Світ на порозі війни

1260 0

Ми у соцмережах:

Світ на порозі війни

НАТО планує створити п'ять військових баз в країнах Східної Європи, а також хоче відмовитися від головної угоди з Росією, яка накладає обмеження на діяльність в колишніх країнах східного блоку, повідомляють німецькі ЗМІ.

Самолеты НАТО

Нові бази НАТО

Про проект нових баз пише газета "Frankfurter Allgemeine Zeitung". У публікації підкреслюється, що Росію в НАТО розглядають як "загрозу номер один". Створення баз у Польщі, Румунії, Естонії, Латвії та Литві має стати ядром "плану дій", який офіційно буде прийнято на саміті НАТО в Уельсі, який пройде 4-5 вересня. Повідомляється, що в документах, які готуються до саміту, Росію називають "загрозою для євроатлантичної безпеки". Дії в Україні зібрано під заголовком "гібридна війна". На базах буде постійно знаходитися від 300 до 600 військових, а також планується поставка важких озброєнь, зокрема танків. Генсек НАТО
Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен
Також видання підтверджує повідомлення британської преси про те, що НАТО планує створити "сили швидкого реагування". Щоправда, вони будуть нараховувати близько 4000 осіб, а не 10 тисяч, як повідомляла напередодні британська "Financial Times". Офіційне оголошення про це також очікується в Уельсі. У нові об'єднані експедиційні сили, як очікується, увійдуть підрозділи ВПС, ВМС і сухопутних військ. Вони повинні бути готові до швидкого розгортання і "регулярних, частих навчань". Командування передбачається покласти на представників від Великобританії.

У зв'язку з ситуацією в Україні

Раніше у зв'язку з ситуацією навколо України НАТО вжив низку заходів, які альянс пояснює необхідністю забезпечення безпеки союзників. Було посилено місії повітряного патрулювання країн Прибалтики, літаки з радіолокаційним обладнанням здійснюють регулярні польоти над територією Польщі та Румунії, введено додаткові кораблі НАТО в Балтійське і Середземне моря. Крім того, альянс заявив про збільшення постійної присутності персоналу, про розширення програми навчань, зміцнення системи раннього оповіщення та посилення можливостей сил реагування.

Розірвати угоду з Росією

Інше німецьке видання — "Der Spiegel" — повідомляє, що у зв'язку з діями Росії в Україні низка держав Північноатлантичного альянсу закликали розірвати Основоположний акт НАТО-Росія. Він обмежує кількість військовослужбовців, яких НАТО має право розміщувати на території держав колишнього східного блоку. Тижневик посилається на свої джерела в уряді Німеччини і штаб-квартирі НАТО в Брюсселі. Цей варіант підтримують Польща, країни Балтії, а також Канада. Німеччина проти, однак джерело в дипломатичних колах ФРН повідомило, що "з кожним новим військовим кроком росіян відстоювати цю позицію Берліну стає все важче". Міністр закордонних справ Люксембургу Жан Ассельборн в інтерв'ю тижневику зазначив, що "у зв'язку з новими агресивними діями Росії дипломатія все ясніше демонструє свої межі". За його словами, виникає питання, чи можливо ще домогтися чого-небудь від президента Росії Володимира Путіна за допомогою переговорів. Напередодні за підсумками саміту ЄС у Брюсселі європейські лідери виділили тиждень на опрацювання нових економічних санкцій щодо Росії. Розпливчасте формулювання і відсутність конкретних термінів відобразили різні позиції європейських країн з цього питання. Наприклад, прем'єр Словаччини заявив, що може накласти вето на нові санкції, якщо вважатиме, що вони зашкодять його країні, що імпортує російський газ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також