Що краще — таблетки чи капсули

441 0

Ми у соцмережах:

Що краще — таблетки чи капсули

Часто в аптеках можна зустріти один і той же засіб у різних формах: капсулах і таблетках. Інколи є сенс купувати капсули, які складніші у виробництві, а тому дорожчі, а інколи можна обійтися дешевшими таблетками з таким самим дозуванням та активною речовиною.

Таблетки й капсули містять ретельно відміряне дозування активного компонента, який і впливає на організм. Також у них можуть міститися допоміжні речовини: стабілізатори, підсолоджувачі, барвники, ароматизатори. Таблетки і капсули мають свої переваги та недоліки.

Основні переваги таблеток: тривалий термін зберігання — порошки більш стабільні, а тому таблетки можна зберігати довше; в одній дозі висока концентрація активної речовини — пресований порошок займає невеликий об’єм, а тому таблетку можна зробити сильнодієвою; деякі пігулки можна ділити — якщо на таблетках є вертикальна лінія, їх можна ділити, зменшуючи тим самим дозування; нижча вартість — їх просто виготовляти, а тому вони дешевші; не містять тваринного желатину.

Таблетки також мають і мінуси: повільний ефект — таблетці потрібен певний час, щоб розчинитися, а тому вона довше засвоюватиметься в кишечнику і повільніше діятиме; часто неприємний смак — хоча до деяких пігулок сьогодні додають ароматизатори, їх буває складно проковтнути; деякі порошки можуть розчинятися нерівномірно і діяти не так, як очікує лікар.

Переваги капсул: швидка дія — рідини, гелі та порошки в капсулі швидше засвоюються кишечником; нейтральний смак — оболонка капсул не має жодного смаку; пасти, гелі та рідини розчиняються рівномірно, а тому їхній ефект завжди очікуваний.

Капсули також мають деякі мінуси: менший термін зберігання; капсулу неможливо розділити — це означає, що неможливо зменшити дозування; низька концентрація активної речовини — пасти, гелі та рідини об’ємні, а тому зазвичай капсули не такі сильнодієві.

Що краще? Форму ліків підбирає лікар, враховуючи те, як саме препарат засвоюватиметься та взаємодіятиме з організмом людини. Іноді вибір між таблетками та капсулами принциповий. Наприклад, коли йдеться про знеболювальні препарати, деяким людям важливо, щоб вони почали діяти якомога швидше. В такому разі капсули завжди краще. А ось антидепресанти діють повільно, коштують чимало, а згодом потребують зменшення дозування. Тому краще обирати таблетки. Інколи форма жодним чином не впливає на ефект. Наприклад, якщо обирати, що краще — антибіотики в таблетках чи капсулах, то вони зазвичай працюють однаково.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також