Свободу Ігорю Мічуді!

4692 3

Ми у соцмережах:

Ігор Мічуда у залі суду

Ігоря Мічуду знову затримали. Знову комусь у владі не дає спокою чесна, принципова і непідкупна позиція цієї людини, яка усі сили поклала на захист нашого міста від недоброчесних будівельників. Формально привід для затримання ніби був.

Але хіба ми не знаємо, скільки таких затримань останнім часом завершувались нічим? Скількох високопосадовців після гучних затримань довелося потім відпускати через неможливість довести скоєння ними злочинів? Досить лише згадати заступника прокурора області Боровика, якого спочатку заарештовували у присутності генпрокурора та керівника СБУ, а потім виявилось, що ця кришталево чесна людина ні в чому не винна. Саме тому ми не маємо сумнівів у тому, що за деякий час всі довідаються, що Ігор Мічуда ні в чому не винен, а його затримання було помилкою. Тому закликаємо правоохоронців якнайшвидше випустити Мічуду на період слідства з-під варти, аби не завдавати йому незаслужених моральних та фізичних страждань.

Микола НЕСЕНЮК.

Не вперше за чотири роки, відколи п. Мічуда на посаді начальника управління ДАБІ в області, його намагаються «підловити» на корупції. Навесні 2016 року були обшуки в офісі інспекції на вулиці 16 Липня — у рамках кримінального провадження, відкритого за фактом зловживання службовим становищем п. Мічудою.

Як повідомляла тоді поліція, працівники управління ДАБІ провели перевірку будівництва «Рівненської брами» на розі вулиць Гагаріна-Костромської, виявили правопорушення. Проте начальник управління ДАБІ, «отримавши матеріали перевірки на об’єкті, не скріпив їх печаткою установи, не направив порушнику, що спричинило тяжкі наслідки інтересам держави». Із забудовника, таким чином, не стягнули 1,4 млн грн штрафу, який мав би надійти у бюджет.

Попри гучний початок, справа завмерла, й остання згадка про неї у судовому реєстрі — ще за травень 2016 року. Працівники, які поскаржилися на свого керівника правоохоронцям, уже не працюють у ДАБІ. А аудіозапис, який вони оприлюднили, передавши журналістам і на якому голос, схожий на голос Ігоря Мічуди, говорить, що «в часи бєспрєдєла вий…ся не стоїт», уже котрий рік п. Мічуда у судах намагається визнати як такий, що зашкодив його «честі, гідності та діловій репутації».

І знову — «брама»

Ігор Мічуда позиціонує себе борцем проти незаконного будівництва у Рівному та області, хоча боротьба, як багато хто говорить, часто вибіркова. Останнє, проти чого публічно виступав начальник обласної ДАБІ, — будівництво торгового центру на Щасливому. Зводять його на земельній ділянці, яка має, як наполягає ДАБІ, інше цільове призначення. Тож обласна ДАБІ вже котрий місяць намагається скасувати плани забудовника, хоча останній отримав містобудівні умови від міської ради.Рівненські забудовники вже проводили пікети проти Ігоря Мічуди. Під суд 27 травня також прийшли люди з плакатами. Казали, що є будівельниками

Окрім того, п. Мічуда продовжував критикувати забудовників «Рівненської брами», що на розі Гагаріна-Костромської. Саме вони, представники хмельницького ПП «Буд Кепітал Менеджмент», поскаржилися цього року на дії п. Мічуди правоохоронцям. Звернувся із заявою, як було озвучено військовим прокурором у суді, заступник директора підприємства Євген Паращишин наприкінці квітня 2019 року.

Загалом про справу в клопотанні військової прокуратури про обрання запобіжного заходу Ігорю Мічуді, яке суд розглянув 27 травня, йшлося так:

— Мічуда, починаючи з березня 2019 року, вступив у попередню змову зі своїм сином Андрієм Мічудою, через якого висловив заступнику директора ПП «Буд Кепітал Менеджмент» Паращишину вимогу про передачу неправомірної вигоди за невиявлення під час перевірки порушень законодавства у сфері містобудівної діяльності.

Розмір неправомірної вигоди повинен був складати по 100 тис. грн за кожен місяць будівництва.

З метою приховання своєї протиправної діяльності, Ігор Мічуда та Андрій Мічуда сказали Паращишину, що гроші він повинен переказати на розрахунковий рахунок ПП «Мека».

Через свого сина Ігор Мічуда неодноразово висловлював погрози, що у разі відмови від надання неправомірної вигоди він, як начальник управління ДАБІ, буде вживати всіх заходів для припинення будівництва та притягнення керівництва підприємства до відповідальності за порушення законодавства. Паращишин 26 квітня звернувся із заявою до правоохоронних органів.

13 травня Паращишин, діючи під контролем правоохоронних органів, на незаконні вимоги Ігоря та Андрія Мічуд переказав 100 тис. грн неправомірної вигоди на вказаний ними розрахунковий рахунок «Мека». 15 травня Паращишин зустрівся з Андрієм Мічудою у кафе «Нью-Йорк Піца» на вулиці Княгині Ольги.

Мічуда підтвердив надходження коштів на рахунок ПП «Мека», проте висловив Паращишину категоричну вимогу переказати на той самий рахунок ще 300 тис. грн до 17 травня, оскільки будівництво тривало вже протягом чотирьох місяців.

Якщо кошти не буде переказано, додав Мічуда, за результатами перевірки ДАБІ будівництво буде припинено, а керівництво «Буд Кепітал Менеджмент» буде притягнуто до адміністративної відповідальності.

16-17 травня Паращишин ще переказав 100 тис. та 200 тис. грн. Таким чином, Ігор Мічуда, працюючи на посаді начальника управління ДАБІ у Рівненській області, за попередньою змовою зі своїм сином, переслідуючи корисливий мотив, спрямований на особисте збагачення, вимагав та одержав 400 тис. грн неправомірної вигоди.

Проте за документами кошти ПП «Мека» начебто були переказані за купівлю електричних конвекторів, але насправді їх поставлено не було і забудовнику вони не треба були.

Затримували на квартирі у «знайомої»

Справу проти Ігоря Мічуди та його сина вело управління захисту економіки. Як зазначалося у суді, протягом розслідування було зібрано і аудіо-, і відеодокази, проте вони поки що «засекречені». Слідчі наполягали, що Ігор Мічуда живе не там, де декларує, — не на вулиці Князя Володимира, 108, де працює згадане вже ПП «Мека», яким свого часу офіційно володів та керував п. Мічуда, та склади різноманітних підприємств (фактично, у промзоні).

І хоч тут також були обшуки, проте затримували Ігоря Мічуду у квартирі на вулиці Пушкіна, 30. Правоохоронці натякали, що начальник ДАБІ там буває частенько, хоча сам Ігор Мічуда це заперечував, як і його свідок — керівниця управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування в Рівненській області Лілія Кравець, чий батько є власником квартири на Пушкіна і яка бачила затримання п. Мічуди.

Лілія Кравець

На свідченнях пані Кравець у суді 27 травня наполягав і Ігор Мічуда, і його адвокат Ігор Солімчук. Адже під час обрання запобіжного захисту правоохоронці наполягали, що Ігор Мічуда чинив спротив і погрожував слідчим, обізвавши їх нецензурними словами та показуючи свій пістолет, який начальник ДАБІ носив після досі не розкритого нападу на нього у 2014 році.

За словами Лілії Кравець, вона прийшла прибрати у квартирі старенького батька на вул. Пушкіна і побачила, що протікає вода у туалеті. На допомогу покликала, як сама сказала, знайомого, тобто Ігоря Мічуду.

Коли у двері подзвонили слідчі, відчинила пані Кравець. Правоохоронців вона попросила почекати 15 хвилин і проводити обшук, коли приїдуть адвокати. Коли її відштовхнули, жінка закричала.

На крик, як розповіла Лілія Кравець, з квартири вибіг Ігор Мічуда, який, за її словами, не міг чути розмови між нею та слідчими, а тому не знав, що це правоохоронці.

Ігор Мічуда свою поведінку пояснював тим, що думав, що це напад, тож кинувся захищати жінку. Стверджував, що одразу припинив спротив, коли побачив посвідчення працівника УЗЕ та хлопців з КОРДу. Пістолет, за його словами, він лише показував, але не цілився ним у правоохоронців та не знімав із запобіжника.

Лілія Кравець на засідання суду прийшла з перебинтованою рукою, зазначивши, що отримала травму, коли її відштовхнули правоохоронці, що вже подала на їхні дії скаргу. Додала, що ордер на обшук зачитали, коли Ігоря Мічуду уже поклали обличчям на підлогу та одягли кайданки.

«Я не здамся»

Ігор Мічуда на судовому засіданні запевняв, що не вимагав і не брав хабара, натомість звинуватив управління захисту економіки у тиску на нього та рідних. А захисник Ігор Солімчук кілька разів повторював, що звинувачення — абсурдні.

Ігор Мічуда заявив:

— Я не здамся! Я схожий на людину, яка грається з грошима? У лютому почався на мене тиск. Мені напряму погрожували з УЗЕ за Щасливе і казали, що мене у будь-якому випадку «запакують».

А на 31 травня готується перевірка будівництва на Щасливому. Тому мене будь-яким способом будуть усувати від посади, щоб можна було напряму впливати на моїх хлопців. На мене тиснуть правоохоронці, на яких я маю достатньо інформації, я готовий її надати. Чекаю на ДБР, НАБУ, САП, щоб видати все.

Не маю стосунку до ПП «Мека». Мій син не є директором цього підприємства, як заявляли правоохоронці, він працював свого часу там комерційним директором, але вже більше місяця, по?моєму, як звільнився, бо зібрався знову виїжджати за кордон на заробітки.

По-друге, між «Мекою» та «Буд Кепітал Менеджмент» у січні було укладено контракт на 1,2 млн грн. Поставки товару було розбито на цілий рік. За кілька місяців замовник боргував, але коли з ним поговорили, виплатив суму. Є розрахунковий рахунок, на якому чітко видно, куди і на що пішли отримані гроші.

Люди працювали за контрактом, а потім «передумали», дякуючи комусь. Так можна будь-якого посадовця звинуватити, чиї діти працюють за контрактами у бізнесі.

Ігор Солімчук, адвокат Ігоря Мічуди:

Ігор Солімчук

— Це просто фантастика! Яким чином кошти, які перебувають на розрахунковому рахунку підприємства, можуть бути хабаром, і як, що важливо, Ігор Мічуда ними міг користуватися?

Згідно з видатковою накладною, в лютому «Буд Кепітал Менеджмент» вже переказав «Меці» кошти і отримав частину продукції. 90% товарів нині зберігаються на складі, їх замовник може будь-коли забрати. То про які хабарі можна говорити?

Тим більше, що підприємство за ці отримані кошти сплатить податки. До слова, договір з «Мекою» підписував директор ПП «Буд Кепітал Менеджмент», а не той, хто писав скаргу у поліцію.

Прокурор мав би при обранні запобіжного захисту довести суду, що Мічуда вимагав хабар. А таких доказів надано не було. Чому, наприклад, ми не дивилися на засіданні відео з обшуку, на якому видно, як люди вламуються у двері, штовхають Кравець?

60 діб — у СІЗО і суди на роки

Попри запевнення Ігоря Мічуди, що він не збирається нікуди втікати, та наполягання захисту, що хабара не було, суддя Рівненського міського суду Кристина Ореховська повністю задовольнила вимоги військових прокурорів і обрала найсуворіший запобіжний захист для Ігоря Мічуди — 60 діб під вартою. Втім, адвокат збирається подавати апеляцію, тож за кілька днів п. Мічуда може вийти на волю.

Правоохоронці також оголосили про підозру у змові з батьком Андрію Мічуді. У вівторок, 28 травня, суддя Кристина Ореховська присудила Мічуді-синові цілодобовий домашній арешт.

Андрій Мічуда. Фото опублікував, посилаючись на сторінку дружини Мічуди в Instagram, портал 4Влада

До самого ж Ігоря Мічуди висувають одразу три звинувачення: за ч.3 ст.368 (неправомірна вигода у великому розмірі або одержання неправомірної вигоди, вчинене службовою особою, яка займає відповідальне становище, або за попередньою змовою групою осіб), за ч.2 ст. 342 (опір працівникові правоохоронного органу) та ч.1 ст. 345 (погроза вбивством, насильством або знищенням чи пошкодженням майна щодо працівника правоохоронного органу).

Максимальне покарання передбачає стаття про корупцію — від 5 до 10 років позбавлення волі.

Найімовірніше, справа, як і багато подібних, до суду по факту не потрапить. Затримання хіба дасть змогу усунути п. Мічуду від керівництва управлінням ДАБІ, якщо він, звісно, не відсудить свою посаду. Немає сумнівів, як тільки правоохоронці не зможуть довести вину п. Мічуди, він візьметься відстоювати свою «честь, гідність та ділову репутацію» у цій справі. Адвокати і досвід у нього є.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також