Що буде біля «водника» замість Гулі?

1486 0

Ми у соцмережах:

Що буде біля «водника» замість Гулі?

Торік улітку з постаменту біля 4-го корпусу НУВГП на розі вулиць Чорновола-Новака зняли бюст радянської акторки Гулі Корольової — ніхто так і не зміг пояснити, яким боком вона пов’язана з університетом чи хоча б з історією Рівного? Тепер же міські чиновники обдумують, що краще облаштувати у сквері на тому ж самому місці. Креативних ідей шукатимуть на конкурсі серед студентів цього ж вишу — архітекторів та дизайнерів.

Віталій Прокопець, речник НУВГП:

— Місця для скверу вистачає. Раніше там просто був постамент Гулі Корольової, а навколо — ще з двісті «квадратів» невикористаної площі. Рік тому, коли місто пропонувало поставити якийсь пам’ятник, я був ідейним натхненником, щоб робити конкурси серед студентів і облаштувати локацію пам’яті загиблим.

До слова, ми хочемо облаштувати й в самому приміщенні університету таке місце, де буде увічнено пам’ять наших загиблих студентів, випускників, викладачів, працівників. Наразі у нас на сайті університету є сторінка, де зібрана актуальна інформація — там є згадка про всіх, хто поліг на війні і відноситься до НУВГП. На превеликий жаль, там багато імен.. Але ми хотіли би якось увіковічнити їх і в матеріальній формі — можливо, зробити якусь стелу чи стіну з прізвищами. Моя особиста думка, біля 4-го корпусу могло би бути щось абстрактне, присвячене пам’яті загиблих, а вже у стінах університету — більш конкретно, пам’яті кого саме, щоб нагадати про цих людей особисто.

Андрій Шевчук, начальник відділу генплану міського управління архітектури і містобудування:

— Це досі типовий модерністський радянський сквер з типовим радянським підходом до формування громадського простору. Він сформований як меморіальне середовище: от стояло погруддя, а все навколо замощено каменем... Там зовсім немає комфорту для перебування людини, немає де навіть присісти. Треба щось змінювати на краще, але — осмислено. НУВГП є найбільшим освітнім кластером міста, а це місце — своєрідна «вітальня» освітнього кварталу і студмістечка, якщо дивитися на нього від центру міста.

Зважаючи на особливості військового стану, немає сенсу зараз поспішати з тим, як має виглядати цей сквер. Тому наразі можна провести конкурс серед студентів, щоб обрати якесь тимчасове рішення: облаштувати місця для сидіння, додаткове озеленення. Щоб побачити, коли почнеться навчальний рік, чи буде там людям комфортно перебувати? А в подальшому уже варто провести інший конкурс, коли буде чітке розуміння, що ми там хочемо бачити, і тоді, зробивши якісне технічне завдання, зможемо обрати остаточний формат благоустрою території.

Ми вже мали певні дискусії з представниками НУВГП, найближчим часом ще будуть зустрічі щодо співпраці до першого етапу. Можливо, студенти запропонують кілька варіантів, а ми комплексно оцінимо і оберемо найкращий.

Щодо вшанування загиблих — це дуже правильна ідея, але вона потребує іншої локації. На нашу думку, доцільність розміщення бачимо всередині студмістечка або уздовж вулиці, де є спокійні зелені території.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також