Секта впливових рівнян чи зрадливі чоловіки, які хочуть забрати майно у дружин?

8101 7

Ми у соцмережах:

Ольга Ясковець

Двоє чоловіків з тещами сьогодні зібрали прес-конференцію, щоб розповісти про шахрайські схеми «Кола слухачів», організації, яку підозрюють у сектантстві, і яка, за словами спікерів, переховується під відомим у Рівному «Українським товариством охорони пам’яток історії та культури». Саме це товариство причетне до розкопок у центрі міста і його підтримує міська влада.

Найдовше говорив 49-річний рівненський підприємець Анатолій Ясковець, чия родина володіє у Рівному кількома підприємствами. На камери він заявив, що з 2013 по 2017 роки входив в організацію, яка називає себе «Коло слухачів» і керівник якої, Петро Опанасюк, вважає себе «сином Божим» та «Ісусом Христом у четвертому втіленні».

Петро Опанасюк останні кілька років вів активну діяльність у сфері археології та історії, а також став співзасновником кількох підприємств.

З однодумцями він, зокрема, зняв фільм про події 1651 року у битві під Берестечком, заявивши, що всі історики неправдиво освітлювали факти, на догоду Москві.

За словами пана Ясковця, історична організація – лише прикриття. Бізнесмен розповів, що п.Опанасюк володіє певними екстрасенсорними здібностями, різноманітними методами впливає на багатих людей, які потрапляють під його вплив, змушує їх йому підкорятися, фінансувати та говорить, що має дві мети: «знищити нечисть на землі» та відбудувати Україну.

Причому під «нечисть», за словами Ясковця, в Опанасюка підпадає півсвіту, зокрема лікарі. А сам Опанасюк начебто запевняє, що спілкується зі «світлими» за допомогою спеціальної «рамки», яка говорить, крутячись то в одну, то в іншу сторону, що йому робити.

Пан Ясковець заявив, що довгий час його родина фінансувала Петра Опанасюка, зокрема, возила його щотижня до Києва, де він начебто хотів знайти вихід на впливових людей.

- Результатом відвідин його лекцій стало те, що я, успішний підприємець, залишився без майна і родини, - говорив Анатолій Ясковець. – Коли я відмовився його фінансувати, він сказав, що я – нечисть, що мене треба знищити. Моя дружина під впливом Опанасюка переписала все наше спільне майно (а у нас троє дочок) на дружину та сина Опанасюка. Я переживаю за своїх дітей та дружину.

Анатолій Ясковець звернувся до правоохоронців і вже відкрито кілька кримінальних проваджень за різними статтями, зокрема щодо шахрайства, утворення організації, яка під виглядом релігійного об’єднання завдає шкоди здоров’ю людей, щодо підроблення документів та навіть щодо сексуальних зазіхань. Підозри нікому не оголошено.

Пан Ясковець розповів, що на нього вчинили напад люди із «Кола». Організатором назвав колишнього начальника міського управління охорони здоров’я Михайла Стичишина, який нині є заступником головного лікаря поліклініки №2 на Драгоманова. Саме там, між іншими, збираються учасники товариства.

Ясковець на прес-конференції увімкнув записи телефонної розмови начебто з п.Стичишином. Голос вимагав у нього повернути флешку та 40 тис. доларів. На флешці, заявив Лясковець, - аудіозаписи проповідей Опанасюка, а гроші начебто знайомі Стичишина позичали Петру Опанасюку на поїздку до Африки (за версією іншої сторони, 40 тис. доларів позичав і не повернув сам Ясковець).

Окрім того, звучав уривок із промови Петра Опанасюка, голос на якій говорить, що покинути товариство неможливо.

Теща Анатолія Ясковця Наталія Бородкіна розплакалася перед камерами, заявивши, що хоче, щоб дочка повернулася у родину. Мовляв, вона готова навіть відмовитися від квартири, яку купила за зароблені в Італії гроші і яку дочка переписала на інших людей.

Хоч організатори прес-конференції і не запросили сторону, яку звинувачують, прийшла Ольга Ясковець з донькою Катериною та керівником товариства охорони пам’яток Сергієм Лейчуком. Також з ними був колишній суддя Станіслав Ковалевич.

Пані Ясковець намагалася кілька разів відповідати на звинувачення чоловіка та матері, проте організатори заявляли, що говорити повинні спікери, а їй, мовляв, нададуть слово в інший день.

Все ж жінка встигла зазначити, що чоловік їй зраджував і про це їй повідомила сама коханка. Назвала навіть ім’я та прізвище жінки.

Донька Катерина не витримала, коли говорила бабуся, і розповіла, що та обзивала її матір посеред вулиці.

За словами Ольги Ясковець, чоловік виганяв її з дому з дітьми, подав позов на старшу дочку, щоб відсудити автомобілі. Переконує: звинувачення у сектантстві – лише тиск, аби відібрати майно.

Жінка підтверджує, що переписала майно на родину Опанасюків, але каже, що тільки тимчасово, коли почався конфлікт з чоловіком. Зазначає, що ті готові усе повернути назад, проте переоформити землю та будинок на себе не може, бо чоловік через суду майно арештував.

Катерина Ясковець, студентка Острозької академії, заявляє, що спілкуватися з батьком не хоче не через якийсь сторонній вплив, а тому, що він зрадив маму.

Мати з донькою заперечують, що належать до будь-якої релігійної організації. Кажуть, що ходять у православну церкву Київського патріархату і що звинувачення у сторону Петра Опанасюка - наклеп. Мовляв, і справді ходять на зустрічі товариства, але обговорюють там лише питання культури та історії.

Сергій Лейчук додав, що Анатолій Ясковець побив його дружину та обдурює рівнян. Звинуватив його у намаганні очорнити товариство, яке вивчає українську історію.

Сергій Лейчук - у жовтій сорочці

На прес-конференції була ще одна родина: чоловік та мати покійної Алли Рибачук, колишньої працівниці ПДМу. Чоловік Роман Томчишин зазначив, що коли його дружина підпала під вплив Петра Опанасюка, відмовилася від сім’ї, припинила лікуватися, заявляючи, що її лікує п.Опанасюк, та пішла від сім’ї, продавши батьківську хату і купивши на вулиці Парковій квартиру.

Мати Алли Рибачук показувала фотографію доньки і казала, що вона дуже змінилася, коли познайомилася з Петром Опанасюком

Мовляв, жінка почала вірити проповіднику і заявила, що її діти та рідні мають «мінуси», а вона «плюсова», а тому вони на неї погано впливають.

У січні минулого року Алла Рибачук померла. Похоронами її займалися Ясковці. Похоронили жінку у селі Ходоси, де церква, в яку ходять прихильники згаданого товариства.

Роман Тимчишин переконує, що йому та матері навіть довго не повідомляли, де буде похорон, тіло з моргу забрали без їхнього відома та не провели розтину. Лікар сказав рідним, що Алла Рибачук померла від гепатиту С.

Чоловік звернувся до правоохоронців, звинувативши прихильників Опанасюка у шахрайстві. Каже, що дружина винесла та віддала керівнику організації все золото, бо це начебто зло, та забрала документи на квартиру. Він заморозив майно, адже і куплена пані Рибачук квартира і та, в якій залишився жити Роман з дітьми, записані були на дружину.

Після смерті Алли Рибачук на квартиру стала претендувати фірма Ясковців, заявивши, що зробила там ремонт на понад 800 тис. грн. Ольга Ясковець зареєструвала себе як спадкоємицю на квартиру.

На своє виправдання жінка зазначає, що Алла Рибачук була її подругою, що переїхала вона від родини, бо чоловік її зраджував, а діти відвернулися. З матір’ю начебто не спілкувалася, бо та перейшла до Свідків Єгови, а не лікувалася, бо лікарі їй сказали, що має лейкемію і проживе недовго. Жінка начебто захотіла померти спокійно. Претендує ж на квартиру пані Ясковець, бо каже, що саме вона допомагала Аллі з ремонтом.

Хто правий у цій ситуації, розбиратимуться правоохоронці. Чи справді у Рівному діє секта, а чи родини не можуть поділити майно і використовують будь-які методи боротьби, можна лише поки здогадуватися.

Що цікаво, під час прес-конференції прозвучало кілька відомих прізвищ родин, які входять до товариства культури і тісно співпрацюють зі згаданим Петром Опанасюком.

Окрім пана Стичишина, Анатолій Ясковець назвав журналіста Андрія Смуся (він уже виставив спростування, що не належить до жодної релігійної організації, а з паном Опанасюком лише разом працював на історичну тематику), історика Валентина Дем’янова, Андрія Карпюка, архітектора Руслана Москалика та Юрія Притулу. 

Зокрема, Андрій Смусь прокоментував:

- Щодо так званого " кола слухачів" і моєї там участі. Оскільки жодних телефонних дзвінків від колег-журналістів впродовж двох годин з моменту завершення прес-конференції не отримував. Зрозумів - баланс думок у сучасних медіа не в моді.

Так, я справді знайомий з Опанасюком Петром Степановичем. Але знаю я цього чоловіка далеко з іншого боку, аніж з того як це подали на прес-конференції. Анатолій Ясковець мав би пам'ятати, що разом з ним і за його участі було ініційовано створення низки історичних та документальних фільмів про історію краю та не лише. От, власне, з цієї причини я і мав співпрацю з ним і паном Петром. Аби отримати інформацію, в тому числі необхідну до фільму, відвідував зустрічі, під час яких обговорюється тема історичної спадщини України у різних напрямах .

Так, зокрема, було виготовлено документальний фільм про битву під Берестечком, який отримав поштовх для подальшого нового дослідження та переосмислення подій на полі Берестецької битви, завершилась робота над зйомками фільму про україно-польське протистояння в 40-ві роки 20-го століття. Тобто, знімаються незручні для сучасної ситуації в країні фільми. Комусь це невигідно. Я просто робив і роблю роботу, яку вмію і знаю.

Читайте також по темі: Прес-конференція прихильників «Кола слухачів», яке звинуватили у сектантстві, закінчилася сутичкою (ВІДЕО)


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також