Спочатку в оренду вулицю, а потім — місто?

4302 0

Ми у соцмережах:

Спочатку в оренду вулицю, а потім — місто?

Міськрада Рівного продовжила на два роки термін оренди чотирьох земельних ділянок на так званому ринку Дикого, до яких входить і вулиця Здолбунівська. Спробувала б не продовжити! Голоси окремих депутатів, які виступили проти захоплення ринком міської вулиці, не знайшли підтримки. Тому що голоси — це одне, а гроші — зовсім інше.

Уже третій десяток років як кілька вулиць у центрі міста перетворилися на ринок. У відповідь міська влада… перейменувала окремі з них. Насправді ж перейменована на Пересопницьку вулиця Карла Маркса разом із перейменованою на Базарну Жовтневою та на Полуботка Радянською досі залишаються ринком. Те ж саме і з Замковою та Шкільною, які депутати ще не перейменували.

Видається, що влада тепер має думати не про те, щоб повернути місту зайняті базарами вулиці, а щоб зберегти ті, які ще залишились. Бо коли черговий «Дикий» з іншим прізвищем забажає десь влаштувати ринок, нічого ті депутати проти нього не вдіють. Бо у них є лише голоси, а у базарників — гроші, якими ті, коли треба, можуть і поділитися. Коротше, Здолбунівську вулицю швидше перейменують, ніж звільнять від базарних торговців для вільного проїзду.

Назарій Поліщук, голова комісії з питань міського господарства:

Треба відмовитись від практики, щоб віддавати вулиці міста в оренду. Вважаю, що на ринку Дикого є вдосталь території, щоб підприємці могли торгувати, а рівняни купувати. Розташування торгових точок на вулиці Здолбунівській ускладнює рух транспорту і пішоходів. Це блокує об’їзний шлях. Якби вулиця була розблокована, то водії могли б рухатися зі сторони залізничного вокзалу вулицею Небесної сотні під шляхопроводом та виїжджати на вулицю Степана Бандери. Тим самим обминаючи Соборну, яка є перенавантаженою в час пік.

Олександр Довжаниця, міський депутат:

Зараз звільнення від торгівлі вулиці Здолбунівської рівнозначно закриттю ринку. Тому не можна так просто взяти і це зробити, адже сам ринок Дикого вважається оптовим. Там купують продукцію дрібні підприємці, які продають її в своїх магазинах у селах, що біля Рівного. Щодня туди приїздить 100-200 підприємців з сіл, які оптом закуповують продукцію для продажу. Окрім того, ринок — це кілька тисяч робочих місць. До проблеми потрібно підійти виважено.

Олена Нездюр, директорка «Торгового центру-Д»:

Вулиця Здолбунівська раніше не була наскрізною. Заїзду на неї зі сторони вулиці Степана Бандери колись не існувало — його ринок будував власним коштом. Зараз вулицею Здолбунівською користуються мешканці будинків, що знаходяться поряд з ринком, та підприємці. Ремонтується та асфальтується під’їзний шлях за рахунок коштів ринку. Жодної копійки з бюджету на це не виділяється. Розумію, що у Рівного є проблема постійного збільшення автомобілів, тому з центру потрібні об’їзні шляхи, проте цю проблему треба вирішити комплексно. Вважаю, що не можна так просто взяти та завдати фінансових збитків ринку, який діє та сплачує податки.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також