Що росте в моєму авто?

2132 0

Ми у соцмережах:

Що росте в моєму авто?

Уявіть, що у вашому шлунку оселився стафілокок і виїв там всю бактеріальну флору. А підчепили ви його не де-небудь, а у власному авто. Пітер Грунерт розвідав заповітні місця, де люблять ховатися бактерії.

Свіжі дослідження показали, що на звичайному сидінні вагона метро більше шкідливих бактерій, ніж під обідком унітаза. Тому, аніж страждати від первісної гігієни мешканців громадського транспорту, краще мати власне авто. Тут принаймні вас заспокоїть те, що комашки, які збираються на килимках, — ваші власні улюблені комашки і не перемішані з чужими. Якщо й сидіти в бруді, то краще у власному... Ми перевірили це переконання, протестувавши авто в стилі телепрограми «Чи чисто у вас вдома? ». Від послуг ведучих у гумових рукавичках відмовилися і запросили С’юзен Стаббз, консультанта з мікробіології компанії Comma. Роль пацієнта дісталася Audi A6 з нашого довгострокового тесту. На цьому авто їздить Пол Уолтон. Після перевірки йому було від чого хапатися за голову. Озброївшись тампонами, Стаббз взяла проби з килимків, багажника, водійського сидіння, керма і дитячого крісла, в якому Пол возить свого півторарічного сина Джека. Ці проби потім помістили в живильне середовище (натуральний агар-агар) і залишили на чотири дні проростати. Якщо ви зараз жуєте бутерброд, то краще віддайте його собаці... Стаббз виявила 271 штам бактерій і грибків цвілі. Незважаючи на те, що на вигляд А6 здавалася цілком чистою, насправді вона добряче запліснявіла. «Цвілеві спори всюдисущі, і їх легко виділити з повітря і бруду, — говорить Стаббз. — Вони виявлені в більшості місць, звідки брали проби. Найбільше їх було там, де бруд має тенденцію накопичуватися». Найбільша колонія мікробів заселила килимок водія. В організмів, знайдених Стаббз, кумедні назви. На кермі був знайдений золотистий стафілокок. С’юзен сказала, що з керма він легко потрапляє в легені, якщо ви колупаєтеся в носі або чхаєте. «Ці патогенні бактерії можуть інфікувати шкіру і горло, стафілококи можуть розмножитися на продуктах харчування і призвести до токсичного шоку. Золотистий стафілокок представляє серйозну небезпеку. У лікарнях він — головна причина нагноєння ран і сепсисів». Ось так. Крім того, в авто знайшлася кишкова паличка. Стаббз говорить, що «присутність цього організму в їжі й воді означає, що вони забруднені фекаліями. Те ж саме сталося і з поверхнями, і це свідчить про недостатню особисту гігієну». Чесно кажучи, не все в автомобілі було всіяно мікробами. Найчистішим місцем у Audi, всупереч очікуванням, було дитяче крісло Уолтона-молодшого — значить, у сім’ї з гігієною все в порядку. Але залишилося тривожне відчуття, що в А6 не варто сідати, не одягнувши костюм біологічного захисту. «Випадки зараження в автомобілях відносно рідкісні, — намагається заспокоїти нас Стаббз. — Проте варто пам’ятати, що ми живемо серед бактерій, і те, що їх не видно, аж ніяк не привід вважати, що їх немає».

ШІСТЬ ПАР НЕЧИСТИХ, ЗНАЙДЕНИХ В АВТО 01 STAPHYLOCOCCUS EPIDERMIDIS. Живе переважно на людській шкірі, не патогенний 02 MICROCOCCUS LUTEUS. Типовий для навколишнього середовища мікроорганізм, зустрічається на шкірі й у грунті. Зазвичай не патогенний 03 STAPHYLOCOCCUS AUREUS. Є на людській шкірі й у носі. Деякі види можуть отруювати їжу і викликати зараження ран 04 ESCHERICHIA COLI. Неприємно, але присутність цього організму в їжі й воді свідчить про забруднення фекаліями 05 BACILLUS MYCOIDES. Дуже поширена бактерія, що зустрічається в грунті, у воді, на черевиках і на килимках 06 PSEUDOMONAS AERUGINOSA. Можуть викликати інфекції шкіри, зовнішнього слухового проходу й очей 07 CLOSTRIDIUM TETANI. Мешканці грунту. Вони можуть розвиватися в ранах і виробляти сильний токсин, що викликає правець 08 STREPTOMYCES GRISEUS. Зустрічається в грунті й у навколишньому середовищі. З бактерій цього виду виділяють антибіотик стрептоміцин 09 ASPERGILLUS SPP. Грибки, що часто зустрічаються в природі. Вони є в грунті, рослинних рештках і в повітрі 10 CLADOSPORIUM SPP. Пігментовані цвілеві грибки, широко поширені в повітрі й зустрічаються часто на їжі 11 PENICILLIUM SPP. Волокнисті грибки. Вони часто зустрічаються в грунті, рослинних рештках і в повітрі 12 BACILLUS CEREUS Зазвичай вони живуть у грунті, можуть викликати харчові отруєння, інфекції очей і відкритих ран.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також