Шестеро дітей з Волині зустрічатимуть Різдво без батька, бо торговця зброєю суд у Рівному залишив у СІЗО

1600 0

Ми у соцмережах:

Шестеро дітей з Волині зустрічатимуть Різдво без батька, бо торговця зброєю суд у Рівному залишив у СІЗО

Рівненський апеляційний суд розглянув скаргу захисника 37-річного підозрюваного мешканця Луцька, який продавав трофейну російську зброю, про зміну його підзахисному запобіжного заходу на більш м’який — домашній арешт в нічний час доби. Щоправда, свободу батькові шістьох дітей може гарантувати внесена на спеціальній рахунок застава в розмірі 1,4 мільйона гривень. Її, як альтернативу, визначив слідчий суддя місцевого суду.

Ще наприкінці жовтня Служба безпеки України перекрила нелегальний канал продажу зброї та боєприпасів у прикордонних регіонах України. Жителя Луцька спецпризначенці затримали під час чергової оперативної закупки неподалік села Катеринівка Сарненського району.

Підозрюваний ще до затримання встиг збути 5 гранат, 4 протитанкові гранатомети, а також гвинтівку, 2 160 патронів калібру 5,45 та реактивну гранату типу РПГ-22. Від нелегального продажу зброєю він заробив майже 86 тис. грн.

Клієнтів лучанин підшукував через особисті зв’язки, на зустрічі з покупцями виїжджав на власному автомобілі, зброю і боєприпаси зберігав вдома та в орендованих складських приміщеннях.

Чоловікові повідомили про підозру за ч.1 ст. 263 Кримінального кодексу України. Санкція цієї статті передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від трьох до семи років.

3 листопада суд першої інстанції обрав затриманому запобіжний захід - тримання під вартою строком на 60 діб, визначивши заставу в розмірі 1 мільйон 400 гривень.

Захисник підозрюваного оскаржив ухвалу слідчого судді до Рівненського апеляційного суду, просив її скасувати та обрати його підзахисному більш м’який запобіжний, який дозволить забезпечувати багатодітну родину, — домашній арешт у нічний час доби.

А прокурор наполягав залишити ухвалу слідчого судді місцевого суду без змін. Увагу колегії суддів він звернув на те, що особа підозрюється у вчиненні тяжкого злочину шляхом незаконного зберігання і збуту значної кількості зброї в період воєнного стану, що становить підвищену суспільну небезпеку.

Прокурор також зазначив, що підозрюваний — багатодітний батько, а відтак обмеження воєнного стану щодо виїзду чоловікам призовного віку за кордон його не стосуються. Більше того, проживає він у прикордонному регіоні, а тому існує ризик переховування підозрюваного від органу досудового розслідування та суду. Крім того, на волі чоловік може знищити, сховати або спотворити будь-яку з речей, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення, а також впливати на свідків, вчинити інше кримінальне правопорушення.

Рівненський апеляційний суд відхилив апеляційні вимоги захисника підозрюваного та залишив  ухвалу слідчого судді місцевого суду без змін, вважаючи її законною та обґрунтованою.

Оскільки діятиме ухвала до 1 січня 2024 року, то шестеро дітей підозрюваного у незаконному поводженні зі зброєю, боєприпасами та вибуховими речовинами, Різдво і Новий рік зустрічатимуть без батька.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також