Судді просять захисту у Президента

2477 0

Ми у соцмережах:

Судді просять захисту у Президента

Звернення до Президента України, голови Верховної Ради, міністра внутрішніх справ, голови Служби безпеки та генерального прокурора України було прийняте на розширеному засіданні Ради суддів апеляційного суду та місцевих судів Рівенської області.

Судді просять захисту, констатуючи факти систематичного побиття суддів області, замахи на їхнє вбивство, крадіжки та знищення особистого майна. Відповідно до статті 42 Закону України «Про статус суддів» судді, члени їхніх сімей та їхнє майно перебувають під особливим захистом держави, однак держава не може забезпечити виконання цієї норми закону в Рівенській області. Судді просять Президента та керівників правоохоронних структур держави взяти під особистий контроль розслідування всіх кримінальних справ стосовно потерпілих суддів Рівенщини.

Їх б’ють все частіше На розширеному засіданні Ради суддів проаналізовано хроніку нападів на суддів області, яку від преси та громадськості правоохоронці завжди приховували. Виявляється, напади на слуг Феміди тривають рік у рік, а жоден з їхніх кривдників так і не потрапив на лаву підсудних. 2003 рік У під’їзді будинку за місцем проживання було вчинено напад на суддю апеляційного суду області Сергія Баглика. Справа була порушена за фактом нападу, однак до цього часу винних осіб не знайдено і не притягнено до кримінальної відповідальності. Двічі зазнавав нападу суддя Здолбунівського районного суду Анатолій Калюжний. В першому випадку у вересні спалили його авто та гараж. За даним фактом було порушено кримінальну справу, яка на даний час зупинена. Через місяць, коли суддя повертався з роботи, на нього було вчинено напад біля… приміщення районного відділення управління Служби безпеки. Слугу Феміди побили та пограбували. Він тривалий час перебував на лікуванні. Хоча за даним фактом і було порушено кримінальну справу, проте вона нині зупинена. Винуватців побиття судді не знайдено. 2004 рік У червні під час святкування випускного вечора хулігани побили суддю Дубровицького райсуду В.Краська. У вересні невідомі особи зламали вхідні двері в житло голови Дубровицького райсуду С.Пахути і викрали особисте майно судді та гроші. 2005 рік У травні вчинено замах на вбивство судді Млинівського райсуду Алли Бандури. Раніше судимі мешканці Млинова проникли в оселю судді та заподіяли їй 12 колото-різаних ран. Суддя тривалий час перебувала на лікуванні. Незважаючи на те, що винуватці злочину були затримані на третю добу, по справі тривалий час проводились слідчі дії. 24 жовтня кримінальну справу щодо обвинувачених у замаху на вбивство судді направлено до Верховного Суду України. 25 жовтня — напад на голову Рівенського райсуду Віктора Лопацького. 31 жовтня під час судового засідання у залі Рівенського районного суду жінка із селища Зоря погрожувала судді. Її обурило те, що він наклав штраф її чоловіку за злісний опір працівникам міліції. Хоча штраф був мінімальний, жінка розходилась не на жарт, обізвала суддю «хапугою та здирником». Оскільки далі поведінка пані була неадекватною, суддя був змушений викликати охорону, і жінку відвезли у міліцію. Суддя написав заяву про погрози у міліцію.

У претендентів — неприємності Трьох претендентів на голову апеляційного суду переслідують неприємності. З невідомих допоки причин влітку мобільний телефон голови Острозького суду Сергія Штогуна почали прослуховувати працівники «компетентних органів». Несподівано роздруківка телефонних розмов острозького судді, в якій нібито містилися і телефонні номери «кримінальних авторитетів» сусідньої області, потрапила до народного депутата Олександра Мороза, який спрямував свій запит до Генпрокуратури з вимогою перевірити достовірність отриманої ним інформації. Як стверджують колеги Штогуна, викликані запитом прокурорські перевірки були незаконними, вони розцінюють це як втручання в особисте життя голови райсуду. На другого претендента на посаду голови апеляційного суду Рівенщини — Віктора Лопацького минулого тижня було вчинено розбійний напад, злочинці так познущались над беззахисним слугою Феміди, що він досі перебуває у лікарні. Минулого тижня міліція затримала.трьох чоловіків, яких запідозрила у глумі над суддею. Один з них — Валентин, майстер спорту з боротьби, на прізвисько Кувалда. Відомо, що під час президентських виборів він місяць охороняв хату кандидата в президенти Віктора Ющенка у Конча Заспі. Валентин прийшов сам на виклик в управління боротьби з організованою злочинністю, та звідти додому більше не повернувся. Затриманий стверджує, що на момент нападу на суддю він має алібі, та на це слідчі поки що не зважають. До списку підозрюваних потрапили також Ігор з Гощі та Тарас з Рівного, обидва працюють охоронцями в обласному центрі. Вони також добровільно з’явились на виклик УБОЗу, та уже майже тиждень перебувають у слідчому ізоляторі. Один із підозрюваних, який допоки залишається на волі, хоч в його будинку і було проведено днями обшук, у розмові з журналістом «РВ» заявив, що затримані міліцією не причетні до побиття судді — їхні друзі намагаються зараз розшукати справжніх злочинців і передати їх правоохоронцям. Він також стверджує, що версія прокуратури, що на суддю був скоєний напад через його професійну діяльність, є хибною. Сам Віктор Лопацький заявляє, що злочин скоєно на замовлення, і він здогадується, хто це зробив. Сподіваємось, пан суддя вилікується і відкриє завісу секретності, якою прокуратура щільно «покрила» цю справу. До третього претендента на голову апеляційного суду — Петра Денисюка, теперішнього голову Рівенського міського суду, тривалий час приїздить перевірка за перевіркою, а нардепи вимагають звільнити його з посади, проте Вища рада юстиції України підстав для звільнення не знайшла. А кілька днів тому Денисюк отримав на свій мобільний телефон брутальні SMS-повідомлення, а останньою була… погроза застрелити. Денисюк вже написав заяви про це в СБУ та прокурору області. А тим часом, зважаючи на ці «пригоди», кажуть, що жоден з цих трьох претендентів головою апеляційного суду не стане. Більш ймовірно, що на посаду голови апеляційного суду буде призначено «темну конячку» з іншої області.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також