Сім кілометрів пішки: на Рівненщині передумали виділяти гроші на шкільний автобус

1305 0

Ми у соцмережах:

Сім кілометрів пішки: на Рівненщині передумали виділяти гроші на шкільний автобус

Частина жителів села Жорнівка Корецького району непокояться, що влада району передумала купувати обіцяний їм шкільний автобус. Його мали придбати цьогоріч, але днями стало відомо, що заплановані кошти хочуть перенаправити на інші потреби. Відтак, чим добиратимуться пів сотні учнів до школи, яка за кілька кілометрів – невідомо.

У 2018-му році початкову школу у селі Жорнівка закрили. Натомість райрада пообіцяла придбати новий шкільний автобус, щоб возити дітей до сусіднього Невіркова, повідомляє Суспільне.

-  Наші дітки їздять в школу вісім кілометрів. Дорога аварійна. Нам небезпечно відпускати дітей до школи по такі дорозі, – розповідає жителька Жорнівки Наталія Ткач.

Коли закривали школу, жителям села пообіцяли відремонтувати дорогу та придбати новий автобус, додає пані Наталія.Поки чекали на новий автобус, Невірківська школа забирала дітей із сусідніх сіл старим. Водій каже: десять років тому отримали його вже вживаним. Пічка взимку не працювала. Автобус постійно ламався і через це діти пропускали уроки. Зараз він узагалі стоїть без однієї ресори.

Загалом у Невіркові торік навчалися 136 дітей та 18 дошкільнят. З Жорнівки до школи їздило пів сотні учнів, ще дев'ять – з Вовкошева. Коли автобус ламався, пригадують місцеві, старшокласники йшли пішки сім-вісім кілометрів в один бік. Місця дикі, поруч ліси, тож батьки хвилювалися.

Менших школярів педагоги просили підвезти маршруткою. Їх везли лише частину дороги – останній кілометр в аварійному стані. Загалом новий автобус оцінили в півтора мільйони, каже сільський голова.

-  Ми скликали позачергову сесію сільської ради, на якій вирішили, хоча в нас бюджет не виконаний повністю, а тільки на 66 відсотків в цьому році, виділили сто тисяч гривень, – додає Невірківський сільський голова Василь Рокитенець.

Цьогоріч село включили в список тендерів, каже директорка Невірківської школи. Тож влітку нарешті сподівалася отримати автобус. Вона розчарована звісткою про перерозподіл коштів районом. Пояснює: батьки можуть відмовитися пускати дітей до школи в новому навчальному році.

-  Діти приходять – ноги болять, часто мокрими приходять, бо дорога не дуже добра. Бувало, що батьки телефонують: де моя дитина, чого її немає вдома? – додає директорка Невірківської школи Жанна Карплюк.

Водій маршрутки до Жорнівки Василь теж чекав на новий шкільний автобус. Новину про те, що його може не бути, сприймає негативно.

-  Якщо з цього села 50 дітей їздить, то як зараз ми маємо возити? По 50 відсотків завантаження. І в масках, дистанція. Це діти. Як їх возити в принципі? – коментує водій маршрутки.

Проблеми у селі немає, каже голова райдержадміністрації. Він пояснює: селяни звернулися з питанням і воно вирішується.

- Що стосується автобуса, то моїм рішенням до 26 числа я направив доручення на відділ освіти про передачу автобуса з іншої школи, де він простоює в досить хорошому технічному стані, – коментує голова Корецької РДА Олександр Зайчук.

Загалом нині на Рівненщині школярів возить 239 автобусів. При цьому по області потрібно ще 64. Таку інформацію Суспільному надала речниця обласного управління освіти Ольга Ворончук. В управлінні очікують, що цього року за гроші держбюджету зможуть купити 18 нових автобусів.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також