Шапка і холод: підтримає імунітет, врятує від мігрені

788 0

Ми у соцмережах:

Шапка і холод: підтримає імунітет, врятує від мігрені

З погляду офіційної медицини, без головного убору можна ходити до –5 градусів, за умови, що повітря сухе, а вітру немає. В іншому випадку шапку краще одягати навіть при невеликому плюсі. Хоча знову ж таки, все залежить від тривалості перебування на вулиці та особливостей кожного організму. Не можна забувати і про волосся, яке служить своєрідним захистом голови, але тут кому як пощастило: власники розкішних шевелюр можуть і в мороз не мерзнути.

Отож починаєш мерзнути — одягай шапку. І дуже важливо не допустити «накопичення холоду», коли людина регулярно перемерзає. Це проявляється безпричинною втомою, закладеним вранці носом, коли кілька годин важко продихатися, або нежитем. Все це ознака ослабленого імунітету, що, в свою чергу, може призвести до загострення всіх хронічних захворювань, особливо носоглотки, до розвитку гострих запальних процесів.

Найбільш вразливі для холоду і вітру — вуха. Вони не люблять контрасту температур. Зв'язок з носом, горлом і лобовими пазухами «забезпечить» не тільки отит, до якого особливо схильні діти до 7 років, а й гайморит і ангіну.

Перемерзнувши, ми починаємо шморгати носом, в результаті слиз стікає в носоглотку, створюючи там сприятливе середовище для розмноження бактерій. Через переохолодження голови в носоглотці може порушитися функція зігрівання повітря, а холодне повітря, яке потрапило всередину, призводить до запалення горла і нежитю. Через запалення одного органу інфекція швидко поширюється, і це небезпечно отитом, ангіною, ринітом, фронтитом, тонзилітом.

Від холоду часто виникає відчуття, що «розламується» голова, викликане спазмом судин. У міжнародній класифікації головного болю цей стан називається «головний біль через холодові стимули». До речі, жінки страждають на нього частіше, ніж чоловіки.

Крім того, замерзла голова може стати причиною посилення або появи мігрені, а може спровокувати підвищення внутрішньочерепного тиску.

Звуження судин і порушення кровообігу, викликане переохолодженням голови, можуть викликати запалення лицевого, потиличного або трійчастого нервів. Тут не можна затягувати з візитом до лікаря.

Переохолодження шкіри голови загрожує спазмом судин і, як наслідок, порушенням живлення волосся. Уповільнення кровообігу — пряма дорога до того, що ріст волосся зупиняється. Більше того, зниження кровообігу призводить до кисневого голодування клітин волосяної цибулини, а потім і до її руйнування. А немає цибулини — немає волосся. Додамо сюди дощ, сніг і вітер, що потрапили на непокриту голову, — отримаємо тьмяність і ламкість.

Яку шапку вибрати? Шапка повинна бути максимально натуральною, тобто мінімум синтетики і максимум — натуральних волокон; вентильованою, з мікроотворами для провітрювання; не можна, щоб шапка здавлювала скроні або потилицю; кепки і бейсболки, що не закривають потилицю, краще залишити для теплої пори року; теплу шапку потрібно знімати в транспорті і в приміщенні, не допускаючи перегрівання — це призводить до проблем зі шкірою голови.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також