Сьогодні - Всесвітній день вишиванки

1775 0

Ми у соцмережах:

на фото Вишиванки від Етнокультурного центру ПДМ

Ні, не помилка, саме ВСЕСВІТНІЙ!

Про це повідомив адміністратор фейбук-спільноти "Мистецький Вектор" - відомий рівненський співак та громадський активіст Юрій Яцика:  

-  Ідейною засновницею цього відзначання Дня Вишиванки є Леся Воронюк. Історія свята бере початок у 2006 році, коли невелика група студентів факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича разом з Лесею вирішили обрати один день і всім разом одягнути вишиванки. Спочатку вишиванки одягнули кілька десятків студентів та кілька викладачів факультету. Але упродовж наступних років свято розрослося до всеукраїнського рівня, до нього почала долучатися і українська діаспора по всьому світу та усі прихильники України. 

Свято є самобутнім і самодостатнім, не прив'язане до жодного державного чи релігійного. Щороку його відзначають у третій четвер травня.

Першою показала свою вишиванку у Фейсбуці заступниця міського голови Рівного Галина Кульчинська.

- Як бачимо, є чимало ключів, що можуть об'єднувати українців одне з одним.Завжди хотіла мати чорно-білу вишиванку. Ну а як побачила рукави виконані в техніці рішельє – звісно ж, не могла втриматися.  Вітаю всіх нас з всесвітнім днем вишиванки! - каже пані Галина.

А відома юристка, сімейна радниця та громадська активістка Ліана Диновська у сукні-вишиванці влаштувала фотосесію.

- За кілька тисячоліть на українській землі з'являлися і зникали різні культури, що мали свої символи, які стародавні люди зображали на культових і побутових предметах. Ці символи відображалися і у вишивках, якими наші предки прикрашали вироби з полотна, в тому числі, звичайно, одяг. Сучасне вбрання, що несе частку стародавньої рідної культури, теж стає символічним і патріотичним. З днем вишиванки! -  вітає рівнян пані .Ліана. 

Вбрався сьогодні у вишиванку і головний лікар Сарненської райлікарні Василь Іванюк.

- Бути справжнім Українцем, це велика і почесна міссія. З молоком матері потрібно визрівати, щоб в майбутньому ти гордо міг сказати: " Я УКРАЇНЕЦЬ". Зі св'ятом друзі Вас усіх! -  каже відомий медик.

Вікторія Івченко: Спадок прабабусі, ручна робота - ткана, шита, вишита, гаптована мереживом.

 

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також