«Безкоштовна» стоматологія: пільговики Рівного тепер мусять платити за послуги

2519 0

Ми у соцмережах:

«Безкоштовна» стоматологія: пільговики Рівного тепер мусять платити за послуги

Про те, що стоматологічні послуги у міській комунальній поліклініці Рівного вже майже рік надають на платній основі, з’ясувалося майже випадково. Увагу привернула публікація в місцевій соцмережі, де пенсіонерка поскаржилася, що тепер змушена іти до «безкоштовного» дантиста винятково через касу в реєстратурі.

Насправді збирання благодійних внесків у комунальних медичних закладах – давно не новина, і так відбувається не лише у стоматології. В такий спосіб поліклініки та лікарні намагаються покривати видатки, які не забезпечують НСЗУ та міський бюджет. Перші часто покривають лише витратні матеріали, другі – зарплату персоналу і комунальні послуги. Оновлення чи розвиток матеріально-технічної бази, засоби індивідуального захисту медиків та багато інших видатків фінансуються саме благодійними внесками пацієнтів.

Така сама система працювала і в міській стоматологічній поліклініці Рівного. Приблизно 30% пацієнтів, котрі не користувалися передбаченими законом державними пільгами, сплачували певні суми за той чи інший вид послуг на рахунок Рівненської місцевої благодійної організації Благодійний фонд «Допомога і підтримка».

Де-юре – фонд є автономною структурою з власною господарською, громадською та фінансовою діяльністю. Де-факто – розташований в одному приміщенні з управлінням охорони здоров’я Рівненського міськвиконкому.

Сюди стікалися й кошти з благодійних внесків тих 30% пацієнтів стоматполіклініки, котрі не мали права на пільги.

Порівняно з цінами у приватних кабінетах, суми внесків справді були необтяжливими і дозволяли отримати дешеві, але пристойні послуги.

Натомість, із цих надходжень згодом покривалися нагальні потреби медзакладу й персоналу для забезпечення безкоштовного лікування решти 70% пацієнтів – пенсіонерів, інвалідів, учасників АТО тощо. Фінансування відбувалося на підставі договору між благодійним фондом і медзакладом. У фонд спочатку передавалися кошти, а згодом – перелік потреб медзакладу, які фонд оплачував.

Ситуація поступово почала змінюватися у 2021 році. З подачі міського управління охорони здоров’я заклади спонукали запроваджувати або розширювати перелік платних послуг за фіксованим тарифом.

Рішенням Рівненської міської ради від 10.06.2021 року № 662 «Про затвердження Положення» про надання платних послуг закладами охорони здоров’я – комунальними некомерційними підприємствами Рівненської міської ради» дозволено надавати платні медичні послуги та встановлювати їх вартість.

 

На словах – дозволено, на ділі - керівнику поліклініки, стверджують, були доведені до виконання накази про запровадження платних стоматологічних послуг у закладі в цілому.

На той час головним лікарем поліклініки був Михайло Басюк, призначений на цю посаду ще у 80-х роках минулого століття. Відомо, що наказ Басюк так і не підписав, у результаті безоплатні послуги для пільговиків у стоматполіклініці збереглися. Однак, ненадовго.

У липні 2023-го Михайла Басюка без попереджень і без пояснень звільняють із посади директора КНП “Міська стоматологічна поліклініка” Рівненської міської ради, припинивши дію контракту. А вже серпнем 2023 року датується наказ по медзакладу за підписом в.о. директора Світлани Вінтоник про затвердження переліку платних послуг у медзакладі і на віконечку реєстратури з’являється табличка «Каса».

Про благодійні внески більше не йдеться, встановлені чіткі і немалі тарифи. І стосуються вони, в тому числі, пацієнтів пільгових категорій. Один із лікарів закладу на умовах анонімності повідомив, що медперсонал не лише зобов’язали брати гроші з пацієнтів, а й встановили щомісячний план надходжень від платних послуг – не менше 30 тисяч гривень із одного лікаря.

Розповідає, що звільнитися наразі не може, оскільки в поліклініці працює за ліцензією закладу. Отримати власну – процес непростий, тривалий і недешевий. А в одній із приватних клінік, де була вакансія з ліцензією, йому згодом відмовили – пояснивши, що отримали дзвінок із чиновницьких кабінетів та обіцянки «проблем для бізнесу».

У листопаді 2023 року міський суд поновив Михайла Басюка на посаді через необґрунтоване рішення про звільнення. Однак, виконувати рішення суду в міському управлінні охорони здоров’я не поспішали. А вже в лютому 2024 року прокуратура Рівненської області раптом звітує про розкриття цілої «організованої злочинної групи», створеної на базі міської стоматполіклініки – учасниками ОЗГ буцімто було присвоєно пів мільйона бюджетних коштів шляхом отримання заробітної платні упродовж двох років.

У прес-релізах правоохоронців ідеться, що двоє лікарів, котрі начебто не мали стосунку до медзакладу, очолюваного Михайлом Басюком, отримували там заробітну платню з 2021 до 2023 року.

Як вдалося з’ясувати з матеріалів, наявних у відкритому доступі, ідеться про працівників комунального стоматкабінету Квасилова. Після приєднання селища до Рівненської міської територіальної громади почалася оптимізація тамтешніх комунальних закладів, у 2021 році місцеву медичну амбулаторію закрили на ремонт, а місцевих пацієнтів перенаправляли в обласний центр. Невдоволені жителі селища з цього приводу зверталися зі скаргами до управління охорони здоров’я.

Розповідають, що у цей час заступник начальника міського управління Володимир Приступа зателефонував Михайлові Басюку і попросив оформити на роботу в міську стоматполіклінку двох лікарів, котрі фактично продовжать надавати послуги у Квасилові, на базі того самого комунального стоматкабінету селищної амбулаторії, котрий працював багато років до того, і де було одне робоче крісло. Відповідно, кожного запропонували взяти на пів ставки - по парних та непарних числах.

Клопотання про переведення цих лікарів на роботу в міську поліклініку на адресу районного управління підписував медичний директор полікілінки Анатолій Глінський, який того дня виконував обов'язки керівника. Табелювання роботи лікарів квасилівського стоматкабінету вела старша медсестра стоматполіклініки, а відомості на отримання зарплати підписувала заввідділенням Оксана Чуприна. Вона ж, відповідно до посадових обов'язків, повинна була перевіряти матеріально-технічне забезпечення стоматкабінету в Квасилові та фактичну наявність тамтешніх лікарів на робочому місці.

Однак, «організатором злочинної групи» у кримінальному провадженні зазначений чомусь Михайло Басюк. Судовий розгляд справи наразі триває. Тим часом, Апеляційний суд Рівненської області, з огляду на кримінальне провадження і резонанс та попри відсутність вироку в справі, 23 травня скасував рішення першої інстанції про поновлення Басюка на посаді. Відомо, що захист Михайла Басюка планує оскаржити його у Верховному суді.

Водночас, перебіг судового розгляду кримінального провадження про «ОЗГ», так гучно «викрите» місцевими правоохоронцями, вочевидь, потребує окремої уваги.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також