Що буде зі спадком Надії Косміаді у Рівному?

674 0

Ми у соцмережах:

фото - з фейсбук-сторінки Галини Кульчинської

Чи залишиться й надалі творчий простір у квартирі на вулиці Драгоманова, яку донька відомого рівненського художника заповіла краєзнавчому музею? Над цим питанням замислилася міська депутатка Галина Кульчинська.

Декілька днів тому Галина Кульчинська підняла цю тему на своїй фейсбук-сторінці:
 
 - В цій червоній папочці зберігаються дитячі малюнки рівнян 30 - х років минулого століття , котрі були представлені на виставці в Парижі в 1937 році..На звороті олівцем - призвіща дітей і дати : дивитись на це без "захоплених " мурах по шкірі неможливо...
Це роботи учнів Георгія Косміаді, котрі зберегла і дбайливо поклала у цю папочку його донька , Почесна Громадянка Рівного Надія Косміаді. І така папочка далеко не одна...
Фантастична жінка!
Вона продала своє шале в австрійських горах , щоб повернутись в Рівне, місто свого дитинства і юності. Повернулась ,щоб зберегти і продовжити пам'ять про свого батька - знаного митця, художника Георгія Косміаді, з чиїм іменем пов'язаний початок творчого розвитку Рівного 30 - х років минулого століття.
Надія Георгіївна придбала приватне приміщення в старому будинку на вул.Драгоманова ( навпроти обласного музею) , облаштувала там унікальний, атмосферний арт - простір, де проводила виставки і мистецькі зустрічі рівнян.
В 98 років , перед війною, вона залишила цей світ - світла їй пам'ять...
Приміщення в якому вона мешкала, "Арт - галерея Косміаді", по договору спадкування було передано комунальному закладу - рівненському обласному краєзнавчому музею...так хотіла сама Надія Косміаді...
А ще вона хотіла, щоб її галерея завжди була місцем творчого життя і мистецького спілкування рівнян . І пам'яттю про її батька - художника Георгія Косміаді.
Я категорично відмовляюсь вірити в правдивість того , що хтось комусь сказав , що здасть цей простір в оренду приватній медичній практиці бо....
. музею не завадять щомісячні 40 000 гривень за оренду....
І щоб така дурня перестала ширитись містом, потрібна публічно озвучена стратегія використання і фінансування "Арт - галереї Косміаді", як одного з сучасних культурних об'єктів Рівного.
І об'єкт цей , доречі, розміщений в найцентральнішій частині міста і за два з половиною роки чомусь так і не стоїть на балансі обласного краєзнавчого музею .
Сподіваюсь, що недавно призначена директорка закладу швидко дасть цьому раду ...
Бо інакше просто
бути не може !


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також