Щедра церква: відмовилася від гектара землі у Рівному на користь забудовника

11175 0

Ми у соцмережах:

Фото 4 Влада

На розі вулиць Романа Шухевича та Богоявленської у Рівному розташована невеличка церква Православної церкви України — Всіхсвятської парафії. Поряд з нею — чимала територія, яка до лютого цього року належала релігійній громаді і від більшої частини якої церква добровільно відмовилася. Відмовилася на користь забудовника, який планує поряд з храмом звести багатоповерхівку.

Ділянку в 1,34 га Всіхсвятська парафія отримала безкоштовно у постійне користування 20 років тому для обслуговування та будівництва культових споруд, встановили під час розслідування журналісти видання «Четверта влада». На ній, поряд з нинішньою невеличкою церквою, планували збудувати великий собор.

Фундамент нового храму заклали, проте будівельних робіт так і не розпочали. Решта території (а загалом ділянка значно більша, аніж та, на якій стоїть найбільший у регіоні Покровський собор) була порожньою до минулого року, доки туди не завезли і не склали у вигляді фундаменту будівельні блоки, які реєстратор вніс у реєстр нерухомості як незавершене будівництво будинка настоятеля. Саме цей «фокус» став ключовим для виділення землі приватному забудовнику.

Колишній настоятель храму на Шухевича, протоієрей Віталій Друзюк, розповів «ЧВ», що збудувати новий храм не вийшло через брак коштів. А кілька років тому земля почала цікавити забудовників, і церква розглядала їхні пропозиції.

Віталій Друзюк. Фото 4 Влада

— Почали приходити люди, інвестори, які говорили: «Давайте ми, наприклад, збудуємо вам храм і тут же, наприклад, житло». Але це не йшло далі розмов, тому що на той час архітектура міська не погоджувала, оскільки зонування виділене для громадської і ділової забудови, — розповів Віталій Друзюк.

Торік у Всіхсвятської парафії з’явився новий настоятель, а на вільній території — будівельні блоки у вигляді фундаменту.

Восени на прохання церкви міська рада погодилася розділити церковну ділянку на дві частини: 34 сотки та гектар. На меншій залишилася церква та фундамент нового храму. На значно більшій — будівельні блоки під «будинок настоятеля». У листопаді церква написала добровільну відмову від гектара землі, а у лютому депутати уже віддали територію приватному забудовнику в оренду на 49 років «для будівництва і обслуговування багатоквартирних житлових будинків з об’єктами торгово-розважальної та ринкової інфраструктури».

За рішення віддати землю біля церкви ТОВ «Правильний вибір-4» проголосували 26 депутатів Рівненської міської ради. Найбільше голосів дали фракції «Європейська солідарність» та «Свобода», голосував «за» і міський голова Володимир Хомко, який нині коментувати таке рішення не хоче та просить звертатися до Рівненської єпархії. Проте і там обговорювати рішення не хочуть.

Фактично, забудовник, міськрада та церква пройшли «сірою схемою». Не порушуючи закон, його дещо перехитрили. Парафія продала ТОВ «Правильний вибір-4» «незавершене будівництво будинку настоятеля» (фактично, будівельні блоки) та добровільно відмовилася від землі. «Незавершене будівництво» дозволило забудовнику, відповідно до законодавства, претендувати на гектар землі у першочерговому порядку, без проведення аукціону, на якому місто могло б заробити значно більше. За підрахунками «ЧВ», ділянка коштує близько 7 млн грн, а отже, якби її продавали на аукціоні, вартість могла б зрости навіть на кілька мільйонів. Міська рада, у свою чергу, віддаючи землю в оренду, навіть не перевірила, чи справді на ній — об’єкт незавершеного будівництва.

— Управління земельних відносин не наділене повноваженнями перевіряти дії державних реєстраторів, у тому числі і нотаріусів, — заявив журналістам «ЧВ» начальник міського управління земельних відносин Сергій Таргоній на запитання, як можуть бути складені блоки незавершеним будівництвом. — До управління надійшла заява через ЦНАП про затвердження проєкту землеустрою та передачу в оренду земельної ділянки на вулиці Шухевича, 1. Управління земельних відносин розглянуло матеріали, подані заявником, погоджений в законному порядку проєкт землеустрою, висновки інспектуючих служб були позитивні. На підставі цього управління підготувало проєкт рішення про передачу в оренду земельної ділянки. Земельні ділянки, на яких розташовані об’єкти нерухомого майна, які перебувають у приватній власності, не підлягають продажу на земельних торгах. Якщо є зареєстрований в реєстрі об’єкт нерухомого майна, чи він має 50% готовності, чи він має 90% готовності — в законі такого не прописано. Є об’єкт нерухомого майна у власності фізичної або юридичної особи — та ділянка не підлягає продажу на аукціоні.

Депутатка від «Самопомочі» Ірина Пилипчук — одна з шести обранців, які голосували проти передачі землі в оренду забудовнику:

— Це питання непросте, бо йдеться про Українську церкву. Вважаю, що все, що пов’язане з нею, має бути прозоре, без підводних каменів. А на мій погляд, процедура передачі землі в оренду була проведена недостатньо прозоро, залишилося багато запитань, тому я не могла за це проголосувати позитивно. Потрібно було ще розбиратися, аби все до кінця було зрозуміло людям. Бо ж земля виділялася для церкви, а якщо вже там планують зводити багатоповерхівку, то це пахне незрозумілими речами.

ТОВ «Правильний вибір-4» — хмельницьке товариство, зареєстроване торік зі статутним капіталом у 1000 грн. Власниками будівельної фірми є троє хмельничан: Володимир Іванов, Юрій Луцюк та екс-депутат Хмельницької міськради Ігор Денисов. Юрій Луцюк є також власником будівельного підприємства «Мегапрогрес», яке вигравало у тендерах і будувало будинки під брендом «Правильний вибір» у Львові та Вінниці. Обидва будівництва, встановила «ЧВ», фігурують у кримінальних провадженнях. У Вінниці збудували більше поверхів, аніж дозволяли містобудівні умови. Львівський проєкт «Правильного вибору» — ЖК «Злагода» — фігурує в кримінальному провадженні щодо ухиляння від сплати майже 6 млн грн ПДВ.

Скільки поверхів будуватимуть у Рівному — наразі невідомо. Документів, які б свідчили про плани забудовника, наразі немає ні у міськраді, ні у ДАБІ. Директор «Правильного вибору-4» Ігор Денисов зазначив журналістам, що поки будівництва не ведуть і коментувати це питання не будуть.

Олеся АНТОНЕНКО.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також