єр-міністр у перерві між офіційними зустрічами на Рівенщині зупинився на обід у готельному комплексі «Марлен», напевно, вже ні для кого з рівнян не є таємницею. Про приїзд Януковича адміністрацію готельного комплексу попередили за три дні. Цього було достатньо, щоб вже зранку минулого четверга «секретна» інформація жваво обговорювалася на вулицях, завчасу перекритих з такої нагоди святково вбраними даішниками. Якихось надзвичайних вимог, за словами директора готелю Володимира Тимчишина, до обслуговуючого персоналу «Марлену» організатори обіду не висували, хіба що попередили: на той час у готелі не повинно бути сторонніх відвідувачів. Працівники ДАІ насуплено сприймали німі докори власників автотранспорту, кілька разів проводячи тренування з перекриття автомобільного руху на перехресті поблизу «Марлену». У цей же час дві столичні пані з оточення прем’єра на кухні готелю пильно спостерігали за процесом приготування їжі. Кожну страву під приводом недостатньої кількості солі чи перцю киянки примушували куштувати кухарів, які її готували. І лише після такої процедури їжа потрапляла на столи. До речі, як зізнався пан Тимчишин, набір страв, що замовив Віктор Янукович, особливо не відрізнявся від того, який зазвичай споживають їхні клієнти: запечена риба, смажене м’ясо, гриби і навіть звичайне українське сало. Єдине, що вразило усіх, — в замовлення не включили жодного алкогольного напою. І це незважаючи на присутність цілої купи чиновників найвищого рівня! Чи то відучили нарешті їх від «вживання», чи то вони завбачливо взяли «з собою» …
Замах на автограф В обідню перерву прем’єр-міністр у супроводі обласних чиновників прибув до готелю. Доки вирішувалися всі організаційні питання, Янукович піднявся на другий поверх готелю в номер люкс, щоб перепочити. У цей час охоронці стояли на сторожі спокою глави уряду і нікого сторонніх, окрім адміністратора, наверх не пускали. Директор «Марлену» розповів, що майже за рік роботи їхнього готелю це перший візит посадової особи такого рівня до їхнього закладу. Тому він просто не міг не скористатися можливістю отримати автограф високого гостя у книзі відвідувачів. Він навіть і не здогадувався, що при цьому наражався на небезпеку. Коли пан Тимчишин відкрив двері свого кабінету, щоб дати книгу відвідувачів прем’єру, який у цей час біля свого номера спокійно гортав сторінки місцевої преси, охорона Януковича миттєво зреагувала і директор готелю опинився під прицілом одразу кількох пістолетів. Звичайно, у директора ніхто не вистрілив, але ця ситуація Володимира Тимчишина змусила понервуватися. Втім, він таки отримав те, що хотів. А за півтори-дві години прем’єр-міністр зі своїм оточенням вирушили далі.
«Сосновий бір» — цілком таємно Після обіду і відпочинку Янукович продовжив свою програму зустрічей, навіть трохи перевиконав її, якщо взяти до уваги його незаплановану (?) участь у мітингу на свою підтримку та неформальне спілкування із рівнянами. Під кінець дня прем’єр разом із своїм супроводом вирушив до добре відомої на Рівенщині та поза її межами бази відпочинку «Сосновий бір». Керівництво бази не відкидало той факт, що Янукович справді зупинявся там на ніч. Однак директор «Соснового бору» Йосип Щуровський не погодився повідомити з цього приводу якісь подробиці й порадив за відповідною інформацією про відпочинок прем’єра звернутися до прес-служби облдержадміністрації. Тож чи їв пан Янукович сало вже у «Сосновому бору», чи ні, напевно, так і залишиться таємницею. Можливо, саме там і знайшли своє застосування «заначки» передбачливих чиновників, які «терпіли» ще від «Марлену». Схоже, на рівенській природі прем’єру сподобалося, бо всупереч попередньому плану поїздки він відклав свій виліт до Івано-Франківська на ранок. А вже у столиці Прикарпаття високому гостю не вдалося спокійно задовольнити свої кулінарні примхи — у справу втрутилося «кляте» яйце, зопалу кинуте в нього юнаком. Але це вже інша історія про іншу політичну кухню.