Що знайшла СБУ у Хрінниках?

5230 0

Ми у соцмережах:

Що знайшла СБУ у Хрінниках?

Повірте, ми цього не хотіли. Хіба може нормальна людина з доброго дива наражатися на неприємності із СБУ? Ось і ми після кількох публікацій, які показали діяльність цієї служби з не зовсім парадного боку, теж мали певні неприємності. Дуже високі посадовці докоряли нам відсутністю патріотизму і професіоналізму. І жили б ми собі спокійно, окремо від СБУ з її дуже таємною діяльністю, якби не черговий прояв «професіоналізму» місцевих «лицарів плаща і кинджалу». Цього разу СБУ знайшла для себе клопіт у Хрінниках.

Вперше на березі Хрінницької водойми автор цих рядків побував у 1965 році. Чиста вода водосховища, мальовничі ліси, просто райський куточок. Завершував це рукотворне диво водоспад, який крутив турбіни маленької гідроелектростанції, збудованої на початку шістдесятих у рамках енергетичної програми Микити Хрущова. Згодом станція припинила виробляти електроенергію, а з настанням ринкових часів від колишнього об’єкта електроенергетики залишилось лише порожнє приміщення. Слід розуміти, що ніякої загрози для державної безпеки від припинення роботи двох турбін потужністю менше тисячі кіловат тоді не було. Невсипущі охоронці нашої з вами безпеки з’явилися у Хрінниках лише тоді, коли електростанція… знову запрацювала. На думку слідчих СБУ, люди, які перетворили напіврозвалене приміщення, наповнене іржавим залізяччям, у працюючу електростанцію, порушили закони настільки, що варті уваги вітчизняної спецслужби. Хіба не є загрозою державній безпеці України те, що всіма забута електростанція у Хрінниках тепер майже повністю забезпечує Демидівський район екологічно чисто виробленою електроенергією? Нам невідомо, що рухало і рухає місцевих «бійців невидимого фронту» у бік Хрінників. Навряд чи поміж турбінами заховалися американські або арабські шпигуни. Тим часом навколо колись загальнодоступного берега Хрінницької водойми тепер вільно не погуляєш, риби не половиш, на сонечку не погрієшся. Один за одним, перегороджуючи берег, зростають уздовж Стира приватні будиночки, чиїми господарями місцеве населення відкрито називає дуже відомих в області людей. І хоч навпроти знаходиться колишня, а може, і нинішня база відпочинку… СБУ, в «органах» чомусь не цікавляться приватизаторами унікального узбережжя. Їм енергетиків подавай.

Микола НЕСЕНЮК. P.S. Заздалегідь просимо вибачення в Управління СБУ в Рівенській області за можливі неточності в цій публікації, а також за несанкціоноване розголошення місцезнаходження стратегічного об’єкта — Хрінницької ГЕС.

Віктор Садовник, начальник управління СБУ в Рівенській області: — З урахуванням специфіки регіону ми, приміром, на постійній основі займаємося проблемами енергетики. Візьмемо справу з приватизації Хрінницької ГЕС. Виявляється, голова місцевої сільради, незважаючи на заборону з боку закону приватизовувати об’єкти малої енергетики, продав станцію для ТОВ «Малий енергетичний комплекс». Олексій Левицький, заступник начальника регіонального відділення Фонду держмайна у Рівенській області: — Через нас приватизація Хрінницької ГЕС не проходила. Це і не дивно — місцеві органи влади можуть делегувати свої повноваження з приватизації спеціально створеним на місцях органам. Зауважу лише, що згідно з Законом про приватизацію державного майна, приватизація гребель і гідроелектростанцій категорично заборонена. Щоправда, в законі не вказано, що заборонено будувати ГЕС. Ярослав Дунас, голова Демидівської райдержадміністрації: — Зачекаємо рішення суду, якщо така кримінальна справа порушена. Тоді можна буде робити якісь висновки. В нашому районі і так немає великих підприємств. А Хрінницька ГЕС — одне з найкращих підприємств, зараз працює добре і після районного «Агросервісу» сплачує найбільше податків до районного бюджету. Пуск Хрінницької ГЕС став можливим у 2002 році після наповнення водосховища і укріплення греблі. Віктор Майдан, хрінницький сільський голова: — Це не я приймав рішення про продаж приміщення (наголошую — приміщення) ГЕС. Рішення прийняла сесія сільської ради десь у 2000 році. Продали за 9600 гривень — так оцінили експерти. І всі гроші пішли до сільського бюджету. Я тоді теж був сільським головою, але деталей справи не пам’ятаю, а документи в мене всі вилучили. Показали постанову про відкриття кримінальної справи і вилучили. Що ж було поганого в такому продажу — я не розумію. Стояло пусткою приміщення, одні стіни. Все встигли звідтіля вкрасти. Воно навіть на балансі в нас спочатку не стояло, те приміщення. А тепер є що гостям показати, 15 робітників працевлаштовано, земельний податок ГЕС сплачує, спочатку навіть електроенергію за пільговими цінами для малозабезпечених продавали. Кому від того погано? Так що я не переживаю. Сергій Риженко, директор ТОВ «Малий енергетичний комплекс»: — Дивна ситуація. Нічого там раніше не було — і нікого доля станції не турбувала. Ми створили товариство, взяли кредит, купили обладнання, запустили виробництво, тепер маємо проблеми. КРУ говорить: віддайте райкомунгоспу шлюзи, тепер і кримінальну справу по приміщенню проти сільського голови завели. Хоча придбали ми його законно і тільки в його ремонт вклали понад 100 тисяч гривень. Ми ще й так з усіма боргами не розрахувалися і на проектну потужність не вийшли. А тепер, якщо виженуть з будівлі, візьму я своє обладнання, турбіну і буду ходити по Рівному, думати, куди її подіти. Сьогодні ми справно сплачуємо податки, виробляємо електроенергію і продаємо її трохи дешевше від загальноприйнятих тарифів.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також