Ще не народився, а вже обікрали: про сумнівну якість і високу ціну бебі-боксів

3273 0

Ми у соцмережах:

Фото ілюстративне

Чи не щотижня ми дізнаємося про нові «схеми» розкрадання бюджетних коштів українськими чиновниками та наближеними до них «бізнесменами». Практично всюди, де витрачаються гроші з бюджету, частину із них безсовісно розкрадають. Таким чином обкрадають усіх: від школярів до пенсіонерів, від хворих до бійців на фронті. Як виявилось, наші «слуги народу» навчилися обкрадати навіть тих, хто ще не народився.

Йдеться про широко розрекламовану владою видачу батькам новонароджених так званого «пакунка малюка» або «бебі-боксу», як називають це за кордоном. До цього пакунка входить все необхідне для дитини у перші місяці життя. Видавати батькам при народженні дитини згадані пакунки почали з вересня минулого року. Це ставили собі у заслугу як урядовці зі столиці, так і місцеві чиновники.

Останнім часом переможного галасу навколо «бебі-боксів» не чути. Одна із причин — на цій добрій і гуманній справі одразу ж почали наживатися спритні ділки, наближені до влади. Якість речей для новонароджених відчутно не відповідає їхній оголошеній вартості. А це означає, що хтось краде. Хто саме?

Аби довідатись про це, Генпрокуратура минулого тижня викликала на допит групу голів обласних державних адміністрацій, в тому числі Олексія Муляренка, голову Рівненської ОДА. Муляренко на допит не поїхав, оскільки був на лікарняному. Замість нього відповіді прокурорам надавав директор обласного департаменту соцзахисту Олексій Шамак.

— Я був на лікарняному минулого тижня, а тепер потребу щодо моїх свідчень зняли, — коментує Олексій Муляренко. — Справа — загальноукраїнська. Генпрокуратура перевіряє багато різних питань і залучає всі обласні державні адміністрації. Директор департаменту соцзахисту спілкувався з прокурорами, дав відповіді на всі їхні запитання, тож мені, скоріше за все, не потрібно буде туди взагалі їхати. Можливо, десь в Україні й були зловживання, але Рівненщини вони не стосуються.

Тож про які саме зловживання йдеться у розслідуванні? Торік Міністерство соціальної політики створило в Україні закручену схему закупівлі «пакунків малюка». Замість того, щоб оголошувати відкритий конкурс на Prozorro, уряд уклав угоду з ЮНОПС (Управління ООН з обслуговування проектів), яке стало «прокладкою» між постачальниками пакунків та обласними департаментами соцзахисту, які ці пакунки вже доставляють новонародженим. При цьому за свою послугу ЮНОПС ще й отримує 4,5 відсотка від вартості замовлень. Такий вибір мотивували тим, що частину коштів на пакунки надає ООН. Виникає запитання: для чого так ускладнювати процедуру?

Влітку 2018 року департаменти соцзахисту та ОДА попідписували з ЮНОПС угоди про постачання «пакунків малюка». Цього року ОДА з угод «випали», залишивши лише обласні департаменти. Що цікаво, обласні бюджети надають лише невелику частку фінансування, більша частина грошей надходить як субвенція з державного бюджету. Тобто фактично Мінсоцполітики могло самотужки підписувати угоду з ЮНОПС і не перекладати «сліпі» контракти на регіони.

ЮНОПС не пакує «бебі-бокси». Організація проводить конкурс та сама визначає постачальників. Торік конкурс виграло, запропонувавши найменшу ціну, ТОВ «ТК Домашній текстиль», яке належить Олександру Соколовському, бізнесмену та засновнику «Українського тижня моди». Керує згаданим підприємством Алла Тодурова, дружина керівника Інституту серця Бориса Тодурова.

Уряд спочатку оголосив, що вартість «пакунка малюка» становитиме 5000 гривень, хоча за підрахунками активістів насправді вона не перевищує 3500 гривень з доставкою та пакуванням. Після скандалу з’ясувалося, що договори з постачальниками торік укладено на трохи більше 3300 гривень, а на нинішній рік на 3050.

Проте навіть до цієї суми виникають претензії. Генеральна прокуратура розпочала перевірку якості товарів у «бебі-боксах» у рамках кримінального провадження, розпочатого ще у травні 2017 року «щодо змови посадовців та комерційних структур». У згаданому провадженні йдеться не лише про «бебі-бокси», а й про закупівлю за завищеними цінами інсуліну та про неправомірне розмитнення гуманітарних вантажів.

Щодо «пакунків малюка», то прокурори досліджують завищення задекларованої ціни набору та низьку якість товарів для дітей, «що може спричиняти майнову шкоду державі у великому розмірі». У березні прокурори подали до суду низку клопотань з проханням надати доступ до банківських рахунків постачальників «бебі-боксів». Поки що жодних підозр не оголошено.

За словами директора обласного департаменту соцзахисту Олексія Шамака, нарікань від батьків на якість «бебі-боксів» не було. Були лише поодинокі випадки, що у коробках батьки не дораховувалися обіцяних речей — такі пакунки замінювали. Загалом у 2018 році область отримала 4232 «пакунки малюка», а з початку дії програми в області «бебі-бокси» видали батькам 7166 новонароджених.

Олексій Шамак

Проте як і торік у вересні, цього року в березні виникли затримки із постачанням «бебі-боксів», хоча ще 18 лютого департамент переказав 30 млн грн на ЮНОПС. Затримка одразу ж робить частину речей у «бебі-боксах» непотрібною. Наприклад, родини і так купують термометри ще перед тим, як потрапляють до пологового, а одяг малюки, поки чекають на пакунок від влади, «переростають».

— «Пакунок малюка» ми отримали восени із запізненням, — розповідає рівнянка Анна. — Якість речей і справді погана. Наприклад, у пакунку були підгузки «Helen Harper». Якщо підгузки інших виробників дитина спокійно може носити п’ять годин, то ці — максимум три години, причому вони не вбирали вологу, і дитина залишалася мокрою. Термометри для тіла і для води не працювали правильно. Ми користувалися тими, що купили самі, а за деякий час помітили, що термометр для тіла з «бебі-боксу» взагалі припинив працювати. Ножицями також не можна користуватися — вони затонкі і незручні, аби обрізати дитячі нігтики. Бодіки та шапочки були на дітей від 1 до 3 місяців та від 3 до 6. Ті, що менші, були замалі для нашого малюка вже у місяць, хоча він народився із середньою вагою. На місяць підійшли ті речі, які начебто передбачені для дітей 3?6 місяців. Ковдрочка у наборі доволі жорстка, її можна використовувати хіба як матрац. Сам матрац непоганий, але він — розмірів боксу, тож так використовувати його незручно. Втім, водонепроникні пелюшки були хорошими, дитячий шампунь також. Для мами у наборі були непогані прокладки для грудей, а ось крем для загоювання сосків я використовувати не ризикнула, придбали в аптеці кращої якості.

До слова, поки Генеральна прокуратура з’ясовує, чому товари у «бебі-боксах» неякісні і дорогі, поліція вже відкрила кримінальні провадження щодо корупційних схем навколо «пакунків малюка». Зокрема, посадовців Полтавської ОДА запідозрили «у можливому заволодінні бюджетними коштами при реалізації програми з надання одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» при народженні дитини».

На цей рік переможцем конкурсу стало ТОВ «Скай Трейд Україна», яке належить Дмитру Довгалюку з Житомирщини та Олексію Волохову із Кропивницького. На обох в Україні зареєстровано по декілька фірм.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також