Сімейні радниці розповіли, які види домашнього насилля найбільш поширені на Рівненщині

1468 0

Ми у соцмережах:

Сімейні радниці розповіли, які види домашнього насилля найбільш поширені на Рівненщині

З початку року від жителів Рівненщини до поліції надійшло 845 повідомлень про домашнє насилля. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року, кількість звернень збільшилася. Найбільше повідомлень про випадки насилля надходять від жителів Гощанського (94), Сарненського (78) та Березнівського (72) районів.

Заступниця міністра юстиції України Іванна Смачило зазначила, що наразі збільшилася лише кількість звернень до правоохоронних органів, а не кількість випадків домашнього насилля загалом. В межах проекту «Сімейні радники», який започаткувало Міністерство юстиції України півроку тому, за допомогою звернулося понад 250 рівнян. Серед них і чоловіки, і жінки, і підлітки, які страждають від насилля у сім’ї.

Сімейна радниця Любов Романюк розповіла, що коли до них звертаються, то вони намагаються долучити до вирішення проблеми і юристів, і психологів, і поліцейських. Зазвичай молодь, яка потребує правової допомоги, не приходить на прийом. Молоді люди телефонують, просять консультації у соціальних мережах.

Часто звертаються з питаннями, щодо приниження дітей з боку чоловіків. Були випадки, коли після розлучення один з батьків викрадав дитину із дитсадка. Часто чоловіки переслідують своїх колишніх дружин, погрожують їм. Звертаються з проблемами, які стосуються насилля над літніми людьми. Проте старші люди переконані, що насильницька поведінка їхніх дітей – це наслідок виховання, тому не звертаються за допомогою. Проте випадки насилля відносно старших людей найчастіше вчиняють ті діти, які мають наркотичну чи алкогольну залежності, – розповіла сімейна радниця Ліана Диновська.

Також сімейні радниці підкреслили, що на Рівненщині дільничні поліцейські не розмежовують види насилля. Вони реагують лише на ті виклики, коли наслідки насилля очевидні.

За словами поліцейської омбудсменки ГУ Нацполіції у Рівненській області Інни Березовської, до поліції надходить небагато повідомлень про випадки домашнього насилля. Проте коли люди звертаються, то поліція намагається оперативно реагувати. За вчинення домашнього насильства законодавством передбачені штрафи. Проте були випадки, коли замість чоловіка-насильника штрафи сплачувала дружина. Оскільки штрафні санкції відносно насильників виявилися неефективними, то наразі залучають таких людей до громадських робіт.
 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також