Так, Ющенко, отже?

3499 0

Ми у соцмережах:

Так, Ющенко, отже?

Отже, 23 жовтня Віктор Ющенко привів до будинку Центрвиборчкому понад 100 000 своїх прихильників. Віктор Андрійович звернувся до них з промовою. Його штаб голосно прокрутив прихильникам диск молодіжної музики. Люди, названі Олександром Турчиновим «провокаторами», закидали ЦВК димовими шашками і каменями. Підсумки підведемо?

Ранок туманний «Краще бути останнім невдахою в демократії, ніж мучеником або володарем дум у деспотії», — згадувала я сьогодні рано-вранці нобелівську промову Йосипа Бродського. І навіщо мені потрібен був цей сніданок за містом, якщо раптом виявилося, що з Києва виїхати можна, а в’їхати назад — складно? Причина моїх півгодинних митарств на Конча-Заспівському КП — Віктор Ющенко. Саме сьогодні він закликав своїх прихильників приїхати до Києва, зібратися на Майдані й вирушити двома колонами до будинку ЦВК. Ці колони, за розрахунком організаторів акції «Сила народу проти брехні та фальсифікації», повинні були взяти «у символічне кільце» органи влади, що здебільшого фізично знаходяться на Печерську, а самій ЦВК продемонструвати цю силу. Отож, як виявилося, від самого суботнього ранку влада продовжувала тупити (або підігравати Ющенку?). Численні маршрутки та автобуси, що прибували з різних куточків країни до Києва, гальмували і під різними приводами намагалися перешкодити проникнути до столиці. Як передає сайт Ющенка, багато хто не зміг доїхати навіть до меж Києва. Наприклад, у Чернігові сьогодні просто скасували всі маршрутки, на Житомирській трасі пробили шини автобусам рівенської делегації, на всіх виїздах з Івано-Франківська сталися ДТП, у Черкасах з авто відкручували номери... Як не крути, але о 13.00 на Майдані Незалежності таки зібралися люди. Якби подивитися на них зверху, то вся вулиця від символічної «дівчини на кулі» до Бессарабки (де, сигналізую, плювали на укази уряду і скажено піднімають ціни на м’ясо) була забарвлена в жовтогаряче. Дуже виграшне, до речі, поєднання: сіре і порожнє, немов очі (підстав ім’я), небо, та з гарячим жовтогарячим! Треба б подумати про такий костюмчик...

Спочатку було Слово... Виступ Віктора Ющенка — це виступ Віктора Ющенка. У тому розумінні, що нинішній спіч Віктора Андрійовича мав мало спільного з тими яскравими промовами, які Ющенко проголосив під час свого висування в президенти 4 липня на Співочому полі й відразу після свого отруєння в парламенті. Сьогодні Ющенко не був заводним. В основному він повторив старі меседжі, додавши в них трохи нових. Отже, Віктор Ющенко про: ...піт: Дорога кожного з вас була окроплена не однією краплею поту, щоб сьогодні бути в Києві. ...страх і мужність: Ви підтверджуєте те, що ми з вами живемо не в час страху, а в час людської, громадянської мужності. ...похід: Я йду в президенти! Я виграю вибори! У мене немає сумніву. У цьому не сумнівається жодна моя клітина. Це буде перемога нас усіх! ...вибір: Ми говоримо: народ зробив свій вибір. Це — його право. ...вибори: Ми вимагаємо чесних виборів. Народ змусить визнати наш вибір. ...дороги: На одній дорозі те, що в нас було, і те, що в нас є, — бідність, беззаконня, незахищеність всіх і кожного. На іншій дорозі — воля, повага до людської гідності, повага до влади. Добробут і справедливість у кожному будинку. Це — наше майбутнє. Це — наш вибір. ...горілку: Знайте: той, хто на вулиці наливає горілку, б’є вітрину, громить виборчу дільницю, — той провокатор. Він служить тим, хто хоче вкрасти ваш вибір. ...великий день: 31 жовтня стане для моєї нації великим днем. Присвятіть його вашому вибору. Не програмі КВН, не розважальній програмі на каналах «Інтер» і «1+1». Присвятіть його собі та Україні. …ніч 31 жовтня: Прийдіть до дільниць після їхнього закриття. Там буде відбуватися підрахунок голосів. Вимагайте, щоб протокол був вивішений якнайшвидше. Це — ваше законне право. Там, біля дільниць, ви першими довідаєтеся політичні результати виборів 31 жовтня. Ми проведемо паралельний підрахунок голосів по всій Україні. ...свободу слова: Я звертаюся до журналістів. Мені, як і вам, болить приниження вашої професії. Мені болить від того, що через чесно сказане журналістське слово журналіст може бути не просто викинутий із професії, йому можуть відрізати голову.

Яким ти був — таким залишився... Міф сильніший за суть. Тисячі людей прийшли сьогодні на площу під ЦВК побачити свого героя. Інші — подивитися, як почуває себе людина, яка місяць тому заявила про своє отруєння. Обличчя Ющенка має кращий вигляд: помітно спали набряки, хоча ще залишилися проблеми зі шкірою. Але, певно, він, як і обіцяє, видужає. І ще 23 жовтня показало: він уже зробив неможливе, і в нього повірили люди. Чи вірять вони в нього, як і раніше? Чи повірив він у людей? Чи повірив він у себе? Серед моїх знайомих, присутніх на площі перед ЦВК, не знайшлося жодного, хто б сприйняв виступ Ющенка ірраціонально. Мабуть, замість емоцій була присутня голова. І що показово — спроба розрахунку. Але як тут не згадати слова іншого філософа, який говорив, що ніхто не буде помирати за восьмигодинний робочий день, але будь-хто готовий померти за Батьківщину? Я не знаю, як багато людей готові «померти» за Ющенка. Чи тільки Євген Червоненко, який дозволив собі вийти просто так на сцену під час виступу Віктора Ющенка (навіть «сили народу», Юлії Тимошенко, не було видно)? Та й неважливо. Важливо інше. Багато, дуже багато людей проголосують за Ющенка 31 жовтня. Нехай вони і будуть, уже за традицією, вибирати менше зло з двох, між Добром і Злом, Правдою і Кривдою, Вчора і Завтра. Питання в іншому. Що принесе перемога за будь-яку ціну?


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також