Техніка нового покоління — вимога сьогодення

924 0

Ми у соцмережах:

Техніка нового покоління — вимога сьогодення

Щоб крокувати в ногу з часом, аграріям потрібно застосовувати новітні технології, експериментувати і оновлювати технічний парк. У ТОВ «Агрохолдинг Зоря», що в Рівненському районі, втілюють у життя ідею переходу на точне землеробство. Для цього в господарстві купили нову сівалку «Колайзер», чотири поливні машини катушкового типу. А ще цієї весни на полях агрохолдингу почали використовувати агрегат «Драгон» для внесення рідких добрив. Його особливість в тому, що добрива вносяться не на поверхню ґрунту, а в прикореневу зону культури.

Представник дочірньої компанії «Ропа Україна» Андрій Березовський

Представник дочірньої компанії «Ропа Україна» Андрій Березовський, монтуючи аплікатор, переконує у його перевагах:

— «Драгон» одночасно обробляє 11 або 25 метрів площі та 25 см міжряддя. Ця машина вносить всі види рідких добрив методом прикореневого живлення, тобто ви даєте добрива туди, де це найбільше потрібно. Об’єм бака машини — 6 тисяч літрів, що забезпечує великий обсяг робіт при одній заправці. Агрегат можна використовувати як для весняного живлення, так і впродовж всього сезону.

В агрохолдингу аплікатор, як ще називають цю диво-техніку, наразі використовують з метою набуття виробничого досвіду. Для цього спеціально залишили експериментальну ділянку, яку після обробки порівнюватимуть із площами, де застосовують традиційну технологію.

— Ця машина приїхала до нас на демонстрацію, адже останнім часом ця техніка стає популярною. Ми плануємо вносити добрива КАС по озимій пшениці, а згодом порівняємо, наскільки це вигідна технологія. Отож хочемо випробувати її у себе на площах, побачити результат, порахувати економічний ефект і загалом знати, як показує себе технологія порівняно із тою, якою ми користуємося. В господарстві для внесення рідких добрив типу КАС (карбамідно-аміачна суміш) використовуємо звичайний штанговий обприскувач, який наносить добрива на листки та на поверхню ґрунту. Аплікатор вносить добрива на заглиблення приблизно від 5 до 8 см. Розраховуємо, що це сприятиме меншому випаровуванню, меншій втраті добрив і кращому засвоєнню. Але результат покаже, чи виправдалися наші сподівання, — розповідає головний агроном ТОВ «Агрохолдинг Зоря» Сергій Прокопов.

Головний агроном ТОВ «Агрохолдинг Зоря» Сергій Прокопов

Війна внесла свої корективи у плани аграріїв холдингу, їх довелося корегувати. Тому запроваджуючи точне виробництво, тут провели відбір зразків ґрунту для агрохімічного обстеження і, відповідно, побудови карти завдань для удобрення, диференційованого посіву. А на даному етапі обладнали техніку системами для внесення рідких добрив при посіві. Такі стартові добрива ефективніші порівняно із сухими.

Якщо аплікатор зарекомендує себе з кращої сторони і оброблені культури дадуть кращий економічний ефект, інвестор придбає новітню техніку для постійного використання на полях.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також