Сови, змінюйте графік! Яким людям протипоказані ранні підйоми

1326 0

Ми у соцмережах:

Сови, змінюйте графік! Яким людям протипоказані ранні підйоми

Деякі люди можуть зіпсувати здоров’я, якщо будуть постійно починати свій день рано-вранці. Причина — в індивідуальному режимі біологічного годинника, закладеного в кожній людині.

Як відомо, люди діляться на три умовні групи залежно від хронотипу: жайворонки, сови і голуби. До першої групи належать ті, хто найбільш продуктивний в першій половині дня і легко прокидається вранці. Совами називають тих, хто сповнений сил у вечірній і нічний час, а в ранкові години почувається розбитим. Голуби — менш відома нам група, але вона існує, і до неї відносяться люди, які проявляють найбільшу активність вдень.

У своєму новому дослідженні вчені виявили, що найбільш небезпечна ситуація склалася саме для сов. Вони змушені майже щодня через силу вставати рано-вранці на роботу або навчання. Це завдає значної шкоди здоров’ю. У ранкові години у людей з біологічним режимом «сова», триває активне вироблення мелатоніну — гормону сну, саме тому ці люди вкрай дратівливі в першій половині дня і почуваються знесиленими. Згодом може навіть розвинутися депресія. Але це не єдина шкода для організму. Досить часто у сов відбувається гормональний збій. Їхній організм перестає сприймати такі речовини, як глюкоза й інсулін. А для хворих на цукровий діабет цей стан може виявитися смертельно небезпечним.

На підставі отриманих результатів фахівці закликають людей бути уважними до свого організму і не намагатися переробити те, що закладено природою. Якщо ви сова, то можна спробувати встановити графік, який був би максимально кращим для вашого режиму і дозволяв прокидатися трохи пізніше.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також