Судити корупціонерів хочуть шестеро рівнян

3299 0

Ми у соцмережах:

Суддя Мар'ян Головчак

Торік в Україні створили Вищий антикорупційний суд і уже півроку як триває відбір суддів до нього. Стати «антикорупційним» суддею можуть, відповідно до закону, не лише судді, а й адвокати та науковці. Документи на участь у конкурсі подали більше півтори сотні кандидатів, зокрема, дев’ятеро вихідців з Рівненщини. Проте троє рівнян зі змагань вже вибули, не склавши іспит. Ще кілька, ймовірно, не пройдуть перевірку на «антикорупційність».

Вищий антикорупційний суд розглядатиме справи, що стосуються високопосадовців та правоохоронців: про отримання ними неправомірної вигоди, зловживання службовим становищем, незаконне збагачення та неправдиве декларування доходів.

Загалом у ВАС працюватиме 39 суддів: 27 суддів першої інстанції та 12 у складі Апеляційної палати.

Тетяна ДемчинаНаприкінці грудня Вища кваліфікаційна комісія суддів опублікувала результати іспитів, які писали кандидати. Тим, хто не набрав мінімально потрібну кількість балів, участь у конкурсі було припинено.

Серед кандидатів, які вибули, опинилися рівненський адвокат Сергій Лук’янчук, суддя Вараського міського суду Тетяна Демчина та колишній прокурор, а нині адвокат Анатолій Мельничук.

А ось екс-суддя Рівненського міського суду Мар’ян Головчак (з липня минулого року він працює у Шевченківському районному суді Києва) за результатами іспитів – другий у рейтингу кандидатів на посаду судді першої інстанції ВАС.

Незважаючи на гарні знання, п.Головчак опинився у списку суддів, проти яких виступають громадські організації «Центр протидії корупції», «Фундації DEJURE», «Автомайдан» та «Трансперенсі Інтернешнл Україна».

Причин активісти назвали декілька, проте всі вони стосуються декларації судді: «Мар'ян Головчак вказував різні дані у деклараціях про права власності чи користування на три квартири, не задекларував дохід від продажу майна, вказав сумнівний дохід від продажу автомобіля дружини (30 тис. грн. за «Toyota Corolla» 2010 року)».

Також сумніви виникли щодо будинку у Львівській області майже на 300 «квадратів», власником якого став у 2013 році батько судді. Хоча, варто зазначити, що мама п.Головчака – підприємниця, а суддею він став у 2008 році.

Претензії громадські активісти також висунули до судді Рівненського окружного адміністративного суду Андрія Сала. Бо він «у лютому 2014 року визнав протиправним і скасував звернення депутатів Володимирецької районної ради до президента й парламенту, у якому вони закликали припинити політичні репресії проти Євромайдану та відмінити ухвалені 16 січня «диктаторські закони»».

Андрій Сало

«Суддя Сало, ймовірно, виконував політичну вказівку», - зазначають активісти у рубриці «Негідні кандидати до антикорсуду» на сайті «Української правди». Окрім того, активісти зазначають, що суддя Сало користувався автомобілем BMW, який не зазначав в деклараціях.

Конкурентами суддів Головчака та Сала у першій інстанції ВАС також є рівненський адвокат та директор ТОВ «Лінія права», а у минулому – прокурор Віктор Ногачевський, а також суддя Млинівського районного суду Петро Феськов.

Зауважень до цих двох кандидатів в українських громадських активістів немає. Проте Громадська рада міжнародних експертів, яка обирає суддів ВАС разом з Вищою кваліфікаційною комісією суддів, на своєму засіданні 9 січня поставила під сумнів кандидатуру пана Феськова. Причиною стала декларація про його майно.

 Міжнародні експерти також засумнівалися у кандидатурі Анатолія Квятковського, який претендує на посаду судді Апеляційної палати ВАС. До 2016 року п.Квятковський працював суддею Апеляційного суду Рівненської області, а потім пішов у відставку.

Анатолій Квятковський

Також до п.Квятковського є зауваження від українських активістів, які зазначили, що він, ймовірно, вносив недостовірні відомості у декларації протягом 2011-2014 років.

«Йдеться про набуте ним 2007 року право користування об'єктом "господарські та інші споруди" загальною площею 91 кв. м. у Рівному, який він задекларував аж 2015 року». Сумніви також викликала сума, за яку суддя купив у 2017 році авто « KIA Sportage» 2016 року випуску (за 150 тисяч грн, відповідно до декларації), а також запитання в активістів є до будинку екс-судді на 226 «квадратів» у Рівному.

Окрім п.Квятковського, суддею Апеляційної палати хоче стати рівненський адвокат та викладач аграрного коледжу Микола Глотов. Зауважень від активістів до нього немає.

Микола Глотов

Зазначимо, що Громадська рада міжнародних експертів до 26 січня розглядатиме кандидатури, які склали іспит. Можливо, серед сумнівних, на думку міжнародних експертів, опиниться і ще хтось із рівнян.

Проте опісля ще мають відбуватися спільні засідання Громадської ради міжнародних експертів та Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Під час засідань проведуть голосування щодо того, чи відповідають кандидати критеріям доброчесності і професійності.

Якщо 9 членів кваліфкомісії та 3 із 6 міжнародних експертів не підтвердять відповідність кандидата, він не зможе претендувати на посаду судді. Остаточне ж рішення, хто стане суддею Вищого антикорупційного суду, ухвалюватиме Вища кваліфікаційна комісія суддів.

Алла САДОВНИК. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також