Сім‘я з Рівного відсудила в Росії 140 тисяч євро моральної шкоди

4795 0

Ми у соцмережах:

фото з особистого архіву Катерини Алексєєнко

В Рівненський міський суд надійшло 8 позивних заяв про компесацію моральної шкоди Російською Федерацією через агресію на сході України. П’ять позовів за рішеннями суддів уже задоволені повністю.

140 тисяч євро моральної шкоди сім`ї Алексєєнко має відшкодувати Російська Федерація внаслідок збройної агресії на сході України. Таке рішення прийняв Рівненський міський суд, повідомляє UA: Рівне  . Кожен з чотирьох членів сім’ї Алексєєнко має отримати по 35 тисяч євро (1 мільйон 131 тисяча 366 гривень за офіційним курсом Національного Банку України на день подання позову) від Російської Федерації.

Катерина Алексєєнко у 2014-му вона разом із чоловіком та двома дітьми змушена була переїхати із Макіївки Донецької області у Рівне.

Я сама народилася у Рівному. Працювала з чоловіком на шахті, там усі знали що я із заходу. – Розповідає Катерина. – Влітку 2014-го мені почали погрожувати невідомі люди і довелося переїхати. Позов до суду, якщо я не помиляюся, ми подали у 2017-му.

Розглядала справу у Рівненському міському суді суддя Вікторія Галінська. Окрім справи Алексєєнко, станом на сьогодні у неї на розгляді перебувають й інші аналогічні позови до Російської Федерації про відкшодування моральної шкоди переселенцям, учасникам АТО чи сім’ям загиблих.

 

Дві справи закінчилися із винесенням заочних рішень і вони вже набули чинності, – коментує журналістці UA:Рівне суддя Галінська. – По двох інших справах рішення винесені, але станом на сьогодні ще вони не набрали законної сили. Тому що не відомо чи буде відповідач (Російська Федерація – ред.) їх оскаржувати. І ще дві справи перебувають на розгляді. Для підтвердження факту завдання шкоди діями зі сторони Російської Федерації, зокрема встановлення факту збройної агресії, люди змушені попередньо звертатися до суду за захистом своїх прав. Після чого звертаються для відшкодування моральної шкоди.

Відповідача – державу Російська Федерація, на засідання суду викликали через офіційне направлення повістки у посольство РФ у Києві.  

- Усі повістки по усіх справах ними були отримані вчасно, жодної реакції зі сторони відповідача здійснено не було. Тому змушені були виносити заочні рішення, – пояснює суддя Галінська.

Юридичним супроводом справи Алексєєнків займалася громадська організація "Сила права". Юрист-консульт рівненської приймальні цієї організації Людмила Чурилович зазначає, що після винесення позитивного рішення Рівненського міського суду, позов потрібно передавати до Європейського суду з прав людини.

Потрібно розуміти, що там такі справи можуть розглядатися три, чотири, а то й п’ять років, ми це обов’язково пояснюємо це своїм заявникам, – каже Людмила Чурилович. – Надалі, якщо Європейський суд з прав людини виносить позитивне рішення про виплату, а Російська Федерація добровільно не виплачує ці кошти, то Європейський суд відкриває виконавче провадження і ці кошти можуть бути відшкодовані.

Я розумію, що ця боротьба ще триватиме не один рік, але хоча б наші внуки щось отримають, – каже Катерина Алексєєнко.

По 60 тисяч євро моральної шкоди від Російської Федерації за рішенням Рівненського міського суду можуть отримати і члени сімей двох загиблих на сході України військових з Рівненщини. Йдеться про сім’ю бійця з Гощанського району, який загинув під час мінометного обстрілу під Кримським на Луганщині та загиблого внаслідок поранення під Попасною бійця зі Здолбунівського району.

Загалом за словами судді-спікерки Олени Першко, в Рівненський міський суд надійшло 8 позивних заяв про компесацію моральної шкоди Російською Федерацією через агресію на сході України. П’ять позовів за рішеннями суддів уже задоволені повністю.  


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також