СБУ дають землю — для людей в погонах

1845 0

Ми у соцмережах:

Олександр Пиж

Понад три гектари землі, що у Рівному в районі вулиць Гагаріна та Гайдамацької, міська рада пообіцяла віддати СБУ — щоб забезпечити квартирами її працівників. І навіть уже документально зробила перший крок — 27 серпня на сесії дала дозвіл на розробку проєкту землеустрою. Керівник Антитерористичного центру при СБУ запевнив, що буде інвестор, який збудує тут багатоповерхівки і частину квартир безоплатно передасть для безквартирних людей у погонах.

За це рішення проголосували 24 міських депутати, шестеро з присутніх — утримались. А дослівно це рішення таке: «Надати дозвіл на розроблення проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 34900 м2 в районі вулиць Гагаріна та Гайдамацької Управлінню Служби безпеки України в Рівненській області в постійне користування для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку (для будівництва і обслуговування багатоквартирних житлових будинків), за умови передачі в державну власність не менше ніж 60 квартир».

Голосували, щоправда, депутати після дискусії, бо все ж виникли сумніви у прозорості цієї схеми, яка ну дуже вже нагадує скандальне рішення міськради кілька років тому щодо виділення земельної ділянки на вул.Толстого прокуратурі, яка теж дуже вже хотіла збудувати житло для своїх працівників. Будинок вже готовий, в ньому продають квартири. Але безкоштовного прокурорського житла в ньому немає.

Олександр Пиж, керівник Антитерористичного центру при СБУ Рівненщини:

— Лише в СБУ на Рівненщині є 117 працівників, які заслуговують на достойні умови життя від держави. Адже вони боролися з ворогом на сході України. Деякі наші працівники за сім років війни мають по два бойових роки на фронті…

На жаль, в державному бюджеті не передбачено коштів для будівництва житла. Тому був обраний механізм будівництва житла на основі відкритого конкурсу. Як це працює. Виділяється земельна ділянка та проводиться її грошова оцінка, на підставі якої затверджується грошовий еквівалент одного квадратного метра нерухомості. Ця земля, яку виділила міська рада Рівного, перейде у державну власність. Тепер буде проведено відкритий конкурс, на якому оберуть забудовника. Виграє той забудовник, який запропонує найбільшу кількість квартир для військовослужбовців. Служба безпеки буде гарантувати, щоб усе пройшло прозоро та відкрито.

Експерти оцінюють, що на цій земельній ділянці можна побудувати житловий комплекс, який матиме від 600 до 800 квартир. Враховуючи вартість землі та квадратного метра нерухомості, забудовник зможе безоплатно віддати для військовослужбовців від 60 до 80 квартир.

Скептики говорили, що цю земельну ділянку можна продати та придбати 50 двокімнатних квартир. Теоретично це так, проте ніхто не дасть гарантії, що кошти після продажу землі підуть саме на придбання квартир. У нашому ж випадку квартир буде більше. По-друге, майбутній договір із забудовником закріпить, що квартири справді дістануться військовослужбовцям.

СБУ виступає лише організатором цього процесу. Квартири будуть розподілені між нашими працівниками, правоохоронцями та рятувальниками, які захищали Україну на Донбасі. Оперативне командування «Захід» на квартири не претендуватиме, бо Міністерство оборони має достатньо земель у своєму підпорядкуванні, на яких можна будувати.

Володимир Хомко, міський голова:

— Земля передається не комерційній установі, а державі, що, відповідно, унеможливлює будь-які махінації з нею. Якщо вдасться реалізувати цей проєкт, то це буде великим прогресом для Рівного. Хоч ще немає ніякої містобудівної документації для зведення житлового комплексу, проте заявляю, що майбутнє будівництво має бути реалізовано із об’єктами соціальної інфраструктури. Йдеться про стоянки біля будинку, тротуари та усе інше.

Олег Карпяк, депутат міської ради:

— Я не вірю, що службовці отримають квартири. Я б дуже хотів помилятися, але на даному етапі у нас немає жодного договору, який би це підтверджував. Якби було складено конкретні списки тих, хто отримає квартири. Зараз усе це — лише на словах. Сподіваюсь, що після нашого голосування слова не розійдуться з ділом. Я поважаю і ціную роботу СБУ, проте у мене мало віри, що рядові працівники отримають ці квартири, про які нам заявили. Було б добре, щоб я помилявся. Усі ж розуміють, що поки знайдеться інвестор і збудується цей будинок, то мине чимало часу. Тому потрібно, щоб наступна каденція міської ради прослідкувала за цим процесом.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також