Спиртзавод є. Чому на Рівненщині проблема з антисептиками?

1552 0

Ми у соцмережах:

Спиртзавод є. Чому на Рівненщині проблема з антисептиками?

Дезінфекційні засоби для обробки рук та поверхонь, зникнувши у березні, хоч і за вищими цінами, але повернулися і в магазини, і в аптеки. Проте зважаючи на вимогу і застереження — дезінфікувати все і часто, їхня потреба, а отже, і потреба у спирті, на основі якого їх виготовляють, не зникатиме. Рівненщина могла б організувати виробництво антисептиків чи санітайзерів з місцевого спирту, проте поки що зацікавлення Зірненський спиртзавод у виробників дезінфекторів не викликав.

Нагадаємо, що на Рівненщині наразі функціонує один завод ДП «Укрспирт» — Зірненський спиртовий завод у Березнівському районі. Шпанівський завод харчових екстрактів, який раніше також виготовляв спирт, у 2015 році продали у приватну власність компанії, яка заявила, що вироблятиме біоетанол. Справи спиртзаводу в Зірному теж не найкращі — він уже близько 15 років перебуває у стані банкрутства та має призначеного судом розпорядника майном, який має або домовитися з кредиторами, або вирішити, як погасити борги держпідприємства. Попри фінансові проблеми, завод працює. До минулого року ним керував Сергій Литвиненко, якого обрали народним депутатом від «Слуги народу», нині директором працює Роман Яцик.

Як зазначив у коментарі «РВ» представник Зірненського спиртзаводу, підприємство сьогодні виготовляє спирт як і раніше. На прохання Рівненської ОДА воно надало інформацію про те, як можна купити його продукцію для виготовлення дезінфікуючих засобів, проте поки що з цією метою ніхто з бізнесу не звертався. За виготовлення антисептиків на своїй базі Зірненський спиртзавод, на відміну від кількох своїх «побратимів» в інших регіонах, не взявся.

— Під час карантину, звісно, буде дефіцит спирту, але всі спиртові виробники працюють, ми маємо наряди, створено всі умови, щоб спирт не закінчився у нашій країні, — зазначають на спиртзаводі.

Концерт «Укрспирт», до якого входять державні спиртові заводи в Україні, з початком карантину призупинив експорт спирту, аби стовідсотково забезпечити внутрішній ринок. Окрім того, у середині березня концерн заявив, що додатково запускає у роботу ще чотири заводи, і загалом 14 на сьогодні виробляють спирт для дезінфікуючих засобів. Минулого тижня «Укрспирт» заявив, що за тиждень відвантажив 300 тис. літрів дезінфікуючих засобів, які виготовили на базі спиртзаводів концерну.

До 30 червня в «Укрспирті» також діє спрощений механізм купівлі спирту для виробництва дезінфекторів. Як йдеться на сайті концерну, покупцеві потрібно зробити три кроки: укласти договір (замість дев’яти підписантів з боку продавця тепер лише один), оплатити і приїхати за продукцією. Купити спирт можуть лише юридичні особи та ФОПи. Є ще одне обмеження — спрощений механізм діє у випадку, якщо покупцеві треба не більше 1000 літрів спирту в квартал.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також