Статки рівненських нардепів: мільйони готівки та сотні квартир

4232 0

Ми у соцмережах:

Статки рівненських нардепів: мільйони готівки та сотні квартир

Торік рівняни обирали своїх народних депутатів, навіть не знаючи, звідки у них гроші на виборчу кампанію. Частина кандидатів, знайшовши шпарини у законодавстві, декларації про майно та доходи не подавали, тож виборцям залишалося хіба вірити, що гроші ті заробили… чесно. І лише цього року можна проаналізувати, хто, за скільки і в яких умовах жив до обрання у нардепи.

Депутат-мільйонер з невисокою зарплатою

Роман ІванісовНагадаємо, що до Верховної Ради Рівненщина обрала п’ятьох депутатів від мажоритарних округів. Четверо з них були висуванцями партії «Слуга народу». Були, бо після скандалу через приховування судимості та фабрикування документів про освіту з фракції виключили Романа Іванісова — обранця центральної частини Рівненщини. У своїй декларації пан Іванісов вказав дружину та двох синів. Більшість майна оформлена на дружину Марину: квартира на 30 кв. м у Києві, 37 соток землі та будівля зерносховища у Рокитному, дев’ять соток землі в Азовському Бердянського району Запорізької області, придбані у 2017 році, та вісім гектарів землі у Чернігівському районі Запорізької області. У самого Романа Іванісова ще є у власності третина квартири у Бердянську. А живе родина у Києві у квартирі на 102 кв. м на правах «безоплатного користування». Належить житло підприємниці Олені Графській.

У власності Марини Іванісової є «Mitsubishi ASX» 2011 року випуску. Нардеп їздить на 10-річному BMW 510 D, що зареєстрований на Тетяну Яровенко. Також нардеп задекларував кілька коштовностей: три годинники «Ulysse Nardin» та один «Rolex» (усі набуті торік), нарізний карабін BAR 2 Gold та оптичний приціл Z6i від «Swarovski Optik».

На сайті Amazon годинник «Ролекс», який задекларував рівненський нардеп, коштує більше 22 тисяч доларів. Попри це, доходи у родини — офіційні — торік були порівняно невисокими. Так, Роман Іванісов, який з осені працює у Верховній Раді, отримав 140,5 тис. грн заробітної плати з держбюджету та ще 187 тис. грн відшкодувань на нардепську діяльність. 29 тис. грн сплатила нардепу партія «Слуга народу» за його навчання, 56 тис. грн він отримав зарплати у товаристві «Проф Дез Контроль Плюс». Доходи дружини ще менші — 27 тис. грн зарплати у приватного нотаріуса, 30 тис. грн від продажу майна та 22 тис. грн від оренди.

Хоча заробляла у 2019 році родина Іванісових небагато, нардеп задекларував чималі суми готівки та грошей на банківських рахунках: більше двох мільйонів гривень, 101 тис. євро, 23 тис. фунтів стерлінгів та 673 тис. доларів готівки, ще 219 тис. грн у банку та 110 тис. грн, позичених «третій особі». Якщо порахувати, то статки родини Іванісових сягають більше 20 млн грн.

Любителі BMW

Сергій ЛитвиненкоОбраний від Березнівського, Сарненського та Костопільського районів «слуга» Сергій Литвиненко до обрання у Верховну Раду працював директором Зірненського спиртзаводу. Там само працювали і його син Антон, і дружина Евеліна. За понад півроку роботи на директорській посаді торік Сергій Литвиненко отримав 170 тис. грн заробітної плати, ще 150 тис. грн склала його нардепська зарплата, а 176 тис. грн — компенсація за депутатську діяльність, також 19 тисяч гривень вклала партія «Слуга народу» у навчання пана Литвиненка. Син Антон торік отримав 153,5 тис. грн заробітної плати на спиртзаводі. Евеліна Литвиненко — 83,4 тис. грн зарплати та ще 48,6 тис. грн доходу від продажу рухомого майна.

Спиртзавод надав у користування родині квартиру на 69 кв. м у Березному. У власності сімейства — домоволодіння на 324 кв. м, шість соток землі та квартира на 53 кв. м у Мукачеві на Закарпатті. Литвиненки — поціновувачі BMW. Родина має три автомобілі цього бренду: 535і 2014 року, 730D 2013 року та куплений торік X6 2015 року випуску. Відповідно до декларації пана Литвиненка, останнє авто зареєстроване на дружину та коштувало 1,2 млн грн. Також дружина має ВАЗ-211440 2008 року випуску. Родина ще задекларувала 122 тис. грн готівки.

І дача у Бармаках

Олександр АліксійчукОбраний від південних районів області Олександр Аліксійчук з дружиною Катериною виховують трьох дітей. Нардеп задекларував як власність 15 невеличких нежитлових приміщень у Рівному, 4,5 сотки землі у Рівненському районі, 15 соток у Великому Житині, квартиру в Рівному на 60 кв. м та дачний будинок у Бармаках на 157 кв. м. Родина має три авто: «Volvo XC60» 2017 року, куплене три роки тому за 1,7 млн грн, «Skoda Karoq» 2018 року за 815 тис. грн та «Renault Logan» 2014 року. Також нардеп з дружиною задекларували 230 тис. доларів та 1 млн грн готівки.

Торік Олександр Аліксійчук як директор «Будтех-Прому» отримав 159,5 тис. грн зарплати, ще 53 тис. грн — від «Інтер-Тракс». Підприємницька діяльність принесла пану Аліксійчуку 103 тис. грн доходу, нардепство — 162 тис. грн зарплати та 187 тис. грн відшкодування витрат на діяльність. Також нардепу виділили з держбюджету 71,5 тис. грн на оплату готельного номера у Києві, а партія «Слуга народу» компенсувала 17 тис. грн за навчання. Дохід дружини торік склав 22 тис. грн соціальної допомоги на дітей.

Квартири для нардепа ще будують

Олександр КовальчукНардеп від Рівного Олександр Ковальчук також виховує трьох дітей. У своїй декларації він вказав, що володіє квартирою у Рівному на 65 кв. м та четвертою частиною квартири у Новоград-Волинському. Дружина Лідія має у власності частку квартири у Вараші. Також нардеп зазначив, що вклав кошти у будівництво двох квартир (на 44 та 76 кв. м) та нежитлового приміщення у Рівному. Оскільки згадується, що договір купівлі-продажу оформлено з «Українською Промислово-Інвестиційною Групою», ймовірно, йдеться про будівництво багатоповерхівки на вулиці Толстого — за краєзнавчим музеєм.

Також Олександр Ковальчук задекларував два цінних годинники: «Breitling» та «Rolex», куплену торік «Audi Q7» 2015 року випуску, а також авто дружини — 13-річний «Mercedes-Benz Vito 115 CDI», придбаний минулого року.

Нардеп у 2019 році отримав 150 тис. грн від відчуження цінних паперів та корпоративних прав, 160 тис. грн зарплати народного депутата та 17 тис. грн компенсації за навчання. Дружина Лідія Рижа мала з офіційного доходу лише виплати на дітей. Родина також задекларувала 400 тис. грн на банківських рахунках, 182 тис. доларів, 25 тисяч євро та 350 тис. грн готівки.

Король нерухомості

Віктор М’яликОпрацьовувати декларацію депутата від найбільш північних районів області Віктора М’ялика, який балотувався як самовисуванець та нині входить до групи партії «За майбутнє», — справа нелегка. Він задекларував більше тисячі об’єктів нерухомості та сотні даних про отримані доходи від продажу майна. Пан М’ялик — київський забудовник, з дружиною Дариною він виховує шістьох дітей.

Нардеп у 2019 році володів близько 160 квартирами у Софіївській Борщагівці біля Києва (площею від 38 до 130 кв. м), понад тисячею середніх та невеличких нежитлових приміщень у цьому ж населеному пункті, не враховуючи кількох десятків машиномісць, дачним будинком у Мотовилівці Фастівського району на Київщині на 128 кв. м, понад 70 земельними ділянками у Софіївській Борщагівці (по 5, 9, 10, 11, 16, 20, 25 соток), двома будинками у Мотовилівці — на 504 та 193 «квадрати», близько 76 нежитловими приміщеннями та однією квартирою у Петропавлівській Борщагівці, автосервісом, дитячим садком у Софіївці Борщагівській, а ще — сімома дрібними ділянками (менше сотки кожна) у Воронках Володимирецького району на Рівненщині.

Їздить нардеп на «Lexus LS460L» 2015 року, вартістю 3,5 млн грн, та на «Lexus LX570» 2016 року, що коштує понад 3,7 млн грн. Дружина Дарина має чотирирічний «Mercedes-Benz SL400» за три мільйони гривень та «Porsche Cayenne» 2018 року випуску і вартістю понад 5,7 млн грн.

Торік Віктор М’ялик отримав 316 млн грн доходу — переважно за продаж нерухомості. Заробітна плата у парламенті становила 314 тис. грн, на «МДС-Буд» — 29 тис. грн. Дружина отримала понад 2,2 млн грн доходу від надання майна в оренду. На банківських рахунках родина має 3,4 млн грн та 13 тисяч доларів, готівкою — 1 млн доларів та 150 млн грн.

Олеся АНТОНЕНКО.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також