Серцево-судинні захворювання: яка ситуація на Рівненщині (ВІДЕО)

525 0

Ми у соцмережах:

Серцево-судинні захворювання: яка ситуація на Рівненщині (ВІДЕО)

На Рівненщині упродовж 2023 року до лікарів звернулися 440 тисяч пацієнтів зі скаргами на серцево-судинні захворювання.

Через хвороби серця за рік в області померли понад вісім тисяч людей, повідомили в обласному центрі медстатистики.
Про ризики розвитку хвороб серця Суспільному розповіли лікарі Рівненської обласної клінічної лікарні імені Юрія Семенюка.

52-річний пацієнт обласного кардіологічного центру Микола має ваду серця. З його слів, на погіршення самопочуття впливають різні фактори, зокрема й стреси:

- В мене недостатність клапана одного, тобто один клапан працює на повну. Це не дозволяє перекачувати кров так, як потрібно, працювати важко, задишка. На холоді — теж так. І спека впливає. Буде погода мінятися, вологість — вже мені тяжче. Відчуваю, якщо биття серця не таке, то потрібно заспокоїтися, не хвилюватися. Постійно таблетки п'ю від тиску, для розрідження, заспокійливі.

За даними лікарки-кардіологині обласної лікарні Наталії Скорейко, найчастіше лікарі діагностують пацієнтам артеріальну гіпертензію, ішемічну хворобу серця, стенокардію та серцеву недостатність.

За інформацією лікарки-кардіологині Наталії Скорейко, цукровий діабет та недостатня фізична активність можуть впливати на розвиток серцево-судинних захворювань:

- Сьогодні основне завдання — це первинна профілактика, боротьба з факторами ризику. Це вплинуло б на збільшення тривалості життя, легше б було боротися з цією серцево-судинною патологією.

Упродовж 2023 року у медзакладах області зареєстрували майже 440 тисяч звернень через серцево-судинні захворювання, зокрема у Рівному — понад 95 тисяч.

Також в області упродовж року від серцево-судинних хвороб померли понад вісім тисяч людей, у Рівному — понад тисяча. Такі дані надала Суспільному директорка обласного центру медстатистики Людмила Рибчук.

У Міністерстві охорони здоров'я інформують, що серцево-судинні захворювання є однією з головних причин смертності в Україні.

Серед факторів ризику, які їх зумовлюють:

високий артеріальний тиск;
незбалансоване харчування;
підвищений рівень "поганого холестерину";
високий індекс маси тіла;
тютюновий дим;
високий рівень глюкози;
забруднене повітря;
вживання алкоголю;
малорухливий спосіб життя.

За даними ВООЗ, для профілактики захворювань серця необхідно займатися фізичною активністю щонайменше 2,5 години на тиждень.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також