Старовинні ікони на мільйон доларів зберігаються в міліцейському коридорі

4215 0

Ми у соцмережах:

Старовинні ікони на мільйон доларів зберігаються в міліцейському коридорі

Один з довжелезних коридорів обласного управління міліції та кімната, яка розташована біля зали колегії, перетворились на своєрідну виставкову галерею — саме там працівники міліції розмістили 425 старовинних ікон і церковних речей, які вони вилучили в Київській області. Нині на вул. Хвильового, 2 приїжджають священики з усіх куточків України, церкви яких були обікрадені, щоб подивитись, чи серед цієї колекції є ікони, що зникли в них. Власники ікон ще не знайшлися.

Упродовж 2005-2006 років крадіжки з церков були справжньою епідемією не лише на Рівенщині, а й на території Житомирської, Київської, Хмельницької та Тернопільської областей. Отож правоохоронці цих областей об’єднали зусилля, щоб знайти та затримати злодіїв, що зазіхнули на святині. Працівники карного розшуку Житомирщини та Рівенщини під час проведення оперативно-розшукових заходів ще у січні затримали киянина — співучасника кримінального дуету, роль якого полягала у збуті викраденого. Під час проведення обшуку за місцем проживання підозрюваних вилучено 159 ікон, 44 Євангелія та інше церковне майно. Частину цих речей вже повернули священикам Житомирщини. Встановлено причетність до цих крадіжок трьох злочинних організованих угруповань у складі 10 чоловік. Незабаром злочинців буде етаповано на Рівенщину для проведення слідчих дій. За попередньою інформацією, саме вони скоїли 18 з 39 крадіжок з церков у нашій області упродовж 2005-2006 років. А вже цьогоріч на Рівенщині було 10 проникнень у церкви, зокрема, в Рокитнівському, Сарненському, Дубровицькому та Радивилівському районах. Рівенській міліції вдалося вийти на слід ще й цієї злочинної групи. Та щоразу злодії на півкроку випереджали працівників карного розшуку і зникали з місця скоєння злочину. Що саме брати з храмів, злочинці щоразу радились по телефону із своїм консультантом, який перебував у Київській області та добре орієнтувався в церковній атрибутиці. Довідавшись оперативним шляхом, який саме храм у черговий раз збираються обікрасти, працівники карного розшуку Рівенщини влаштували засідку аж в Одеській області. Хоча виконавців рівенські міліціонери впіймали, проте власника колекції, на жаль, не затримали, він втік у Росію. Подейкують, що ця людина є помічником одного з народних депутатів України, отож не виключено, що справа може набути політичного відтінку. Вочевидь, ця людина — або мільйонер, «закоханий до безтями» в старовину, або ж просто постачальник старовинних ікон для приватних колекцій іноземців. Рівенські міліціонери разом із київськими колегами провели обшуки, частину ікон знайшли на горищі одного з помешкань у Київській області. За попередніми підрахунками, вартість вилучених ікон становить понад один мільйон доларів. Затримані тим часом вже мають хороших адвокатів, з допомогою яких сподіваються уникнути відповідальності. Не виключено, що власник ікон повернеться в Україну, щоб довести, що вони придбані цілком законно.

Коментарі Генерал-майор Сергій Піддубний, начальник обласного управління міліції: — Розслідуючи крадіжки з церков, ми вийшли на групу з міжнародними зв’язками. Частина її — уродженці Молдови, частина — Одеської області, інших учасників ще шукаємо. Затримати вдалося трьох чоловіків, яких підозрюємо у скоєнні крадіжок з церков. Ми також вийшли на слід особи, яка, можливо, також причетна до скупки ікон, викрадених не лише в Україні, а й у Росії та Білорусі. В оселях цієї людини та в її батьків вилучено 425 ікон і церковної атрибутики. Серед ікон є старообрядні, галицької та буковинської шкіл іконопису. Ікони мають історичну цінність, частина з них потребує реставрації, їм місце в церквах. Після оцінки всієї колекції її буде сфотографовано. Диски із зображенням ікон отримають не лише наші колеги з усіх областей України, а й з Росії та Білорусі, адже не виключено, що ікони були викрадені звідти. Відомий в Україні колекціонер, власник галереї «Шабалін» Сергій Шабалін: — Мене запросили дати загальну характеристику цієї колекції. Більш ґрунтовну оцінку буде робити фахівець з краєзнавчого музею. Втім, навіть на перший погляд можу сказати, що ця колекція дуже цінна. По-перше, своїм віком, оскільки ікони і хрести, які там були, відносяться до кінця XVIII — середини і кінця ХIX століття, а по-друге, майстерністю їх виконання. Більшість цих ікон належить до відомих російських шкіл іконопису — загорської та суздальської. Ціна цієї колекції досить висока, особливо якщо ті ікони реставрувати. Тому не хотілося б, щоб ця колекція загубилася десь у столиці. Добре було б, якби вона потрапила до нашого краєзнавчого музею, для того щоб рівняни і гості міста мали змогу милуватися такою красою. Намісник Свято-Георгіївського монастиря на Козацьких могилах архімандрит Олексій: — Мене запросили в міліцію, щоб оглянути цю колекцію ікон. Правоохоронці сподівалися, що серед них я впізнаю вкрадені у нас у монастирі три ікони, одна з яких була подарована Президентом України Віктором Ющенком, і надпрестольний срібний хрест. Ті ікони, які я побачив у міліції, дорогі й старовинні. Навіть неозброєним оком видно, що вони потребують реставрації. Наші ж ікони були в ідеальному стані. Чужих нам не потрібно, а своїх там ми не побачили. Хоча певна надія на те, що наші ікони нам повернуть, є. Слідчі сказали, що мають привезти ще кілька ікон з цієї вилученої колекції, які нині знаходяться у Києві. Тому я сподіваюся, що серед них ми знайдемо свої ікони і повернемо їх до монастиря.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також