Суддя Гудзенко сяде першою?

3386 0

Ми у соцмережах:

фото - Четверта влада: Ярослава Гудзенко

Непідкупність українських суддів загальновідома. Ті, кому дуже треба вирішити багатомільйонні справи на власну користь, шукають для себе непідкупного суддю подалі від столиці. Це і уваги менше приверне, і зусиль для переконання непідкупного судді потрібно набагато менше, ніж у Києві. Про це знали всі і завжди. І лише тепер Національне антикорупційне бюро спромоглося всерйоз перевірити непідкупність суддів обласних судів. Не виключено, що першою, чия непідкупність буде розслідувана та доведена до антикорупційного суду, стане Ярослава Гудзенко — суддя Господарського суду Рівненської області. Теоретично це може коштувати нашій землячці від семи до дванадцяти років на роздуми про життя у закритому приміщенні. За що стільки?

Не один рік Україна намагалася відсудити у підприємства «ПрикарпатЗахідтранс», що зареєстроване у Рівному і належало російській компанії «Транснафтопродукт», 1433 кілометри української частини нафтопродуктопроводу Самара-Західний напрямок та Грозний-Армавір-Трудова. Після низки оскаржень Вищий господарський суд України у березні 2015 року залишив нафтопродуктопровід за Україною. А вже за кілька днів ДП «ПрикарпатЗахідтранс» подало заяву до Господарського суду Рівненської області на перерозгляд справи, бо нібито з’явилися нововиявлені обставини. А саме — труби, які хоче відсудити Україна, було давно демонтовано, але підприємство про це не знало, бо документи про це нібито були в Росії і та тільки недавно їх надала. Суддя Ярослава

Гудзенко погодилася з доводами російської компанії — і суди навколо нафтопроводу розпочалися по новому колу.

Рішенням пані Гудзенко недавно зацікавилося НАБУ, відкривши кримінальне провадження за ч.5 ст.191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені в особливо великих розмірах). Підозру у справі ще не оголошено нікому. 23 серпня НАБУ за рішенням Солом’янського суду Києва тільки отримало доступ до оригіналів судової справи, яку вела Ярослава Гудзенко.

У клопотанні до суду НАБУ зазначило, що «суддя Ярослава Гудзенко, діючи умисно, лише упродовж одного засідання за результатами розгляду однієї заяви ДП «ПрикарпатЗахідтранс» прийняла рішення на користь та в інтересах зазначеної юридичної особи нібито за нововиявленими обставинами». НАБУ зазначає, що документи, які подав «ПрикарпатЗахідтранс», датовані 2002, 1998 та 1997, тобто «безумовно не могли бути прийняті судом як нові».

Вартість нафтопроводу, за який судилася Україна, оцінюють у близько 8,2 млн. доларів США. Після поновлення справи торік суди відмовили Фонду держмайна та Генпрокуратурі у позові, щоб нафтопровід передати у власність України. Серед кількох причин — та, що ДП «ПрикарпатЗахідтранс» не може бути відповідачем у справі, оскільки не було власником трубопроводу. У матеріалах суду зазначено, що після розпаду СРСР цей нафтопродуктопровід був у віданні ВАТ «Північно-Кавказький Транснафтопродукт», яке з 1 вересня 2010 року припинило свою діяльність у зв'язку з реорганізацією в АТ «Чорномортранснафта».Та й у 2017 році 100% статутного капіталу підприємства ДП «ПрикарпатЗахідтранс» перейшло у власність швейцарській компанії «Інтернешнл Трейдінг Партнерс АГ».

Ярослава Гудзенко, повідомили в апараті Господарського суду Рівненської області, перебуває у відпустці. Цього року вона пройшла кваліфікаційну перевірку, а торік претендувала на посаду судді Вищого суду з питань інтелектуальної власності.

Якщо НАБУ оголосить підозру і передасть справу до суду, на винних у тому, що Україна не відсудила нафтопровід, може чекати суворе покарання: позбавлення волі на термін від семи до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на термін до трьох років та з конфіскацією майна.

Додамо, що за даними електронної декларації Ярослави Гудзенко, вона володіє квартирою на 67 кв. м у Києві та є власницею у столиці ще половини квартири, площею 69 кв. м. Окрім того, має у Києві місце для парковки. Їздить суддя на авто «Toyota RAV4», яке придбала у 2007 році новим, та має 44 тис. доларів (що за нинішнім курсом більше 1,2 млн. грн.) та 50 тис. грн. задекларованої готівки. Зарплата судді торік склала 189 тис. грн., також судді подарувала 50 тис. грн. Галина Данильченко, з якою пані Гудзенко є співвласницями київської квартири.

Сергій ТКАЧЕНКО.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також