Суддів у Рівному ніяк не розселять…

2439 0

Ми у соцмережах:

Суддів у Рівному ніяк не розселять…

Колись магазини будувалися як магазини, банки як банки, школи як школи, суди як суди, лікарні як лікарні. Тепер власники будівель у Рівному жонглюють тими приміщеннями як циркові фокусники — музичне училище стало банком, у лікарні влаштували суд, у художній школі… теж суд. Процес не зупиняється. Головне завдання нашого часу — комфортно розмістити усі численні суди, які розмножуються як кролики.

Міський голова Рівного нарешті вирішив зробити-таки щось не тільки для судів, а й для інших. Але суди у нас, як і раніше — найпотрібніші. Тож незабаром приміщення судів на вулицях Драгоманова та 16 Липня перейдуть із власності міста до власності судової адміністрації. А за це суди ніби обіцяють віддати місту приміщення колишнього Нацбанку на вулиці Петлюри, оскільки там судам буде незручно. А ще суди хочуть взяти собі споруду колишнього ЦНТІ на вулиці Замковій. Що зробиш — обсяги справедливих судових рішень вже не вміщаються у будинках на вулицях Петра Могили, Шкільній та Дубенській.

Остаточний задум Володимира Хомка виглядає, за його словами, так:

Будівлі колишнього банку на Симона Петлюри (а там не лише головний корпус, який видно з вулиці, а й нова та добротна чотириповерхова будівля у дворі) — більші за площею та кращі, тому нам вигідний такий обмін, хоча він ще не стовідсотковий. Наше рішення про передачу приміщень судовій адміністрації набере чинності лише тоді, коли ми отримаємо приміщення на вулиці Симона Петлюри. А ці приміщення можуть вирішити всі наші проблеми: і з виставковою залою, і з музичною школою, і з приміщенням для молоді та ін.

Щоб розпочати процес передачі офіційно, міський голова скликав позачергову сесію міськради на вівторок, 7 травня. Проте остаточне рішення ухвалюватиме Кабмін. Тим більше, що будівлю Нацбанку судовій адміністрації передавали з умовами. Так, частина площі мала залишатися за Нацбанком, а частина — перейти за договором оренди Фонду держмайна. Останній планував у дворову будівлю перенести своє регіональне відділення, яке сьогодні на вулиці 16 Липня. Керівник відділення Кирило Бережний зазначає, що договір оренди судова адміністрація з фондом так і не підписала, тож чи збережуться домовленості, якщо будівлі передадуть місту, він не знає. Ймовірно, знову будуть переговори.

Щодо Окружного суду Рівного, який об’єднає рівненські міський та районний суди і який мав би, як планували, в’їхати у приміщення на вул. Симона Петлюри, то від цієї ідеї відмовилися. За словами начальника територіального управління Державної судової адміністрації України у Рівненській області Віктора Вдовиченка, приміщення на вул. Симона Петлюри — специфічне, обладнане як банківська установа і не пристосоване для роботи суду. Об’єднані міський та районний суди тепер хочуть помістити в інше приміщення — у дев’ятиповерхівку на вулиці Замковій, 22?А.

За словами Віктора Вдовиченка, судова адміністрація клопотатиме у Кабміну, аби усі дев’ять поверхів було передано під суд, адже приміщення на Замковій на сьогодні, за словами п. Вдовиченка, використовують неефективно. Так, там працює кілька представництв державних органів влади, зокрема, виконавча служба, ЦНТІ, управління судової адміністрації та ін. Будівля у занедбаному стані та з поламаними ліфтами. Якщо приміщення передадуть суду, його буде відремонтовано. На ремонт судів у нас грошей завжди скільки завгодно! Площа дозволить помістити усіх суддів нинішніх районного та міського суду в одну будівлю, на сьогодні ж вони у трьох (на вулицях Шкільній, Дубенській та Петра Могили).

— До приміщення на Замковій є хороший під’їзд, там є місце для парковки, внутрішній дворик, потрібний для роботи суду, ліфти можна легко відновити, — коментує п. Вдовиченко. — Приміщення на Дубенській належить міськраді, тому його повернемо. А ось на Шкільну та Петра Могили могли б переїхати за договором оренди структури, які на сьогодні працюють на Замковій, 22?А.

Микола НЕСЕНЮК,
Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також