Що насправді стоїть за слідством проти рівненських стоматологів?

1073 0

Ми у соцмережах:

фото ілюстративне

Кримінальна справа про «організовану злочинну групу лікарів», викриту рівненськими правоохоронцями, зацікавила нас під час підготовки матеріалу про міську стоматологічну поліклініку Рівного.

Нагадаємо, попри те, що заклад є комунальним, віднедавна послуги там стали платними, в тому числі, - для пільгових категорій населення. Про це ми писали ТУТ .

Запровадження фіксованих тарифів у бюджетному закладі відбулося одразу після звільнення попереднього головного лікаря поліклініки.

І не просто звільнення: 74-річного Михайла Басюка, який керував поліклінікою майже чотири десятки років, обвинувачують у створенні організованої злочинної групи. Суть “злочинної діяльності ОЗГ”, як випливає з офіційних повідомлень правоохоронців, зводиться до того, що двоє лікарів, яких Басюк прийняв на роботу, отримували… заробітну платню, чим нібито завдали державі збитків.

Бажання раптом очолити ОЗГ на восьмому десятку років у лікаря з півстолітнім стажем викликало певні сумніви у мотивації і спонукало пильніше придивитися до деталей кримінального провадження. Схоже, ця історія більше скидається на цинічний спосіб вивільнити крісло керівника комунального закладу.

Керівник одного з рівненських медичних комунальних закладів оформив на роботу двох лікарів. 2,5 роки їм нараховували та виплачували заробітну плату. Втім, у цей час вказані особи насправді не виконували своїх посадових обов’язків, а займалися приватною медичною практикою в іншому населеному пункті”, - йдеться в повідомленні правоохоронців, оприлюдненому в лютому цього року.

“Інший населений пункт” - це Квасилів, селище, котре входить до складу спільної міської територіальної громади Рівного. Саме з процесу об'єднання громад почалися передумови цієї історії.

Місцеву квасилівську амбулаторію передали на баланс КНП "Центр первинної медико-санітарної допомоги "Центральний" Рівненської міської ради (простіше кажучи, центральної поліклініки на Драгоманова). А лікарів перевели туди ж у штат. Усіх, окрім комунального стоматкабінету, де й працювали до того роками двоє інших “учасників ОЗГ”. Один зі стоматологів працював безпосередньо на базі комунального стоматкабінету, інший - безоплатно орендував приміщення у власної сестри. Однак, обоє були оформлені лікарями квасилівської селищної амбулаторії, підпорядкованої районному управлінню охорони здоров'я. І, відтак, надавали послуги на умовах комунального закладу, тобто, безкоштовно. Зокрема - для пільгових категорій.

Після приєднання квасилівської амбулаторії до Рівного й, відповідно, оформлення тамтешніх лікарів на роботу в центральній міській поліклініці, заступник начальника міського управління охорони здоров'я дав вказівку Михайлові Басюку перевести селищних стоматологів у своє підпорядкування. Тобто, їхнє місце роботи мало змінитися лише юридично, за переведенням до міської стоматполіклініки. Однак, фактично лікарі залишалися на своїх робочих місцях, щоб і надалі надавати послуги жителям Квасилова - міської територіальної громади Рівного.

Іще раз: не змінюються жодні фактичні обставини чи умови роботи лікарів. Змінюється лише підпорядкування в результаті об'єднання громад. Однак, те, що багато років було буденною лікарською працею, раптом стає складом злочину. Керівник поліклініки - організатором, а лікарі - учасниками ОЗГ.

Ми зв'язалися із Михайлом Басюком і попросили про можливість детальніше ознайомитися з матеріалами провадження.

Перше, що привертає увагу: поштовхом до перевірки і відкриття кримінального провадження стала анонімка. Для людей, знайомих із нашою правоохоронною системою, такий спосіб напрацювання показників доволі знайомий.

В обвинувальному висновку ідеться, що Михайло Басюк буцімто почав змовлятися із квасилівськими лікарями ще з осені 2020 року. При цьому, слідчі чорним по білому пишуть, що ані точний час, ані обставини такої змови – невідомі. Власне, жодного доказу бодай знайомства усіх трьох лікарів до моменту підпису Басюком їхніх заяв про прийняття на роботу в міську стоматполіклінку в січні 2021 року – немає. Як і немає жодного встановленого факту їхнього спілкування упродовж двох з половиною років буцімто спільної злочинної діяльності.

Причому, приймав Михайло Басюк їх на роботу за вказівкою керівництва міського управління охорони здоров’я, а саме – заступника начальника Володимира Приступи, у зв’язку з об’єднанням територіальних громад, як уже згадувалося раніше. І не просто, а за переведенням, на підставі клопотання від медичного директора поліклініки Глінського до районного управління охорони здоров’я. Тобто, про якусь одноосібну ініціативу головного лікаря про прийом «співучасників» на роботу йтися навіть не могло – ані юридично, ані фактично.

Ще один «аргумент» правоохоронців – що стоматологи у Квасилові, буцімто, не надавали безоплатних послуг населенню, а займалися приватною практикою. Жодних доказів цьому в слідства, знову, таки, немає. Натомість, є докази зворотнього: за два з половиною роки роботи, відколи лікарі вже числилися у рівненській поліклініці, ані до закладу, ані до управління охорони здоров’я не надходило жодної скарги на відмову у наданні безоплатної послуги жителям громади. А ось щойно Михайло Басюк перевів обох селищних стоматологів працювати у Рівному, де звільнилося місце, староста Квасилова надіслала звернення на ім’я міського голови Рівного про «нагальну соціальну необхідність у забезпеченні робочого місця лікаря-стоматолога, який надаватиме послуги особам пільгових категорій населення».

Якби цілих два з половиною роки, як стверджує слідство, квасилівських пільговиків справді не обслуговували, навряд би такий факт лишився б непоміченим.

Ще один цікавий та важливий момент: підлеглі Михайла Басюка, котрі відповідно до посадових обов’язків мали перевіряти фактичне перебування квасилівських лікарів на їхніх робочих місцях та надання ними послуг – старша медсестра та завідувачка відділенням - справно вели табелі і подавали відомості на зарплатню на підпис головному лікареві. Жодних заяв про примус до виконання незаконних дій з боку головного лікаря від них не надходило, не давали вони й таких показів слідству. Однак, без заповнених ними документів нарахувати нібито незароблені кошти для лікарів із Квасилова не вдалося б. Але цю важливу ланку в нібито злочинній схемі слідство упускає, обидві посадових особи не є фігурантками справи.

Попри те, що без належного табелювання роботи і заповнених відомостей, підписаних уповноваженими посадовими особами комунального закладу, головний лікар одноосібно і за власним бажанням не може виплатити ані копійки зарплатні.

Не доведено й корисливого мотиву Михайла Басюка у нібито фіктивному працевлаштуванні лікарів. У всій багатотомній кримінальній справі так і не вказано жодного факту отримання лікарем будь-якої неправомірної винагороди. Не вказано ані суми, ані обставин, за яких він отримав вигоду від свого «ОЗГ». Єдині «фінансові махінації» на сотнях сторінок – перелік усіх надходжень зарплатні на картки квасилівських лікарів та їхні витрати – купівля продуктів, зняття готівки тощо.

На фото, оприлюдненому в прес-релізі прокуратури — кадр, зроблений під час обшуку вдома у Михайла Басюка, на столі - розкладені грошові купюри. Це б мало справити враження про вилучення у Басюка коштів, отриманих в результаті «злочинної діяльності». Однак, насправді на фото – всього лише законно зароблені і підтверджені банківськими виписками власні кошти керівника поліклініки, зняті з його ж власного банківського рахунку, в банківському упакуванні і з квитанцією, про що слідчим відомо. Навіть у матеріалах справи ці кошти ніде не фігурують як доказ «злочинної діяльності».

Власне, чітким та однозначним є й висновок економічної експертизи НДЕКЦ, долученої до справи: те, що державі справді завдано збитків шляхом отримання заробітної плати двома селищними лікарями, підтверджується лише за умови, що органом досудового розслідування буде доведено факти нездійснення ними трудової діяльності (чого насправді не зроблено).

«Вишенькою на торті» цього кримінального провадження є рішення про передачу стоматкабінету квасилівської амбулаторії на баланс Рівненської міської стоматполіклініки. Тобто, у той час, як проти головного лікаря поліклініки відкрили кримінальне провадження, а потім розірвали з ним контракт без попередження і без підстав, орган місцевого самоврядування юридично підтверджує законність дій Михайла Басюка щодо надання стоматологічних послуг у Квасилові Рівненської міської ОТГ.

Схоже, реальної судової перспективи кримінальне провадження про «жахливе ОЗГ» лікарів не має – ані змови, ані збитків, ані корисливих мотивів. Хіба що справу намагатимуться затягнути в судовому процесі на роки.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також