Що продають? Радянських банкрутів!

2403 0

Ми у соцмережах:

Що продають? Радянських банкрутів!

Регіональне відділення Фонду держмайна виставляє на аукціон майно колись потужного у Рівному державного підприємства НВО «Потенціал-Еко». І в той же час повертає у державну власність інше, ще потужніше – рівненський радіозавод.

Суди щодо радіозаводу тривають вже кілька років. Хоч Фонд і зміг повернути більшу частину акцій у державну власність, проте лише на папері – приватний інвестор, якому на початку 2000-х продали завод з умовою розвитку, продав його майно. Тепер у судах намагаються і повернути продані корпуси, і компенсувати кошти за розпродані верстати. Сьомого жовтня Апеляційний господарський суд залишив у силі рішення першої інстанції, що корпуси були незаконно відчужені за фіктивні борги. Проте до повернення їх у державну власність ще потрібно пройти тривалу виконавчу процедуру.

А поки радіозавод повертають, відділення Фонду держмайна намагається (часто безуспішно) продати майно інших збанкрутілих підприємств на Рівненщині. Так, уже більше року не можуть знайти покупця на 75% акцій ПАТ «Мирогощанський аграрій» (колишній Мирогощанський іподром). Товариство, до слова, працює і, окрім того, що має техніку та землю, досі утримує корів та свиней. Попри це, на початку року його майно намагалися продати за 15 млн грн, менше половини від оціненої вартості, бо на попередні торги не подавалися учасники. Оскільки рівненське та житомирське відділення ФДМ об’єднали в одне, на початку жовтня оголосили новий аукціон і стартову ціну за комплекс у Мирогощі підняли до 29,7 млн грн. Торги мають відбутися наприкінці жовтня.

Фонд також готується до продажу майна ДП «Нау­ково-виробниче об’єд­нання Потенціал-Еко», що на вулиці Київській, 106 у Рівному виготовляло прилади для шкіл та вишів на всі країни СРСР. У 90-х підприємство збанкрутувало та занепало. На відміну від, наприклад, будівель сусіднього дорожнього комплексу, який було продано навесні як цілісний об’єкт, майно держпідприємства продаватимуть частинами. Так, вже виокремлені шестиповерхова адміністративна будівля, яку добре видно з дороги на Київській і яка має 11 тисяч «квадратів», комплекс будівель мазутонасосного господарства, а також їдальня, газорозподільчий пункт, котельня, прохідна та склади. Вартість об’єктів поки не оцінили.

Загалом регіональне відділення Фонду держмайна на сьогодні готується продати на Рівненщині 34 об’єкти, частина з яких ще не оцінена. Наприклад, на вулиці Лісова Поляна у Володимирці продають два будинки відпочинку площею 63 кв. м. У Вараші – картоплесховище на понад 1000 «квадратів», яке належало Рівненській АЕС і розташоване на вулиці Комунальній. У Дубні планують продати магазин заводу гумовотехнічних виробів на вулиці Млинівській, магазин цукрового заводу у провулку Центральному, а також медпункт на вулиці Грушевського. У Ремчицях Сарненського району вже другий рік поспіль намагаються збути недобудоване приміщення двоповерхової школи. У Квасилові, що біля Рівного, – виритий на початку 90-х котлован для будівництва житлового будинку «Рівнесільмашу». Котлован, який має 20 соток землі, оцінили у трохи більше 90 тис. грн. А у Гощі за 31 тис. грн продають будівлю прохідної та естакаду ТзОВ «ПМК-5».

Зазначимо, що усі аукціони з продажу державного майна відбуваються на сайті «ПрозорроПродажі». За умовами, участь можуть брати не лише юридичні, а й фізичні особи, попередньо сплативши гарантійний внесок. До прикладу, дорожній комплекс у Рівному, який належав Укравтодору, було продано за 12,5 млн грн, хоча на торгах його вартість оцінювали у 10 млн. А гараж у Дубровиці, який оцінювали у 900 грн, під час аукціону подорожчав у 10 разів – до 10,1 тис. грн.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також