Світлана Богатирчук-Кривко: «Свого онука я поведу саме до цієї школи»

2792 0

Ми у соцмережах:

Світлана Богатирчук-Кривко: «Свого онука я поведу саме до цієї школи»

Теплу атмосферу цієї школи відчуваєш, тільки-но переступивши її поріг. Тут присутнє те, що називається «духом закладу», який об’єднує в дружне товариство галасливих дітлахів та їхніх вчителів.

Педагоги-чоловіки йдуть працювати у «Престиж» Оскільки «Престиж» є школою повного дня, після уроків з дітьми 1-4 класів працює вихователь. Обов’язкова умова — вихователем у класі дівчат має бути жінка, у класі хлопців — чоловік. Знайти чоловіка з педагогічною освітою в Рівному неважко, але знайти того, хто хоче і може працювати з дітьми — проблема. Попервах вихователі часто мінялися, але тепер молоді спеціалісти-чоловіки самі заявляють про бажання працювати саме в цій школі: тут вища, ніж у загальноосвітній, платня, і доброзичливий колектив. Правилом цієї школи як класичної гімназії є роздільні класи хлопчиків та дівчаток. Дискусії фахівців і батьків з приводу того, добре це чи погано, були і залишаються. Однак одержаний школою досвід виявився позитивним: у підлітковому віці між хлопцями та дівчатами, які раніше навчалися в окремих класах, складаються кращі стосунки, ніж між дітьми зі спільних класів, і з наступного року директор школи Лілія Котовська планує об’єднувати гімназійні восьмі класи хлопців на дівчат.

Директор змагалася у стрибках у мішку Шкільній традиції проводити День фізкультурника у формі пікніка уже понад 10 років. Погожого осіннього дня уся школа з вчителями, директором і батьками, взявши з дому «сухі пайки», виїздить у ліс. — Раніше, коли школа була початковою, у нас навчалося менше дітей, і організувати виїзд на природу було легше, — розповідає Лілія Котовська, — нині ми маємо ще 5-8 класи і загалом — 384 учні. Звичайно, пікнік для такої кількості дітей влаштувати важче, але ми своїм традиціям не зраджуємо. Адже діти завжди чекають цього дня і потім довго згадують, як пекли на вогні картоплю та ковбаски, ганяли з татами м’яча, як змагалися класи між собою, як намагалися «обскакати» вчителів та батьків і як директриса стрибала в мішку разом з усіма! Такий день фізкультурника не задля оцінки, а задля самих дітей, адже він зміцнює стосунки і з вчителями та вихователями, і з батьками. Тепер наш досвід перейняли інші рівненські школи.

У ролі Пацюка Новорічні карнавали тут теж відбуваються не так, як кожен з нас звик уявляти. Бо далеко не в кожній школі заступники директора приходять на бал у костюмах королеви, доктора Айболита, Шапоклячки, казкаря часів Середньовіччя. Цьогоріч заступник директора НВК «Престиж» Андрій Єфімов вів свято у ролі Пацюка. Костюми в останні роки школа бере напрокат у ляльковому театрі, а раніше для Снігуроньки та королеви довелося купити дві весільні сукні. — Кілька разів ми водили своїх вихованців у театр на традиційні новорічні видовища і вирішили від них відмовитися: не та атмосфера, немає відчуття задоволення казкою, — розповів п. Єфімов. — Нині наші вчителі щороку самі розігрують новорічну постановку. Підготовку до новорічної казки тримають у таємниці до дня першого карнавалу, коли загримовані і «костюмовані» вчителі й вихователі перевтілюються у казкових героїв. 100% позитивних емоцій забезпечено і дітям, і батькам, і самим вчителям. До школи на новорічні ранки приводять друзів, іноді приходять актори з театру. — Тепер, коли у нас є середні класи, ми проводимо для них новорічну дискотеку, учні самі готують виставу, але хочуть, щоб вчителі також у ній брали участь, — продовжив п. Єфімов. — А ми хочемо, щоб їхнє свято також було костюмованим, так цікавіше.

«Діти ходять сюди із задоволенням» Наприкінці кожного навчального року «Престиж» силами своїх вчителів, керівників гуртків і учнів дає звітний концерт для батьків. Це — також традиція школи. Ведучий той самий, що й на новорічному карнавалі — Андрій Єфімов. Він же навчає хлопців рукопашного бою і організовує для них змагання. На День Перемоги юні актори з «Престижу» відвідували з концертом госпіталь для ветеранів та інвалідів війни. Стареньких увага та дитяча щирість завжди дуже зворушує, а тому такі концерти тепер також стануть щорічними. І, нарешті, у питанні розширення навчальних площ перспектива визначилася: будівництво уже піднімається з фундаменту, завезено необхідні будматеріали. Торік освоїли понад півтора мільйона гривень, цьогоріч ця сума має суттєво збільшитися. А ще на початку минулого навчального року проект добудови, вивішений при вході до школи, здавався фантастичним. — Незважаючи на деякі незручності, я переконана, що ми прийняли правильне рішення, коли залишили вчитися далі у цій школі випускників 4-х класів, — каже заступник міського голови Світлана Богатирчук-Кривко, — бо головна її перевага — це те, що діти ходять сюди із задоволенням, і свого онука я поведу саме до цієї школи.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також