Суд над хірургом «пішов» по третьому колу

1433 0

Ми у соцмережах:

Під час одного із судових засідань у справі лікаря

П’ятий рік пішов відтоді, як до Рівненської обласної лікарні привезли 28-річного мотоцикліста Ростислава Федорова, який зазнав травм у результаті ДТП: його мотоцикл зіткнувся з автомобілем. Чоловік втішав дружину, що все владнається. А невдовзі помер. Його родина вважає, що у смерті Ростислава винен хірург обласної лікарні Віктор Водоп’ян. Рідні заявили про це в поліцію, і справа у 2016 році потрапила в Рівненський міський суд.

Там вона перебуває й досі. Нині — у Петра Денисюка, уже в третього за рахунком судді. Першому, судді Головчаку, потерпілі заявили відвід, другий, Віктор Кухарець, подав у відставку і був звільнений. Як повідомили у прокуратурі Рівненської області, у справі допитано частину свідків та потерпілих.

На одному з попередніх засідань прокурор Василь Суржук, який підтримує державне обвинувачення, зачитав висновки експертизи Житомирського судово-медичного бюро, яку проводили навесні 2016 року. Експерти дійшли висновку, що тактика надання допомоги була неправильною, і якби провели консиліум лікарів, шанси на порятунок пацієнта були б вищими. «Ці обставини вплинули на смерть потерпілого, але не були основною її причиною», — сказано також у висновку.

Віктору Водоп’яну інкримінують невиконання чи неналежне виконання медичним або фармацевтичним працівником своїх професійних обов’язків внаслідок недбалого чи несумлінного до них ставлення, що спричинило тяжкі наслідки для хворого. Однак термін кримінальної відповідальності для нього уже минув. Тож навіть у разі визнання судом вини лікаря ні позбавлення волі, ні її обмеження чи виправних робіт йому не призначать. Позиція суду має значення хіба в питанні задоволення цивільного позову потерпілих. Санкція статті передбачає також позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю до п’яти років, і це також вирішуватиме суд.

Насправді лікаря у нашій країні покарати важко, оскільки немає механізму притягнення до відповідальності фахівця за некомпетентне надання лікарської допомоги. У МОЗ України упродовш цього року обіцяють підготувати закон, який у разі його прийняття Верховною Радою уведе обов’язкове ліцензування для лікарів, щоб лікар ніс професійну відповідальність за свої дії. У багатьох країнах така практика давно запроваджена. За професійні помилки лікар може назавжди втратити ліцензію.

Світлана Федас.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також