Страждання Журавля

2543 0

Ми у соцмережах:

Страждання Журавля

Ви ніколи не пробували оцінити свої страждання грошима? Через образу наприклад. Скажімо, обматюкав вас нетверезий перехожий і ви через це почали страждати. Скільки це коштує?

Журавель Ви ніколи не пробували оцінити свої страждання грошима? Через образу наприклад. Скажімо, обматюкав вас нетверезий перехожий і ви через це почали страждати. Скільки це коштує? Насправді судова практика має чималу історію дуже цінних страждань. Років двадцять тому один місцевий політик регулярно страждав від публікацій нашої газети і оцінював ці страждання у судових позовах в астрономічні суми. Аж поки не постраждав остаточно. Все це припинилося після того, як із суми позову «за страждання» стало треба платити мито у десять відсотків від суми, на яку «постраждав» позивач. З того моменту «страждання» різко подешевшали і, здавалось, із цим покінчено якщо не назавжди, то надовго. Аж раптом наш знаменитий земляк, співак, поет, композитор, художник і просто чудова людина Юрко Журавель побачив, як його карикатуру на Януковича використали, на його думку, не за призначенням. Зробила це росіянка Валентина Петренко, яка видала малюнок Юрка за свій, попередньо дещо перемалювавши. Замість того, щоб посміятися із бідолашної громадянки держави-агресора і порадіти за майже всесвітню популярність свого малюнка, Журавель почав морально страждати, настраждавши загалом на 180 тисяч гривень. Саме таку суму наш знаменитий земляк вимагає тепер через суд із громадянки Петренко. Цікавий не сам судовий позов — Юрко Журавель вільний судитися де завгодно і з ким завгодно. Цікава формула, за якою він визначив грошовий еквівалент своїх страждань. Як на мене, то він явно продешевив. Хто знає, може, за якийсь час малюнки Журавля коштуватимуть як роботи Пікассо? А тут жалюгідні 7200 доларів за курсом НБУ!

Микола НЕСЕНЮК.
Журавель сенаторка 2
Рівненський карикатурист Юрко Журавель вимагає від російської сенаторки Валентини Петренко моральної компенсації
Вчора у Рівненському міському суді розпочали розглядати справу карикатуриста та музиканта Юрка Журавля проти російської сенаторки Валентини Петренко. На початку листопада карикатуру рівненського митця, на якій була зображена команда колишнього президента Януковича, що горіла у пекельному казані, сенаторка подала як власну, представивши на прес-конференції, що на ній зображені художники французького видання «Charlie Hebdo», які перед тим намалювали карикатуру на російський літак A32, що розбився в Єгипті. Юрко Журавель тепер вимагає у суді від п.Петренко моральної компенсації у сумі 180 тис. грн. Допомагає Юрку Журавлю покарати російську сенаторку за порушення авторських прав патентний повірений Юрій Трачук. Справу про відшкодування моральної шкоди веде суддя Оксана Панас. Вчора було попереднє слухання справи. Юрій Трачук, патентний повірений: — У середу суддя вирішила, щоб до розгляду справу призначити на вересень. Тривала процедура повідомлення російської сенаторки — потрібно надсилати судове доручення через Мін'юст. Російський суд опісля має допитати Валентину Петренко і вислати в Україну матеріали. Цього не зробить — будуть розглядати у Рівному справу і без них. Я б не був таким упевненим, що на засіданнях у міському суді не буде захисту. Вона може дати довіреність на будь-якого юриста в Україні, щоб він вів її справу. Суму моральної компенсації підтвердив судовий експерт-психолог. Юрко Журавель проходив психологічний огляд, який визначив, у чому полягали його душевні страждання. Творчі люди дуже ранимі. Для Журавля це болісна тема. Цілком ймовірно стягнути з російської сенаторки кошти. Між Росією та Україною діють договори у сфері надання правової допомоги. Рішення українського суду потрібно буде передати у російський суд, щоб він визнав його дійсним на території Росії. Навіть якщо цього в Росії не зроблять, судове рішення буде чинним на території України, і як тільки Валентина Петренко перетне кордон України, навіть якщо буде робити пересадку в аеропорту, вона буде автоматично визнана порушником закону і затримана, доки з неї не стягнуть борг. Окрім того, рішення українського суду про стягнення моральної компенсації можна надіслати у суди інших країн, з якими Україна має укладені договори, і на території тих країн, які визнають це рішення, з російської сенаторки також можуть стягнути борг. Юрій Журавель, карикатурист та музикант: — Сподіваюся, що нам вдасться виграти справу. Є й надія, що на території Росії рішення українського суду визнають. Роблю це не так заради себе, як заради інтересів держави. Я — український художник, і мій твір вкрали, жорстоко сплагіатили. Держава все-таки має розпочати захищати інтереси своїх громадян, зокрема, у сфері авторського права. Щодо суми компенсації, то 180 тис. грн. — це розмір п'яти окладів Валентини Петренко. А психологічний огляд пройшов одразу після цього випадку — мені порекомендували це зробити.
Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також