Школи відкривають, підручники завозять

1676 0

Ми у соцмережах:

Школи відкривають, підручники завозять

Новий навчальний рік, який розпочинається сьогодні, не буде кращим, ніж попередні. Як і раніше, не вистачає підручників для старшокласників. Щоправда, міністр освіти України Дмитро Табачник, який був у Рівному на обласній педагогічній конференції, пообіцяв, що підручниками учні цього року будуть забезпечені повністю. У школах — застаріле, куплене ще 20-30 років тому обладнання, комп’ютерні класи потребують оновлення, не вистачає шкільних автобусів. До того ж багато шкіл не встигли капітально відремонтувати, а одну навіть хотіли закрити через неналежні умови для навчання.

Відкрили 5, а треба ще 15 У нових школах навчатимуться цьогоріч учні сіл Познань, Богуші, Жалин, Мульчиці та Бишляк. Упродовж п’яти років планується завершити будівництво ще 15-ти. А тим часом на Рівненщині, як повідомив начальник обласного управління освіти Іван Вєтров, у незадовільному стані перебувають 23 приміщення загальноосвітніх шкіл. Щоправда, якщо в одних районах школи потрібні, бо народжуваність там зростає, то в інших функціонують так звані класи-комплекти, в яких зібрані до купи двох, трьох і навіть чротирьох класів.

Дитсадків все ще не вистачає 19 дошкільних навчальних закладів відкрито в області за півроку. Однак, констатує Іван Вєтров, дитсадків всеодно недостатньо, щоб забезпечити дошкільною освітою усіх бажаючих: — Понад вісім тисяч сімей чекає в черзі на влаштування дитини в дошкільний заклад. Функціонують групи для дошкільнят при загальноосвітніх навчальних закладах, працюють консультативні пункти при дошкільних навчальних закладах, організовано соціально-педагогічний патронат сімей, діти яких не відвідують дошкільні заклади. Проте такі форми роботи не дають якісної дошкільної освіти. Приміщення, які є у школах і які можна було б облаштувати під дошкільну групу, максимально використовуються для роботи гуртків, студій тощо. А будівництво нових приміщень дошкільних навчальних закладів потребує значних капіталовкладень, що не під силу органам місцевого самоврядування. На законодавчому рівні необхідно спростити процедуру відкриття приватних дошкільних закладів, передусім розрахованих на невелику кількість дітей та спростити санітарно-гігієнічні вимоги до функціонування закладів. Це частково вирішить існуючу проблему.

 

Комп’ютери та обладнання — застарілі Чиновники раніше рапортували, що усі школи Рівненщини обладнані комп’ютерними класами, і дуже пишались цим фактом. Цьогоріч змушені були визнати, що понад 40% комп’ютерного обладнання вже потребує оновлення. — Це ж стосується і обладнання для кабінетів з фізики та хімії, інших предметів, — визнає Іван Вєтров. — Так, на це було вже виділено 2,9 млн грн субвенції з обласного бюджету. За ці кошти обладнано 26 навчальних кабінетів та куплено додаткове обладнання для проведення фізичних експериментів на уроках. У 2011 році передбачено таку ж субвенцію місцевим бюджетам у сумі 3,2 млн грн. Однак це лише незначна частина від потреби. У більшості навчальних закладів обладнання не поновлювалося більше 20-30-и років.

Докуплять шкільних автобусів В управлінні освіти запевняють, що організували підвезення до шкіл понад 90% учнів, які цього потребують. До цієї справи залучили й приватних перевізників. Цьогоріч планують купити дев’ять шкільних автобусів за кошти державного бюджету та п’ять — із місцевого бюджету.

Просять збудувати ще один комплекс Вже вкотре освітяни констатують: зменшується кількість учнів, задіяних у гуртках, секціях, школах мистецького та спортивного спрямування. Іван Вєтров стверджує, що вирішити цю проблему можна, збудувавши комплекс позашкільних навчальних закладів на території станції юних натуралістів. Однак, каже п.Вєтров, міська влада цьому не сприяє: — Безпричинне зволікання міською владою в оформленні документів на землю, яка закріплена за станцією юних натуралістів, не дає змоги розпочати проектно-кошторисні роботи. А відкриття цих закладів дасть змогу охопити позашкільною освітою понад4000 дітей та молоді від 5 до 20 років не тільки Рівного, а й сіл сусідніх районів.

Школу хотіли закрити При перевірці готовності шкіл Рівного до нового навчального року служба МНС найбільше порушень, пов’язаних з пожежною безпекою, виявила у школі №15. і наполягала, що школу потрібно закрити. Проте міське управління освіти «домовилось» з рятувальниками, надавши план заходів, які передбачають ліквідацію порушень. До речі, основною вимогою було встановлення автоматичної пожежної сигналізації.

 
Інші школи Рівного визнали готовими до нового навчального року. Однак капітальні ремонти дахів та фасадів шкіл до 1 вересня не встигли зробити, тож здійснюватимуть їх під час навчання. А все через те, що цьогоріч законодавство передбачає ремонт за державні кошти тільки при наявності державного акту на землю та свідоцтва про право власності. — Державні акти у нас були, а от свідоцтва жоден заклад не мав тому, що це будівлі комунального підпорядкування, — пояснив начальник міського управління освіти Василь Харковець. — Терміново шукали кошти на виготовлення свідоцтв про право власності на десять об’єктів, які потребують капіталовкладень на ремонт фасадів чи дахів. Зараз отримуємо дозволи на капітальні ремонти від Державної архітектурно-будівельної інспекції.

Оцінюватимуть учні та батьки Окрім цього, школи Рівного очікують нововведення, ініційовані заступником міського голови Рівного Галиною Кульчинською, яка розповіла про них детальніше: — Уже з жовтня в місті почнуть працювати опорні школи з фізики, хімії, біології, математики і географії для учнів 7-9 класів, які зацікавлені в змістовнішому вивчені цих предметів. Також визначили 15 базових шкіл, де з обдарованими дітьми займатимуться вчителі та викладачі ВНЗ. Задача, яку ми ставимо перед собою, — надати можливість всім учням безкоштовно навчатись у кращих вчителів міста з тих чи інших предметів. Зазначу, що ці нововведення йдуть від самих вчителів-предметників, яких ми кілька разів збирали, вислуховували, а тепер намагаємося адаптувати всі ці напрацювання до реальних можливостей міста. Окрім того, ми повністю змінили порядок формування загальноміського рейтингу шкіл, змістивши акценти з господарських питань на якість освіти, зокрема на те, як самі учні і їх батьки оцінюють якість наданих школою знань. Одним словом, до нововведень підходили комплексно і, попри брак коштів, надіємося, що результати будуть позитивними і відчутними.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також